Terhesség

Terhesség: a has viszketését a máj is okozhatja

Várandósok gyakran tapasztalják, hogy vadul viszketni kezd gömbölyödő pocakjuk bőre. Ezt rendszerint a bőr feszülése okozza.
2007. Szeptember 06.

Viszkető has

Kenjük be naponta kétszer-háromszor babaolajjal vagy mandulaolajjal. Csipkedjük meg gyengéden a bőrt, ez élénkíti a vérkeringést, segíti a bőr tágulását. Hordjunk szellős pamutöltözéket, a szorosan hasra tapadó, esetleg bevágó műszálas ruhanemű még jobban irritálja a bőrt. Előfordulhat, hogy a has viszketését a renyhébb májműködés okozza.

A méhlepény által termelt ösztrogén hatására kevesebb epefesték (bilirubin) és epesav választódik ki az epében. Az epepangás első szembeszökő tünete a viszketés, ez azonban az egész testre kiterjed, bár a bőrfeszülés miatt a hason különösen érezhető. A kismamák mintegy tíz százalékánál fordul elő terhességi epepangás, és ezekben az esetekben nem ritka az epehomok, epekő képződése. A viszketés mellett émelygés, hányinger, hányás is utal erre, ám ez az első hónapokban amúgy is a várandósság gyakori velejárója. A felismerésben segít, ha megfigyeljük a vizeletet: sötétre színeződik, és bőrünk is sárgás árnyalatot kaphat.

Másállapotban az epe is másként működik: ultrahangvizsgálattal a kismamák felénél kimutatható epehomok, persze ez nem mindenkinél okoz panaszokat. A viszketés már két nappal a szülés után megszűnik, az epehomok is felszívódik hat-nyolc hónapon belül, de az arra hajlamos nőknél epekő képződése is előfordulhat. Újabb várandósság esetén pedig a tünetek kiújulására lehet számítani.

Sok kismama esküszik a körömvirág balzsam, az olivaolaj, a tojásfehérje jótékony hatására csíkok és viszketés ellen. Mások a zöldalga tartalmú krémeket tartják kisebb csodának, illetve az Ilcsi-féle kötőszövet regeneráló krémet.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin