Terhesség

Ki gondolna terhességre?

Az első hónapokban előfordul, hogy a menstruáció szokásos ideje tájékán vérzés jelentkezik. Ilyenkor aztán megeshet, hogy hosszabb ideig nem derül fény a várandósságra, hiszen a szokott időben megjött a menzesz.
2007. Szeptember 04.

Ki gondolna terhességre?

A várandósság kezdeti jellegzetes tünetei (hányás, hányinger, aluszékonyság, mellfeszülés) megegyezhetnek a menstruációs panaszokkal. A vérzés azonban sokkal gyengébb, hamarabb abbamarad – ez árulkodó jel lehet.

A második hónapban is jelentkezhet a vérzés a szokott időben, ám még gyengébben. Átlagosan minden kétszáz várandós közül egynél fordul elő ez a jelenség. Az orvosok többféleképpen is magyarázzák. Némelyek szerint a megtermékenyített pete beágyazódásakor sérül a méh nyálkahártyája, mert a csíra mély gyökeret ereszt a vérrel telt szövetekbe. Ennek során tapasztalunk vérzést.

A megtermékenyítéstől kezdve napokig vándorol a petesejt, amíg beágyazódik a méhbe, s ennek a napja valóban körülbelül egybeeshet a menstruáció szokott idejével. Ha valóban így lenne, mi magyarázná a második havi “menzeszt”? Erre már nehezebb magyarázatot találni, ha ebből az elméletből indulunk ki. Mások ezért inkább a szervezet “emlékezőtehetségének” tulajdonítják a vérzést. Eszerint testünk olyan pontosan “emlékszik” a rendre, ritmusra, hogy azt követi a megváltozott hormonszint ellenére is még egy ideig.

Kapcsolódó cikkeink terhesség témában:

Forrás: Kismama magazin