Terhesség

Így előzd meg a terhességi csíkok kialakulását!

Nem azonos a narancsbőrrel, de ugyanazokon a helyeken jelentkezik. A striák kialakulásának több oka is lehet, nézzük meg, hogy tehetünk-e valamit a megelőzésért.
2016. Június 23.

Így előzd meg a terhességi csíkok kialakulását!

A kritikus testtájakon, a csípőn, a fenék és a has környékén jelennek meg a terhességi csíkok, amelyek kezdetben lila vagy vörös színűek, idővel fehérré szelídülnek.

Általában nagy fogyás vagy hízás után jelentkezik, gyakori terhesség alatt és előfordul pubertáskorban is. Bőrünk három rétegből áll, a hámból, irhából és a bőraljából. Az irhában található kollagénrostok a nőknél keresztirányba futnak, ennek köszönhető, hogy a terhesség alatt a bőr képes megnyúlni, majd visszarendeződni. Ha azonban ezek a rostok gyengék, akkor csíkszerűen megszakadnak, így alakulnak ki a striák. Gyakoribb azoknál a kismamáknál a terhesség alatti striák kialakulása, akiknek a felmenői között ugyanígy történt, létezik genetikai háttere a csíkok megjelenésének.

Ezt a kötőszöveti gyengeséget a genetikai meghatározottságon kívül okozhatja a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás is.

Megelőzhető?

Ha az okok nem genetikai eredetűek, akkor a következőkre figyeljünk:

  • Sem a szervezetnek, sem a bőrünknek nem tesz jót a hirtelen súlyváltozás. Kerüljük a fogyás-visszahízás-fogyás jojo effektust.
  • Feszesíti és hidratálja a bőrt a lenolaj, kökényolaj, testápolóba keverve használjuk.
  • Figyeljünk oda a terhesség alatt is a súlyunkra.
  • Nagyon fontos a napi 2-3 liter folyadékbevitel, lehetőleg víz formájában.
  • Az egészséges táplálkozásra a kismamáknak egyébként is oda kell figyelni, de bőrük miatt is nagyon fontos a lehetőleg nyers zöldség, gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabonák, a tojás, a hal fogyasztása.
  • A hideg-meleg vizes váltófürdő feszesíti a bőrt és fokozza a vérkeringést.
  • Rendszeres sporttal, mozgással megelőzhetjük a csíkok kialakulását.
  • Fokozott cink és szilícium bevitellel is sokat tehetünk bőrünkért.
  • Használjunk külsőleg, magas A– és E-vitamin tartalmú olajok.

A különféle készítmények nem szüntetik meg a striákat, ha már kialakultak, de halványíthatják, vékonyíthatják azokat. Hatékonyan csökkenti a striákat a testtekercselés, a lézeres kezelés vagy a mezoterápia is. A mélyebb, régebb óta fennálló striák rosszabbul szoktak reagálni a kezelésekre, mint a még friss társaik.

Kapcsolódó cikkeink terhességi csíkok témában: