Terhesség

9 hónap: milyen a tökéletes testápolás? (X)

Fontos-e változtatni a jól bevált bőrápolási rutinunkon, ha kiderül, hogy gyermeket várunk? A válasz röviden: igen. A terhesség hónapjai alatt zajló hormonális folyamatok ugyanis bőrünk állapotára is hatással lesznek. És mint sok más esetben, ezúttal is a megelőzés a legjobb döntés. Mutatunk három terméket, amelyek segíthetnek ebben.
2023. Október 05.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Közel a negyvenhez estem teherbe, és mindamellett, hogy elmentem az életkorom miatt ajánlott valamennyi vizsgálatra, titokban tartottam attól, hogy a testem, és a bőröm sem lesz már soha a régi. Nagyon örültem a babának, de a hiúság ott motoszkált bennem, hogy miért ne nézhetnék ki jól a szülés után is. A terhességi csíkoktól például kifejezetten rettegtem, így szinte azonnal elkezdtem használni a kismamáknak ajánlott termékeket.

” – meséli interjúalanyunk Mariann, aki a tudatos hozzáállásának (és szerencsés genetikai adottságainak is) köszönhetően megúszta striák nélkül a terhesség és a szoptatás időszakát.

Mely testrészeken jelenhetnek meg csíkok?

A terhesség alatt sokféle változással kell szembenéznünk, és ez alól nem lesz kivétel a bőrünk sem. Ezen időszak alatt sok kismama számol be érzékeny, adott esetben nagyon száraz, viszkető bőrről. Szintén gyakori és zavaró bőrproblémaként említik a pigmentfoltok kialakulását is. A legzavaróbb problémaként mégis a terhességi csíkok megjelenése említhető. Így nem meglepő, hogy a várandós nők legfőbb vágya, hogy megőrizhessék bőrük korábbi állapotát, zavaró csíkok nélkül. Noha a nem kívánt striák kialakulása genetikai adottságtól, öröklött hajlamtól is függ, érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük. Ahogy azért is tehetünk, hogy ha mégis megjelennek, akkor kevésbé legyenek látványosak, zavaróak. A terhesség alatti csíkok – megjelenésükkor vörösek, barnák, majd ahogy halványulnak leginkább rózsa-, vagy ezüstszínűek lehetnek – általában a hason, melleken, combokon és fenéktájékon jelentkeznek.

A striák ellen a legtöbbet azzal tehetjük, ha a lehető leginkább hidratáltan tartjuk a bőrünket. Elengedhetetlen tehát, hogy a fogantatás után is kiemelten foglalkozzunk a testünkkel, bőrünkkel. Ma már vannak olyan termékek – például a Palmer’s kismamáknak készített krémei –, amelyek könnyebbé teszik a mindennapi bőrápolást a terhesség elejétől egészen a végéig, sőt, akár a szoptatás alatt is bevethetők. Most három olyan terméket mutatunk, amelyek nagy segítséget jelenthetnek ezen időszakban, hiszen a gyakori terhességi bőrproblémák – striák, rugalmatlan, viszkető bőr, vagy a szoptatás okozta sérülések – is megelőzhetők, kezelhetők velük. Mindegyik termékben megtalálható a kakaóvaj, amely leginkább bőrfeszesítő, hidratáló, nyugtató és regeneráló hatásáról ismert.

Hidratálással a terhességi csíkok ellen

A várandósok 50-90 százalékánál alakulnak ki a bőrön csíkok, repedések, így nem meglepő, hogy ezek megelőzése az egyik legfőbb cél. A Kakaóvajas Masszázs Testápoló Striák Ellen (250 ml) hasznos társ lehet a megelőzésben, hiszen látványosan javíthatja a bőr feszességét, megnehezítve ezzel a striák megjelenését. A testápoló használata a bőr természetes megnyúlásának folyamatát könnyebbé, kényelmesebbé teszi a kilenc hónap alatt. Legfőbb összetevőinek – kakaóvaj, sheavaj, természetes olajok, kollagén, elasztin és lutein – köszönhetően 48 órán át hidratál. Ajánlott tehát – a szokásos testápoló helyett – a terhesség alatt, de az utána tapasztalható súlyingadozás miatt esetlegesen kialakuló striák kezelésére is. Nem zsíros, viszont hipoallergén a termék, így az érzékeny bőrűek is bátran használhatják.

Hogyan használjuk? A testápolót a teljes testfelületünkön használhatjuk, de külön figyeljünk a has, a csípő, a combok és mellek krémezésére. Naponta kétszer is bekenhetjük magunkat, és legyünk bőkezűek a mennyiséget illetően.

Az egyre nagyobb pocak törődést igényel

Azzal biztosan nem teszünk semmi rosszat, ha olajokban, vajakban gazdag hidratálóval kenegetjük, masszírozzuk a hasunkat. Jó választás lehet a Kakaóvajas Pocakkrém Striák Ellen (125 g), mert elősegíti a bőr feszességét, csökkentve így a striák megjelenését is. Összetevői között megtalálható a kakaóvaj, argánolaj, sheavaj, kollagén és az elasztin is. A gyengéd balzsam nem csak a terhesség alatt lehet ideális társ a testápolásban, de utána is bevethető, főleg, ha a kívánt súlyvesztés során is figyelni szeretnénk bőrünk állapotára. Szintén hipoallergén, bőrgyógyász által jóváhagyott termékről van szó, így alkalmas az érzékeny bőr táplálására is.

Hogyan használjuk? Fürdés vagy zuhanyzás után vigyük fel a nedves bőrünkre, majd hagyjuk hatni pár percig, végül itassuk szárazra a bőrünket. A pocakkrém 48 órás hidratálást és táplálást biztosít.

FOTÓ: PALMER'S

FOTÓ: PALMER’S

A mellekről is gondoskodni kell

Vannak olyan testrészek, amelyeket a terhességtől függetlenül is körültekintően kell ápolni – ilyen a dekoltázs és a mellek területe is. Kevés a faggyúmirigy, így az amúgy is vékony és sérülékeny bőr könnyen kiszáradhat. Így nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a terhesség és később a szoptatás alatt még jobban érdemes odafigyelni e terület ápolására. E mindennapos ápolásban lehet nagy segítség a Kakaóvajas Mellfeszesítő Krém Striák Ellen (125 gr), amely mindamellett, hogy hidratálja, feszesíti, tónusosabbá varázsolja a mell területének finom bőrét, csökkentheti a striák megjelenését. Mivel a szülés utáni hetek, hónapok jelentős súlyvesztéssel is járhatnak, így ebben az esetben is hasznos lehet a krém használata. A gél állagú krém megbízható összetevők – kakaó- és sheavaj, az E-vitamin és az exkluzív Bio-C-Elaste – egyedi kombinációjának köszönheti hatékonyságát. (A Bio-C-Elaste a kollagén, elasztin, centella asiatica, édes mandulaolaj és argánolaj erőteljes kombinációja.)

Hogyan használjuk? A mellfeszesítő krémet legalább napi két alkalommal érdemes alkalmaznunk. Szülés után ha már szoptatunk, figyeljünk arra, hogy a baba táplálásának megkezdése előtt mindenképpen távolítsuk el a krémet a mellekről.