Terhesség

Viszketés a terhesség alatt – vedd komolyan!

A terhesség alatti súlyos viszketés nem ártatlan bőrtünet, hanem az ún. intrahepatikus kolesztázis, azaz epepangás mellékhatása, ami akár végzetes is lehet a babára nézve!
2017. Április 21.

A has viszketése utalhat komolyabb problémára is a terhesség alatt

Az intrahepatikus kolesztázis (ICP) egy májprobléma, ami erős teljes testen jelentkező bőrviszketéssel jár és fokozza a koraszülés, valamint halvaszülés kockázatait, ezért komolyan kell venni.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mitől alakul ki, de valószínűleg az is szerepet játszik benne, hogy a terhesség alatt termelődő hormonok csökkentik a máj képességét az epe szállításában. Az epeváladék így a májban kezd felgyűlni, majd a véráramba kerül, ami a bőr alatt az idegeket stimulálja – innen a szőrnyű viszketés.

Egy amerikai háromgyermekes anya, Hilary Boyer majdnem elvesztette az egyik kisfiát a terhességi ICP miatt. Lucus 24 órán át volt lélegeztetőgépen, mire képes volt magától lélegezni. Hilary az eset óta azon dolgozik, hogy minél több ember figyelmét felhívja a rejtélyes betegségre.

“Iszonyatosan viszketett a lábam, szó szerint az őrületbe kergetett – így aztán egy idő után nem bírtam tovább, és olyan erősen vakartam, ahogy csak tudtam” – meséli. “Tudtam, hogy valami nincs rendben. Az hogy gyakorlatilag véresre vakartam magam, egyszerűen nem lehet normális dolog.”

Egy másik anyuka, Magdalen Reese mindkét terhessége alatt tapasztalt hasonló tüneteket. Az első várandóssága alatt még fogalma sem volt róla, hogy a hasán jelentkező viszketés az ICP egyik tünete, melynek következtében a kisfia jócskán idő előtt született. Azonban mikor 32 hetes terhes volt a második babájával a viszketés újra jelentkezett, de ezennel sokkal erősebben és az egész testére kiterjedt. Ezért elment orvoshoz, és kapott is rá gyógyszert. “Soha nem derült fény rá, hogy az első terhességem alatt valóban volt-e ICP-m, de nagyon gyanús, hogy igen” – mondja Reese.

Az epepangás 1000 terhességből 1 kismamánál fordul elő.

Az epepangás tünetei:

– Heves viszketés

– Sötét színű vizelet

– Világos színű széklet

– Sárgaság (szemek, bőr)Ha hasonló tüneteket tapasztalunk, azonnal keressük fel az orvosunkat! Vért fognak venni tőlünk, hogy megállapítsák, hogy a májunk rendben van-e, valamint ellenőrzik az AP (alkalikus foszfatáz) és a vérzsírok szintjét. Ezekből ugyanis szépen kimutatható, ha ICP-nk van. Azonban fontos tudni, hogy ezeket a rutin terhességi laborvizsgálatok nem nézik, külön kell kérni ezek ellenőrzését! Az ICP gyógyszerrel, viszketés elleni krémmel, valamint zsírszegény epediétával jól kezelhető és szerencsére szülés után pár nappal magától megszűnik.További cikkek viszketés és terhesség témában: