Terhesség

Nyolc zavarba ejtő terhességi probléma

Ha hihetnénk a filmeknek, a terhesség kilenc hónapon át ragyogó szépség és mámor lenne, ami letörölhetetlen mosolyt festene az arcunkra.
2014. Október 28.

A valóságban azonban a terhesség korántsem a kilenc hónapos stresszmentes tökély, sok nő számára inkább egy negyven hetes beavatás a kellemetlen és furcsa érzések világába. Ez a beavatás jól jön majd, ha kisgyermekünk elég nagy lesz ahhoz, hogy nyilvánosan kellemetlen helyzetbe hozzon egy-két kijelentésével. Képesek leszünk mindenre pókerarcot vágni.

1. Bélgázok távozása a legalkalmatlanabb időben

A terhesség alatt nagyon sok bélgáz képződik. Ahogy a belsőnk tolódik, préselődik, idomul babánk növekedéséhez, számíthatunk rá, hogy szembesülni fogunk emésztési problémákkal. Őszintén be kell látnunk, hogy időnként olyan rossz szagot árasztunk magunkból, hogy a férfiakat is megszégyeníthetnénk. Sajnos önáltatás azt gondolni, hogy képesek leszünk kontrollálni a gázképződést, így aztán kellemetlen helyzetbe kerülhetünk nyilvános helyeken, akár a munkahelyünkön is.Leginkább megfelelő táplálkozással tudjuk kordában tartani a bélgáz termelődését. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg a területileg illetékes védőnőt vagy orvosunkat.

2. Izzadás

A terhesség a légszomj, túlmelegedés és így a fokozott izzadás időszaka. Az izzadságfoltok ugyanúgy részei egy kismama gardróbjának, mint a kismamanadrág. Amint meg kell mászni több mint két lépcsőfokot, séta közben beszélünk telefonon vagy sietünk a buszhoz, megizzadunk. Ez a verejték kicsit erősebb szagú, mint a természetes testszagunk, így jobban oda kell figyelnünk a tisztálkodásra. Jó ötlet melegebb időszakban váltópólót hordanunk a táskánkban.

3. Nem kívánt szőrnövekedés

A hormonok egyik furcsa játéka, hogy a terhesség alatti fokozódik a szőrnövekedés. Nagyon szeretjük majd, ha dús és fényes lesz a hajunk, de ugyanakkor az arcunkon is megjelenhetnek nem kívánt szőrszálak. Kozmetikusunk biztosan jobban fog élni várandósságunk alatt.

4. Fokozott hüvelyi váladéktermelés

Amikor épp nem a bélgázok vagy izzadságunk miatt aggódunk, akkor azon törhetjük a fejünket, hogy a buszon mellettünk ülő idegen vajon érez-e egyéb, belőlünk áradó kellemetlen szagot? A terhesség alatt megváltozhat a hüvelyi folyás mennyisége, állaga és szaga is, amit kifinomodott szaglóérzékünk miatt csak mi érezhetünk. A várandósság ideje alatt meg kell szoknunk, hogy olyan szagokat is képesek vagyunk érzékelni, amit más emberi lény aligha. Ám nem véletlenül változik orrunk kapacitása. Ha esetleg szúrós szagú kipárolgást érzünk magunkon, elképzelhető, hogy valamilyen hüvelyi fertőzést kaptunk és mielőbb keressük fel nőgyógyászunkat.

Nyolc zavarba ejtő terhességi probléma

5. Inkontinencia

Az inkontinencia, vagyis vizelet visszatartási probléma furcsa módon áldott állapotban természetesnek tekinthető. Óvakodjunk a nagyobb tüsszentéstől, erős köhögéstől és a nevetéstől is, mert lehet, hogy mindezek húgyhólyagszivárgást eredményeznek. Ha azt vesszük észre, hogy inkontinencia problémánk van, egy gyógytornász segítségünkre lehet, aki megmutatja, hogyan kell erősíteni a medencefeneket, milyen otthoni gyakorlatokkal segíthetünk magunkon.

6. Szivárgó anyatej

A szoptatás csodálatos dolog, ám általában nem tervezzük, hogy terhességünk hatodik hónapjában, a negyedéves értekezlet során kezdjük el átélni ezt a csodát. Így valószínűleg eléggé zavarónak fogjuk érezni, amikor az anyatej elkezd átszivárogni mellünkből a blúzunkon át. Míg a nők egy része megússza terhességét szivárgás nélkül, nem árt, ha fel vagyunk készülve. Egy pár melltartóbetét a táskában jól jöhet szükséghelyzetben.

7. Hüvelygomba

A terhesség alatt hajlamosabbak vagyunk a gombásodásra, ami annak köszönhető, hogy a hormonális változások hatással vannak a hüvelyi területre is. A nők egyik rémálma, hogy muszáj a lenti részeken vakaróznia, pont úgy, ahogyan sok férfi teszi. Ha úgy érezzük, hogy elkaptuk a hüvelygombát, kérdezzük meg nőgyógyászunkat a teendőkről. Az életmód és a táplálkozás jelentős szerepet játszanak abban, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a gombásodásra.

8. Hangulatváltások

Ne szégyelljük hangulatváltozásainkat, hiszen a hormonjaink tehetnek róla. Egyik pillanatban nevetünk, aztán elsírjunk magunkat egy cuki cicás reklámon. A legtöbb állapotos nő egyetért abban, hogy partnere pontosan azt kapta, amit megérdemelt, amiért egy vitában meg merte említeni a hormonjait. A várandósság kilenc hónapja alatt nem is érzékeljük majd furcsa viselkedésünket, de a szülés után bizony eszünkbe jut majd egy-két igazságtalan reakció.Ahhoz, hogy a terhesség alatt a lehető legkisebb hangulati kilengéseket éljük meg, együnk sok halolajban gazdag ételt, aludjunk eleget, legalább hetente háromszor harminc percet mozogjunk állapotunktól függően, fogyasszunk sok D-vitamint és magnéziumot. Akupunktúrás kezeléssel is kiegyensúlyozottan tarthatjuk lelkiállapotunkat, de csakis állapotos nő kezelésében jártas szakemberhez forduljunk.Kapcsolódó cikkeink terhességi probléma témában: