Terhesség

Babát várok!

Általában örömhírnek számít ez a mondat még akkor is, ha váratlanul köszönt be a gyermekáldás. Már napokkal, esetleg hetekkel a biztos teszteredmény előtt számos testi változásból észrevehetjük a másállapotot.
2007. Szeptember 04.

Kevés jelentősebb fordulópont van az ember életében, mint az, ha gyereke születik. Nem csoda hát, ha minél előbb bizonyosságra vágyunk. Van, akinek az életében többször előfordul téves riasztás, más pedig hetekkel azután veszi észre a kis élet létezését, hogy az embrió kényelmesen befészkelte magát a méhébe.

Más-más lelkiállapotban éli meg ezt az időszakot az, aki évek óta szeretne már kisbabát, s tudatosan, családtervezési szolgálat segítségével készül a várandósságra, vagy lombikbébi-programban vesz részt, és máshogy az a nő, aki nem tervezi, sőt, esetleg nem is vágyik arra, hogy terhes legyen. Bár a biológiai folyamatok mindig ugyanúgy zajlanak, érzelmi állapotunk jelentősen befolyásolja, mit és hogyan veszünk ebből észre.

Késik a menstruáció!

Legtöbben a ciklus változásaiból következtetnek a fogamzásra, de ez nem biztos mutató. Ha néhány napot késik a havi vérzés, az még nem jelent egyértelműen terhességet. A ciklust stressz, hirtelen életmódváltozás, a szervezet túlterhelése vagy bizonyos betegségek is megzavarhatják. Ráadásul sikeres megtermékenyülés esetén is jelentkezhet a szokásos időben vérzés, akár több hónapig is, bár ez rendszerint kisebb mennyiségű. A terhesség alatti ciklikus vérzés oka az lehet, hogy az embrió még nem ágyazódott be tökéletesen, vagy a hormonális hatások még nem elég erősek, így a méh nyálkahártyájának kis része leválhat.

Előfordulhat az is, hogy a kismama még szoptatás alatt várandós lesz, mielőtt megjön az első menstruációja. Ezektől az esetektől eltekintve a havi vérzés elmaradása elég megbízhatóan jelzi az áldott állapotot. Az utolsó menstruáció első napjától számítva 280 nap a terhesség ideje. Ez valójában két héttel több, mint a magzat valódi életkora, hiszen a megtermékenyülés a vérzést követő 14-16. napon szokott bekövetkezni. A magzat valójában a fogamzástól számított 260-270. nap tájékán születik meg.

A mellek változása

Nem ritka, hogy az első, legfeltűnőbb jelzés a mell állapotának változása. Sok nő teltséget, mellfeszülést érez menstruáció előtt, ami a petefészek hormonjainak fokozott termelődése miatt jelentkezik. Megtermékenyülés esetén magas marad, sőt tovább emelkedik a hormonszint, ezért a mell feszessége még erőteljesebb lesz. Nő a vérellátása, kitágulnak a felszínen futó vénák, a bimbó érzékenyebb lesz. A bimbóudvar megnő és sötétebbé válik. Szervezetünk készülni kezd a még éppen gombostűfejnyi magzat későbbi táplálására.

Reggeli rosszullét álomkórral

Az émelygés szinte minden terhesség első hónapjait beárnyékolja. Sokan rendszeresen hánynak, egyesek olyan intenzíven, hogy kórházi kezelésre is szükség lehet. Másoknál viszont elmarad ez a kellemetlenség.

Feltételezések szerint a rosszullét oka a terhességgel együtt járó HCG (human chorion gonadotropin) hormonszint-emelkedés. A hormon a gyomor beidegzésére, a gyomornyálkahártya működésére és a szervezet anyagcseréjére is hat. Ez okozza azt az ellentmondásos állapotot, hogy a várandós émelygéssel, hányingerrel küzd, undorodik az erős szagoktól, ízektől, miközben szinte folyton éhes, néhány dolgot meg különösen kíván.

A HCG-szint a tizenkettedik hét környékétől nem emelkedik tovább, a tünetek ilyentájt többnyire megszűnnek, ritkán azonban egészen a szülésig eltartanak. Ugyancsak hormonális hatással magyarázható az első hetek aluszékonysága. Célja, hogy megkímélje a várandóst a felesleges energiapocsékolástól, és szervezete a másállapotra történő áttérésre összpontosíthasson. Nem kis feladat, kell hozzá a nyugalom, a természetes altatókúra!

Gyakori vizelési inger

Az első hetek, hónapok állandó programja, hogy a kismama vécére rohangál. Bár a méh még nem duzzadt meg nagyon, ez mégis elég ahhoz, hogy nyomja a hólyagot. A másik ok az alhasi vérbőség, ami izgatja a kismedencei szerveket. Ha az állandó vizelési ingert csípő, égő érzés és alhasi fájdalom kíséri, menjünk orvoshoz, hiszen ez a hólyaghurut biztos jele, amit mindenképpen kezelni kell.

Érzelmek hullámzása

Már maga a kialakult hormonális vihar is elegendő ahhoz, hogy hullámzó érzelmi állapotba kerüljön a frissen fogant életet hordó nő. Ehhez többnyire társul az a bizonytalanság, amit új szerepével szemben érez. Ha első babáról van szó, nem biztos, hogy felkészültnek érzi magát, még akkor sem, ha nagyon akarta ezt a kisbabát. Más dolog elképzelni az anyaságot, és más dolog élesben szembesülni a ténnyel: a rám bízott életért én felelek. A második gyerek megfoganásával is sokaknak meg kell barátkozniuk. Nem ritka, hogy még olyan szoros a kapcsolat az elsőszülöttel, hogy az anya el sem tudja képzelni, hogyan férkőzhetne be ebbe a világba egy “új” csecsemő.

Terhesgondozás

Terhesgondozásra a szakorvosi rendelőintézet nőgyógyászati rendelésén jelentkezhetünk. Erre a tizenkettedik hétig érdemes sort keríteni. Attól függően, hogy szorosabb orvosi ellenőrzést vagy inkább minél háborítatlanabb várandósságot szeretnénk, havonta egyszer vagy összesen három-négy alkalommal látogassunk el a rendelésre. A kilenc hónap során számos szűrővizsgálatot, ultrahangvizsgálatot, vérképellenőrzést igénybe vehetünk, de egyik sem kötelező.

Fontos kérdés, hogy hol, kinél szeretnénk majd szülni, de ezt nem kell már az első hetekben eldönteni. Tájékozódjunk minél több forrásból, gondoljuk végig, mit szeretnénk. Aki nem kap kielégítő válaszokat választott orvosától, kereshet másikat, még a szülés előtt közvetlenül sem késő váltani, ha megrendül a bizalmunk.

Így kezdődött – olvasóink írták

Még el sem maradt a menstruációm, amikor már gyanús volt a dolog, mellem állagának megváltozása miatt. Lággyá, szinte teljesen csomómentessé vált. Később, úgy a negyedik hónapig szagérzékenység kísért, semmi hányás. Sajnos utána az alacsony vérnyomásom miatt enyhe rosszullétek, látászavar kísértek egészen a szülésig. Ez volt a legrosszabb, legnehezebben viselhető változás. Későn, csak a tizenhatodik héten mentem először orvoshoz.

Pallagi Bea

Bóbiskolás a vécén

Menstruáció után egy héttel elkezdett fájni a mellem, ami még sosem fordult elő. Ekkor vettem egy terhességi tesztet, ami pozitív lett, még aznap elmentem az SZTK nőgyógyászához, aki megerősítette, hogy a baba már két centiméter, kaptam róla ultrahangfényképet is. A saját orvosomhoz másfél héttel később látogattam el, mihelyst fogadni tudott.

A nyolcadik hónapig dolgoztam, a munkahelyen megviselt az émelygés és az aluszékonyság, nehéz volt koncentrálni és hozni ugyanazt a teljesítményt, mint korábban. Hamarabb kimerültem, ideges, feszült lettem. Az aluszékonyság az első három hónapban tört rám. Kínomban már a munkahelyi WC-ben aludtam egy-egy negyed-, félórát naponta, mert nem bírtam ülni a monitor előtt, leragadt a szemem.

Éva

Nem éreztem semmit

Decemberben műtöttek meddőségi problémával, és március közepén megfogantam, természetes úton. Olyan valószínűtlen volt, már több vaklármát is csináltam korábban, de ez a teszt tényleg, egyértelműen pozitív volt, két határozott, éles csíkkal. A kádba zubogott a víz, kint zöldségleves főtt, a mosógépen állt a pohár a vizelettel, és először az alsó csíkot láttam meg, pedig az volt az igazi, a babacsík! A második előtűnésekor döbbentem csak meg.

Ez április másodikán volt, már négy napja késett a menstruációm. Rögtön elpuskáztam a nagy bejelentést: telefonon mondtam el azonnal és sután az Embernek. Hetekig nem éreztem semmit, lassan, fokozatosan, a tavaszi fáradtsággal egy időben lettem egyre aluszékonyabb. Aludtam, ha tehettem.

Néhány nap múlva a nőgyógyászom csak óvatosan hümmögött (tudta, de nem mondta, hogy a PCOS-műtétek után meg a hormonális gubancok miatt nagy a vetélés esélye). Az elejére, ultrahangvizsgálat híján, a kétely volt a jellemző: senki nem erősített meg igazán, hogy ez tényleg terhesség. A vérvizsgálat meg a házi teszt eredménye szerint “biokémiailag” terhes vagyok, mondta az adjunktus. Ez fájt, ez a biokémia. Én sem voltam biztos benne, hogy itt tényleg egy új életről van szó, mert nem éreztem semmi határozott változást, nem villant belém a felismerés, nem volt olyan titkos megérzésem sem. Persze nem tudhattam, milyen az, még sosem voltam terhes.

Rumbold Éva

Optimális családtervezés

Biológusként vagy egyszerűen csak mindenféle újra nyitott emberként már sokat hallottam az optimális családtervezésről. Mindenképpen részt szerettem volna venni benne. Azt gondoltam, mindent megteszek, hogy egészséges gyerekem szülessen. Ha mégsem így lesz, akkor legalább magamnak nem tehetek szemrehányást, éppen elég a problémával megbirkózni, önvád nélkül is.

Így hát én szinte azonnal tudtam, hogy terhes vagyok, mert a programban készítenek nagyon korai tesztet és ultrahangot is. Első próbálkozásra teherbe estem. Klasszikus tünetekkel járt: mellfeszülés, hányinger, rengeteg alvás és folyamatos félálom a nap folyamán. Szerencsére nem hánytam (utálok hányni, lehet, hogy ennek is része volt benne), az alvással meg nem tudtam mit tenni, aludtam. Mivel biológiai laborban dolgozom, igyekeztem elkerülni a vegyszereket. Ami ezután következett, az életem legszebb, legaktívabb hat hónapja volt.

Szedlay Gyöngyi

Terhességgel kapcsolatos kifejezések

Ezennel közreadjuk Legányi Réka hajdani kismama gyűjteményét a terhességre vonatkozó, sokféle hozzáállást tükröző szavakból, kifejezésekből. Az Aktív Szülés Központ nyílt napján olvastuk a tanulságos gyűjteményt:

Örömnek néz elébe

Áldott állapotban van

Bekapta a legyet

Megkötötte a gipsz

Másodmagával van

Másképp van

Viselős

Kicserélődött

Úgy maradt

Boldogállapotban van

Várandós

Hasas

Nehéz állapotban van

Jövője van

Állapotos

Gyermeket vár

Elmaradt a havibaja

Terhes

Vastag

Hozzáesett

Bölcsőre hízik

Rövidül elöl a szoknyája

Kapcsolódó cikkeink:

  • Láthatatlan hetek – az első három hónap
  • A terhesgondozás útvesztőiben
  • Ki gondolna terhességre?
  • Forrás: Kismama magazin