Terhesség

Ételek és italok, amik segíthetnek leküzdeni a terhességi rosszullétet

A terhesség egyik gyakori velejárója a hányinger, hányás, a reggeli rosszullétek (amik valójában egész nap jelentkezhetnek). Milyen ételek segíthetnek csökkenteni a kellemetlen panaszt?
2023. Február 05.
teázó kismama
A gyömbéres tea is segíthet leküzdeni a hányingert. (Kép forrása: Getty Images)

A terhességi rosszullét általában erősebb a reggeli napszakban (de bármikor jelentkezhet a nap folyamán), és sok kismamánál az első trimeszterben jellemzőbb. Azonban van, aki a második és a harmadik trimeszterben is tapasztalja ezt a tünetet. A hányinger pontos oka ismeretlen, de hátterében állhatnak a terhességi hormonok, és köze lehet akár a terhesség alatti fokozott szagláshoz is.

Egy tanulmány szerint a várandósok 70-80 százaléka tapasztal émelygést vagy hányást a terhessége alatt, írja a Romper.

A portál várandós kismamákat kérdezett arról, hogy nekik mely ételek váltak be a rosszullétek ellen, akik a következőket javasolták:

  • Gyömbér – Évszázadok óta használatos az émelygés enyhítésére a gyömbér. Kipróbálhatod a gyömbéres teát, vagy cukorkát.
  • Száraz sós keksz – Tarts néhány kekszet az éjjeliszekrényen, hogy ébredés után elrágcsálhasd, ha reggeli rosszullétet tapasztalsz. A táskádban vagy az autóban is jó, ha van belőle néhány darab, arra az esetre, ha úton vagy.
  • Burgonya chips/burgonyaszirom – Az egyik kismama arról számolt be, hogy neki a klasszikus burgonya chips vált be az igazán rossz napokon. „Túl száraznak találtam a sós kekszeket, amikor dehidratált voltam, de ha tudtam enni egy kis chipset, egy kis vizet is tudtam inni, és esetleg valami mást is enni” – idézi a portál az első gyermekével várandós Laurent.
  • Jéghideg italok – Hányinger esetén akár a sima víztől is felfordulhat az ember gyomra. Jég hozzáadásával, lassan kortyolgatva lehet, hogy egyszerűbb meginni. De készíthetsz akár házi pálcikás jégkrémet is.
  • Savanyú cukorka – Van, akinek a savanyú cukor válhat be rosszullét ellen. Az első gyermekével várandós Sheyenne-nek a citromos cukorka és a mentolos cukorka vált be, míg mások a savanyú gumicukorra vagy az enyhén savanyú keménycukorkára esküsznek.
  • Alma és mogyoróvaj – „Az alma mogyoróvajjal segített, amikor hányingerem volt, és tudtam, hogy ennem kell valamit” – idézi a portál a várandós Nataliet.

Néhány kismama számára pedig egyszerűen nincs olyan étel, amit szívesen fogyasztana, amikor rosszulléte van. Az első gyermekét váró Laura számára a legjobb étel a hányinger ellen a „semmi” volt, de a leginkább elfogadható ételeknek a gyümölcsöket találta.