Terhesség

Ekcéma terhesség alatt: mit érdemes tudni róla?

Előfordulhat, hogy a terhesség alatt ekcéma alakul ki a kismamánál, de az is megtörténhet, hogy a korábban diagnosztizált betegség fellángol. Sőt lehet, hogy valakinél éppen ebben az időszakban tűnnek el teljesen a tünetek.
2018. Április 29.
Az ekcéma jellegzetes tünete a bőr viszketése

Az ekcéma tulajdonképpen bizonyos bőrgyulladások összefoglaló megnevezése. Főbb tünetei közé tartozik a bőr foltokban történő kiszáradása, kipirosodása, viszketése és irritálttá válása, de a bőr ki is repedezhet vagy kisebesedhet. A terhesség alatti ekcémánál előfordulhat a bőr elszíneződése is. A tüntek intenzitásukban, mértékükben nagyon különbözően jelentkezhetnek. Az ekcéma – bár igen kellemetlen – nem árt a magzatnak és nem is fertőző.

A betegség különböző formákban jelentkezhet a kismamáknál. A korábban már diagnosztizált esetekben előfordulhat, hogy a tüntek javulnak vagy teljesen el is múlnak, de a várandós ekcémások mintegy 50 százaléka az állapota romlásáról számol be. Természetesen, az is megtörténhet, hogy valaki korábban nem volt ekcémás, a terhesség alatt viszont kialakul nála a betegség. Sajnos, azt nem lehet megjósolni, hogy a szülés után megmaradnak vagy eltűnnek-e a tünetek.

Kezelhető az ekcéma?

Van, akinél nem igazán intenzívek a tünetek, maximum némi kellemetlenséget éreznek, másoknak viszont rendkívül komoly problémát okoz az ekcéma, olyannyira, hogy még a mindennapi tevékenységeiket, esetleg az éjszakai pihenésüket is befolyásolja. Az ekcéma kezelhető helyileg krémekkel, fényterápiával is. Az esetleges terápiát mindig egyénre szabottan kell megválasztani, és ez bizony akadályokba ütközhet, mert bizonyos gyógyszerek károsíthatják a fejlődő magzatot. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ha a terhesség alatt ekcémás tüneteket tapasztalunk, mindenképpen egyeztessünk szakorvossal!

Mit tehetsz otthon?

Szerencsére, néhány egyszerű módszerrel otthon is hatékonyan lehet kezelni az ekcémát.

  • Nagyon fontos a bőr rendszeres hidratálása, hipoallergén, illat- és színezékmentes testápolóval vagy balzsammal.
  • A víz erősen szárító hatású, és csak tovább fokozhatja a kellemetlenségeket. Hosszú fürdők helyett inkább zuhanyozz (lehetőleg langyos vízzel), és tisztálkodás után mindig kend be a bőrödet! A dörzsölő hatású szivacsok és fürdőrózsák használata nem javasolt!
  • Viselj természetes anyagból készült, jól szellőző, kényelmes ruhákat! Kerülj mindent, ami túl szoros, amiben túlhevülhetsz, vagy ami olyan anyagból készült, ami irritálhatja a bőrt.
  • Igyál eleget és táplálkozz megfelelően! Ez persze nemcsak akkor fontos, ha az ekcémát szeretnéd elkerülni, de bizonyos ételek hatására fellángolhat a bőrgyulladás. Bár minden embernél más válthatja ki a tüneteket, általában a tejtermékek, a gluténtartalmú ételek és az adalékanyagok azok, melyek rontják a bőr állapotát.

(via)

Ez is érdekelhet: