Terhesség

Amit tilos a kismamáknak

A pletykaszinten megismert félelmek a legtöbb kismamát visszatartják a szépségápolás fortélyainak terhesség alatti igénybevételétől.
2002. November 07.

A várandósság kilenc hónapja a nő életében kitüntetett periódus, melyben a legtöbb hölgy nőiességének kiteljesülését látja. Ennek megfelelően a kismamákban gyakorta növekszik a szépség, az ápoltság iránti vágy. Ezt motiválja az áldott állapot során kialakuló, és a nők többsége által előnytelennek ítélt változások megjelenése is. Jogos igény tehát a várandósok részéről a szépségápolás, a fokozott odafigyelés.

A pletykaszinten megismert félelmek a legtöbb kismamát visszatartják a szépségápolás fortélyainak terhesség alatti igénybevételétől. Ezen állítások tudományos szempontból szinte egytől egyig megalapozatlannak tekinthetők. Különösen a haj ápolását, illetve szépítését érték már olyan vádak, melyek megalapozatlan félelmeket kelthetnek a várandósság során szépülni vágyó nőkben.

Hajápolás

A haj állapota a terhesség alatt szinte minden nő esetében jelentősen megváltozik. A szervezet hormonális hatása következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is. Ilyenkor gyakoribb hajmosás szükséges, amihez érdemes megfelelő, kímélő sampont választani. Az áldott állapotban a haj gyakorta válik nehezen kezelhetővé, fénytelenné, töredezetté. Fokozott vitamin-bevitellel, megfelelő minőségű hajápolási szerek alkalmazásával könnyen úrrá lehetünk ezen a problémán.

Más kérdés viszont a haj megváltozott biokémiai összetétele, és ennek hatása a festés sikerességét illetően. Tapasztalati megfigyelés, hogy a festés a másállapot során a szokásostól eltérő eredményességű, tartóssága, az elért szín tónusa és árnyalata nem minden esetben a várt eredményt adja. Tehát nem elsősorban a magzat védelme érdekében, mint inkább az elérhető esztétikai eredmény kétségessége és tartóssága miatt javasolhatjuk a terhesség alatti hajfestés mellőzését.

A haj dauerolásának elbírálása hasonló megítélés alá esik: a komoly hormonális változások következtében kialakuló biokémiai, szerkezeti változások megnehezítik a haj tartós sikeres dauer-kezelését.

Bőrápolás

A bőrápolás terhesség alatti szükségszerűségét illetően a vélemények egységesnek mondhatók. A bőr fokozott faggyútermelése, a mitesszerek fokozott képződése, a gyakran fokozódó szőrzetnövekedés mind szükségessé teszik a bőr megfelelő ápolását. Belsőleg kellő mennyiségű vitaminbevitellel, folyadékfogyasztással, míg külsőleg a szokásos bőrápolási eszközökkel és anyagokkal lehet befolyásolni az előnytelen változásokat.

Amit tilos a kismamáknak

Ha szerencsés vagy, megelőzheted a terhességi csíkok kialakulását

Figyelemmel kell azonban lenni az A-vitamin-tartalmú krémek, illetve készítmények megfelelő dózisú alkalmazására: ezek fokozott használata a terhesség első harmadában a magzati ártalom veszélyét rejtheti magában. Főként a retinolsav-származékokra alkalmazása kerülendő!

Terhességi csíkok

Egy, a terhességre jellemző bőrelváltozás a striaképződés. A striák többnyire a hasfal bőrén jelentkező vörös színű, márványos csíkok. Kialakulásukért vélhetően a bőr feszülése, kapilláris ereinek túlnyúlása, elpattanása a felelős. A striák jellegzetes színváltozáson mennek keresztül a terhességet követően: az állapot során az élénkpiros szín idővel halványul, majd hegesedés után gyöngyházszínűvé válik.

A striák létrejötte tehát elsősorban a hasfal feszülésével magyarázható, így kialakulásukat segíti minden olyan terhességi állapot, melynek következtében a méh jobban elődomborítja a hasfalat. Ez nagyobb eséllyel vezet az erek sérüléséhez, repedéséhez. Ilyen helyzet például az ikerterhesség, a nagy magzati súly, a több magzatvíz. Megelőzésében a bőr általános állapotának állandó, lehetőleg már a terhesség előtti rendszeres ápolásának, kondicionálásának, folyamatos folyadékpótlásának lehet jelentősége.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy egyes esetekben a leggondosabb odafigyelés sem vezet a striák megelőzéséhez. Ilyenkor az alkati, az örökletes kötőszöveti tényezők szerepe nehezen vitatható. A már kialakult striák láthatatlanná tétele konzervatív kezeléssel tökéletesen nem megoldható. Súlyosabb striaképződés esetén esztétikai sebészeti megoldások jöhetnek számításba.

Sminkelés

Amit tilos a kismamáknak

Az arc sminkelése e szépséges kilenc hónap során többnyire nem jelent különös problémát. Egyes esetekben fokozott allergiahajlam jelentkezhet: a korábban jól tolerált festékek, púderek, alapozók allergiás jelenségeket válthatnak ki a bőrön. Ezen ritka eseteket kivéve az arc sminkelése többnyire problémamentesen megoldható, de javasolt jó minőségű, lehetőleg hipoallergén (allergiát csak igen kis eséllyel okozó) szerek használata. A körmök ápolása terhesség alatt különös figyelmet igényel. Várandósság során egyes vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek igényszintje jelentősen megnő, felszívódásuk, anyagcseréjük komoly mértékben változik.

Ennek megfelelően a nem kellő mennyiségű vitaminbevitel, a hiányos vagy egyoldalú táplálkozás a terhesség alatt a körmök állapotának romlásához vezethet. Ezeken az elváltozásokon a manikűrözés nem vagy nem eléggé képes segíteni. Ilyenkor a feladat a fokozott igények kielégítése, a kellő vitaminbevitel biztosítása. A körmök megszokott ápolása, festése terhesség során semmiképpen sem ellenjavallt.

Szolárium

A szolárium várandósság alatti alkalmazását illetően a vélemények megoszlanak. Kétségtelen tény, hogy a szoláriumok direkt hőhatása nemkívánatos felmelegedéshez vezethet a méh üregében is. Az erőd UV-sugárzás károsító hatása nem bizonyított, ugyanakkor az esetleges leégés szövődményei a terhesség alatt fokozottabban jelenthetnek kockázatot mind a magzat, mind az anya szervezetére. Mindezek alapján tanácsosnak látszik a másállapot során a szoláriumozás mellőzése, illetve csak arcbarnító alkalmazása.

Áldott állapotban a szaunázás nem javasolt: a közvetlen, erőteljes hőhatás ugyanis nem kívánatos alhasi vérbőséget idéz elő, mely idő előtti méhtevékenység kialakulásához, a magzatvíz, és így közvetve a magzat felmelegedéséhez vezethet. Ugyancsak nem javasolt a szaunázás a szoptatás ideje alatt: a hirtelen folyadékvesztés ebben az időszakban negatívan befolyásolhatja a tejelválasztást.

Ezek is hasznosak lehetnek:

Forrás: Anyák Lapja