Baba

Atópiás dermatitisz

Az atopiás dermatitisz (ekcéma) a bőr krónikus, viszkető, felszínes gyulladása. Nevezik veleszületett vagy endogén ekcémának, neurodermatitisznek is.
2004. Március 20.

A betegséget jellemzi, hogy gyakori a családi halmozódás, és a betegnél vagy a család más tagjainál a szénanátha, asztma, allergiás orrnyálkahártya-, illetve kötőhártya-gyulladás előfordulása. Az ekcéma és e betegségek közötti kapcsolat nem tisztázott.

A betegség hátterében genetikailag meghatározott immunrendszeri túlérzékenység áll, amely a fehérvérsejtek közül az ún. T-sejtek túlzott aktivitását, ezen keresztül pedig bizonyos irritáló anyagokkal történő érintkezés után a bőr gyulladását okozza.

Tünetek

A csecsemőkorban kialakult atópiás dermatitiszt az egész testre vagy a hajlatokra, arcra kiterjedő bőrpír, nedvező kimaródások, kínzó viszketés jellemzi. A csecsemő arcán, fejbőrén, pelenkája érintkezési helyén, kezén, karján, lábfején és lábszárán vörös, nedvedző, pörkös kiütés keletkezik. Kisdedkorban, gyermekkorban a tünetek jellege változik. A csuklók, a térd-, és könyökhajlatok lesznek a leggyakoribb előfordulási helyek.

Az ekcéma esetében gyakori a családi halmozódás

Az ekcéma 3-4 éves korra gyakran elmúlik, bár sokszor kiújul. Idősebb gyermekeken és felnőtteken sokszor csak egy vagy néhány ekcémás plakk (folt) jelenik meg (és újul ki), főleg a könyök- vagy a térdhajlatban. A felnőttkorban kialakult atópiás dermatitiszre jellemző a krónikus, visszatérő bőrgyulladás, elsősorban a hajlatokban, amit gyakran pszichés stressz vált ki. Jellegzetes a sápadt, száraz, ráncos, korpázóan hámló bőr, a hajlatokban beszűrődött, gyulladt, kimaródott plakkok.Bár az ekcémás foltok megjelenési helye, színe, erőssége változhat, de a viszketés állandó tünet marad. Az atópiás dermatitiszt ronthatja az érzelmi stressz, a hőmérséklet, a páratartalom változásai, a bakteriális bőrfertőzések és az irritáló ruhadarabokkal (főleg gyapjúval) való érintkezés. Egyes csecsemőkön élelmiszerallergia lehet az atópiás ekcéma rejtett oka vagy előfutára.A viszketés gyakran befolyásolhatatlan vakaródzáshoz vezet, a viszketés-vakarás-kiütés-viszketés kör kialakulása tovább rontja a betegséget. A vakarás és dörzsölés felsértheti a bőrt, behatolási kaput nyitva a fertőzést okozó baktériumok számára.

Kezelése

A kezelés nem gyógyítja meg az atópiás ekcémát, de segíthet a beteg állapotán. A legáltalánosabb kezelést hosszú ideje a kortikoszteroidok alkalmazása jelenti, amit azonban gyermekeknél nem lehet használni, legfeljebb súlyos esetben a külsőleges kezelést. Ilyenkor a krémek és kenőcsök a hatóanyagot hígított formában, tehát jóval kisebb dózisban tartalmazzák, mivel célszerű elkerülni a mellékhatások okozta bőrgyulladást, sorvadást, pigmentációs zavart, gyerekeknél ráadásul növekedési rendellenesség is okozhatna gondot.Az antihisztaminok (difenhidramin, hidroxizin) csökkenthetik a viszketést, részben nyugtató hatásuk miatt. Mivel e gyógyszerek álmosságot okozhatnak, a legjobb este adni őket.Ugyancsak fontos az atópiás ekcéma fertőződésének tüneteit (fokozott bőrpír, duzzanat, vörös csík és láz) megtanulni, és észlelésük esetén minél hamarabb orvoshoz fordulni. Ezeket a fertőzéseket belsőleg adott antibiotikummal kezelik.Gyermekeknél a felnőttek kezelésére alkalmazott ultraibolya sugárzás és a szájon át adott pszoralén a hosszú távú mellékhatások miatt nem alkalmazható.Az alternatív gyógymódok általában csak korlátozottan és fenntartásokkal alkalmazhatók. Egy-két gyógynövényes krém talán segíthet.

Jó tanácsok

A csecsemőkori atópiás dermatitisz esetén a szülők feltétlenül kérdezzék meg a gyermekorvost, gyermekbőrgyógyászt, és kérjenek gyermekük táplálkozására, öltöztetésére vonatkozó tanácsokat.A kiütés megelőzhető a bőrt izgató anyagok érintésének elkerülésével. Egyes atópiás ekcémában szenvedő gyerekek szülei úgy tapasztalják, hogy a fürdés rontja a kiütést, a szappan, a víz, sőt még a bőr szárítása is – különösen, ha törülközővel dörzsölik – irritáló lehet. Kedvezőbb, ha az ilyen gyerekek ritkábban fürdenek, a törülközővel csak leitatjuk a bőrről a vizet, és a bőr ápolására olajat vagy illatmentes testápolókat használunk.A körmöket rövidre vágásával csökkenteni lehet a bőr kivakarásának és felülfertőződésének veszélyét. Megelőzésként javasolt a bőr kiszáradásának, ezáltal viszketésének megelőzése, csökkentése, a gyulladt bőr zsírozása, a gennyesedés megakadályozására borogatás, bőrkímélő mosakodószer használata a szappan helyett.A kisgyerek ruhájának alapanyaga ne legyen gyapjú és műszál, a növényi alapanyagokat kell előnyben részesíteni. A bőr irritálhatják a mosószerek, detergensek, por, állatszőrök, ezért az ezekkel való érintkezést lehetőleg kerülni kell. Az allergiás hátterű atópiás dermatitisznél étrendi változtatás is szükséges.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com