Terhesség

Komoly bajt is jelezhet a terhesség alatti viszketés

A terhességi kolesztázis - epepangás - jele lehet az erős viszketés. A tünetet azért sem szabad félvállról venni, mert kezeletlenül magzati distresszt, vérzést, de akár halvaszületést is okozhat.
2020. Március 06.
Komoly bajt is jelezhet a terhesség alatti viszketés (Fotó: Getty Images)

Sarah Strand, Los Angeles-i édesanya, akinek 2019-ben születtek meg az ikrei. A bőrviszketése az első trimeszter végén kezdődött, amelyről azt mondta, hogy nem egy átlagos viszketés volt, hanem annál sokkal erősebb, kibírhatatlan változata – mintha rengeteg szúnyog csípte volna össze. Éjszaka volt a panasz a legrosszabb, amikor gyakran ébredt arra, hogy véresre vakarta a bőrét. Felhívta orvosát, ahol az asszisztens azt javasolta neki, hogy forduljon bőrgyógyászhoz, de a tünetei azután sem enyhültek.

A terhesség vége felé a viszketése annyira rossz volt, hogy majdnem beleőrült. Mie elérte a 34. hetet, elkezdett utánakeresni a tüneteknek, ekkor találkozott a terhességi kolesztázissal. Ez a betegség leállítja vagy lelassítja az epefolyadék áramlását a májból. Az epehólyag, a máj alatt található kisebb szerv, epét enged a vékonybélbe, hogy segítse lebontani és felszívódni a zsírokat az emésztés során. Ha ennek áramlása akadályozott, az epe felhalmozódhat a májban, majd a véráramba kerül.

A babára veszélyes, nem az anyukára

Ha egy anya epepangástól szenved, annak sokkal nagyobb a kockázata a gyermekére nézve: ilyen esetben ugyanis a mekonikum, azaz az első széklet könnyen átjuthat az anyaméhbe, és így akár a baba tüdejébe is kerülhet.

Sarah vérvizsgálatot csináltatott, amelyből kiderült, hogy a májenzim szintje a normál szint több mint harmincszorosa volt nála, és az epesav-teszt is súlyosan emelkedett eredményt hozott. Orvosai elmondták neki, hogy ilyen magas értékkel még soha nem találkoztak. Azt javasolták neki, hogy sürgősségi császárral azonnal szülje meg az ikreket, így gyermekei 34 hét és 6 nap után jöttek világra, Strand viszketése pedig kevesebb, mint 24 órán belül elmúlt.

Az epepangás viszonylag ritkább probléma, ezért ha a beteg viszketésre panaszkodik, az alapján nem minden orvos szokott erre gondolni, hiszen a terhesség alatt ekcéma, kiütéseket okozó bőrbetegség, a PUPP, és általános viszketés egyébként is előfordulhat a hormonszintek változása miatt.

Nagy baj lehet, ha nem derül ki időben

A 23 éves, floridai Jessica Tamez a terhessége harmadik trimeszterében tapasztalt hasonló tüneteket. Októberben, a baba születésének időpontja előtt hívta fel emiatt az orvosát, és a nővér azt javasolta neki, vegyen be allergiagyógyszert. Miután vett be pár alkalommal a gyógyszerből, a panasza nem enyhült. Közben a kolesztázis egyéb tünetei is jelentkeztek nála, mint a sötét vizelet, és a fájdalom a has jobb felső negyedében.

A következő heti orvosi vizsgálatig inkább nem szedett be több gyógyszert, majd a találkozókor beszámolt az összes tünetről, így elrendeltek számára egy vérvizsgálatot. Amíg vártak az eredményre, egyéb vizsgálatokat is végeztek, és észrevették, hogy a baba nem mozog. Az ultrahang után kiderült, hogy baj van, és azonnali sürgősségi császárt rendelt el az orvos. Sajnos ez sem volt elég ahhoz, hogy megmentsék a kislányát, akit már újraéleszteni sem tudtak.

Az orvosa elmondta neki, hogy szerinte a terhességi kolesztázis okozta a gyermek halálát, amely következtében mekonikum került a baba tüdejébe. Az édesanya vérképe alapján a májenzimek nem mutattak megemelkedett értéket, azonban végeztek egy epesavszint tesztet, amely alapján a normál mennyiség tizenkétszerese volt ennek az értéke. Ha a problémát azonnal fel is ismerték volna, a halvaszületést még az sem akadályozhatta volna meg biztosan.

Dr. Frederick Friedman, a Sínai-hegyi Egészségügyi Központ szülészeti igazgatója szerint, noha a kolesztázis hetekig tartó viszketést okozhat, a csecsemők állapota hirtelen rosszra fordulhat. Dr. Friedman elmondása alapján nem egyértelmű, miért okozza bizonyos csecsemők halálát az epepangás, míg más babáknál nem okoz gondot, de a szakemberek úgy vélik, hogy a magzat sejtjeit ért hirtelen stressznek lehet ez a következménye. Szerencsére ritka, hogy az epepangás végzetes következménnyel járjon, 95%-ban semmi baja nem esik a babáknak.

Azoknak az édesanyáknak, akiknek terhessége során kialakult a probléma, a következő várandósság alatt erre fokozottan ügyelni kell, hiszen nagy esély van rá, hogy ismét megjelenik, és fontos, hogy mielőbb diagnosztizálják az epepangást.

(VIA)