Baba

Az ekcéma gyógyulása után

Az atópiás dermatitisz és a többi ekcéma visszatérő tünetei súlyosan rontják az életminőséget, a kisgyermekekéknél elsősorban a kedélyállapotot, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy elkerüljék az újabb megbetegedést, enyhítsék a kellemetlenséget.
2004. Október 20.

A betegséget rontó rizikófaktorok kiküszöböléséhez életmód-változtatásra – a szülők életmódváltoztatására – , de legalábbis néhány elővigyázatossági szabály betartására a tünetmentes időszakban is szükség van.

Hidratálás

A bőr legfontosabb feladata, hogy megvédje a szervezetet az ártó külső hatásoktól, a piszoktól, a kórokozóktól, a kémiai anyagoktól. Ahhoz, hogy a bőr jól működjön, rugalmasnak kell lennie, meg kell védeni a kiszáradástól. Ugyanis ha a bőr felső rétege kiszárad, akkor sérülékennyé válik, könnyen kirepedezik, és az irritáló anyagok könnyen elérik.

A bőr kiszáradását legkönnyebben hidratáló krémekkel lehet megakadályozni. A fürdés vagy a tussolás után azonnal hidratálni kell a bőrt. Megjegyzendő, hogy a gyerekeket hagyományosan füröszteni szokták, de az ülő kisgyereket is jól le lehet zuhanyozni, ha fokozatosan hozzászoktatjuk az efféle frissítő tisztálkodáshoz. A zuhanyzás jobban megfelel az ekcémás gyereknek, de itt sokkal nagyobb gondot kell fordítani a vízhőmérséklet és a vízsugár erősségének megválasztására.

Ha a baba nagyon idegenkedne a zuhanyzástól vagy még nem sikerült az átszoktatás, akkor is figyelni kell, hogy ne legyen túl sokat a fürdővízben. A babafürdető gondos kiválasztása ugyancsak elengedhetetlen, érdemes hígítva a bőrre vinni. Különösen fürdőkesztyűvel nem dörzsöljük a bőrt. Hajmosáshoz kímélő sampon, a szappan helyett inkább hidratáló bőrtisztító szer ajánlott. Mivel a száraz szobalevegőn kiszáradt bőr érzékenyebb az irritációra, fontos a száraz levegő páratartalmának növelése a lakásban.

Az allergén anyagok kerülése

A ruházat megválasztása alapvetően fontos. Kerülendő a gyapjú, a selyem, az irritáló műszálas viselet, a merev és szúrós anyagból készült ruhadarabok (poliészter, nylon vagy akril). A bőrrel érintkező ruhacímkék, a durva szövésű vagy szegélyű anyagok is kiválthatják az ekcémát. Inkább puha, laza szabású pamut öltözéket kell keresni. Gyapjútakaró és szőnyeg használata sem ajánlatos.

Bizonyos ételek is ronthatják az ekcémás gyerek állapotát, ezért azok is kerülendők. A gyerekek leggyakrabban a következő ételekre allergiásak: tej, tojás, mogyoró, liszt, szója, tenger gyümölcsei, de kiütést okozhatnak a savas ételek, például a paradicsom és a citrusfélék is.

A házipor-érzékenység ugyancsak gyakori, ezért nem ajánlatos padlószőnyegek, nehezen tisztítható kárpitok alkalmazása az ekcémára hajlamos kicsik szobájában.

Bizonyos illatanyagok, kémiai anyagok, légúti vagy kontakt irritációval provokálhatják a tüneteket. Az ekcémások körében gyakori kutya-, macskaszőr és tollérzékenység miatt a háziállatok tartása is megfontolandó, illetve kerülendő.

A fokozott verejték-kiválasztás is árt az ekcémás bőr állapotának, ezért nem megfelelő az az öltözék, amibe a gyerek könnyen beleizzad, és nem szabad túlöltöztetni sem. A testmozgásnál elkerülhetetlen a kiizzadás, de ha lehet, ilyenkor egy könnyű zuhanyozással előzzük meg a viszketés kialakulását, kellemetlenné válását.

Az állapot karbantartása

A tünetmentes időszakokban sem szabad elfelejtkezni a bőr fokozott sérülékenységéről. Nyaralásnál, a szabadidő megtervezésénél sem árt óvatosnak lenni, például lehetőleg ne akkor menjen a család üdülni, amikor valamilyen, őt irritáló pollen nagy koncentrációban található a levegőben. A napfény általában jó hatású, de a gyerekeknél a fokozatosság nagyon fontos, a túlzott napfény a lebarnult bőrű gyerekeknél is irritáló lehet. A tünetes időszakokban is a már bevált mosdószereket és krémeket kell használni.

Mindezek mellett a betegség esetleges rosszabbodása miatt fontos az orvossal való folyamatos kapcsolattartás.

Forrás: HáziPatika.com