Terhesség

Mi az a PUPPP?

A terhesség alatt jelentkező bőrbetegségek közül a leggyakoribb a PUPPP, mégis elég ritkán diagnosztizálják helyesen. A betegség magzati károsodást nem okoz.
2016. Augusztus 29.

Mi az a PUPPP?

A terhesség alatt a várandós bőre is számos változáson megy keresztül. Az arcbőr általában megszépül, bár vannak, akiknél pattanások jelennek meg. A terhesség alatt bekövetkező bőrelváltozások közvetlen kiváltója maga a megnövekedett has illetve a hormonális változások. Nagyon gyakori a kismamák körében a bőrviszketés, főleg a terhesség vége felé, amikor a bőr már nagyon megnyúlik.

A terhesség alatt fellépő bőrkiütés és viszketés igen gyakori. Az egyik leggyakoribb terhességi bőrbetegség a PUPPP, amely az angol pruritic urticarial papules and plaques elnevezésből jön és magyarul polimorf terhességi kiütésnek nevezik. Attól, hogy ez a leggyakoribb kórkép, mégis elég ritkán kerül felállításra korrekt kórkép. A PUPPP leggyakrabban először szülő nőknél jelentkezik, későbbi terhességeknél ritkán ismétlődik.

A várandós nők hasán és combjának felső részén jelentkező piros alapon megjelenő csalánkiütésszerű apró göböcskék, hólyagok jelennek meg. A várandós nők hasán és combjának felső részén jelentkező piros alapon megjelenő csalánkiütésszerű apró göböcskék, hólyagok jelennek meg a harmadik trimeszterben, szinte közvetlenül a szülés előtt (ritkán a szülés után). Magától gyógyul, kb. a szülést követő négy hét alatt elmúlik.

A PUPPP oka eddig még ismeretlen, de azt feltételezik, hogy a magzati sejtek indítják el a folyamatot azzal, hogy bejutnak az anyai bőrbe. Semmilyen magzati károsodást vagy megbetegedést nem okoz.

Kapcsolódó cikkeink bőrviszketés terhesség alatt témában: