Terhesség

A bőr és a haj védelme

A terhesség ideje alatt számos hatás éri a nők testét, kialakulhatnak kisebb bőrhibák, de akár kisebb érdaganatok is.
2004. Augusztus 02.

A könyvekben, filmekben a terhes nő hirtelen megszépül. Arcbőre áttetsző, de rózsás, hasa formásan gömbölyded, haja mindig friss, ragyogó fényű. Hiszen a várandós nő kilenc hónapon keresztül folyamatosan boldog. Ez sugárzik róla a filmeken és a könyvekben…

Az állandó, mérhetetlen boldogságról, amely a nőkbe költözik, amikor a kis csíkot megpillantják a terhességi teszten, regényeket lehetne írni. Ahogyan a lelki változások olykor megrémítik vagy elbizonytalanítják a várandós asszonyt, a testi tünetek is okozhatnak kellemetlenségeket. A női szervezet a fogantatás percétől folyamatosan változik, a hormonok állandó munkában állnak.

Érdaganatok

– Sokan rémülten veszik észre, milyen pattanásos lett a bőrük – mondja Kovács Péterné, Jutka, védőnő -, hiszen utoljára kamaszkorukban szembesültek ezzel a problémával. A terhesség alatt a bőr sokféle kellemetlen változáson megy keresztül. A pattanások mellett általában kisebb érdaganatok, úgynevezett angiómák jelentkeznek, főként az arcon, a dekoltázson. Ezek csupán egy centiméteres hajszálértágulatok, közepük egy élénkpiros pont, amelyből csillag alakban kígyóznak szét az erek. Növekedhet a szőrösödés mértéke a hason és az arcon, apróbb szemölcsök vagy barna foltok is megjelenhetnek.

Ezek többsége átmeneti probléma, a szülés után magától rendeződik. Fontos viszont, hogy nagyon ügyeljenek a kismamák a szépségszemölcsökre. Ezeknek bármilyen apró elváltozásával azonnal orvoshoz kell fordulni!

A nyálkahártyák színe is változik. A mell bimbóudvara barnára színeződik, besötétedik, barna foltok jelennek meg az arcon, a mellen is. A has közepén végighúzódik egy sötét csík, ám ez a szülés után eltűnik. Megmaradnak viszont a terhességi csíkok, a striák. A terhesség vége felé tűnnek fel, vékony, lilás csíkok formájában. Később színük gyöngyházfényűvé válik, és noha ma már sokféle krém javíthat a helyzeten, teljesen egyik sem tünteti el a striákat. Mivel a hajlam örökölhető, kialakulásuk ellen nem sokat tehetünk, megjelenésüket a bőr rugalmatlansága okozza.

A terhesség általában kiszárítja a bőrt, a megnyúlt bőrfelület erőteljes viszketést okozhat az utolsó hónapokban. Kerüljük a testhez tapadó, műszálas anyagokat, és gyakran kenjük bőrünket hidratálókrémmel! A bőr kiszáradása magával vonja a haj szárazzá, töredezetté válását. A fodrászok ilyenkor nem ajánlják a dauert és a hajfestéket, sokan még az otthoni hajszínezést sem. Válasszunk könnyen kezelhető, egyszerű frizurát!

Türelem, nyugalom

Sok kismama a szülés előtt levágatja a haját, hogy ne legyen sok gondja vele, amikor majd a babával kell törődnie. Ez azonban nem törvényszerű, hiszen nem is annyira a haj hossza, mint inkább a gyorsan elkészülő frizura a fontos. Aki néhány perc alatt álomszép kontyot fésül a derékig érő, gyönyörű hajából, ne is váljon meg tőle! A terhesség alatt a hajhullás rendszerint szünetel, a szülés után viszont fokozódik. Szegény kismama a kórházból hazatérve rááll a mérlegre, megnézi az alakját a tükörben, és kétségbeesik. És a tetejébe hajmosás után még egy csomó haj a kád alján marad! Noha rengetegnek tűnik, nem kell kopaszságtól tartani.

A szülés után kihulló hajszálak mennyisége nem több, mint amennyi a terhesség alatt hullott volna ki, csak riasztó látni. Nem kell se hajnövesztő, se balzsam, át kell vészelni ezt az időszakot, és kész. Az első két hónapra amúgy is jellemző lesz, mire pedig “megtanuljuk” egymást a babával, a fenti tünetek többsége elmúlik, ahogyan jött. Csak türelem meg nyugalom kell hozzá. Még akkor is, ha olykor pont ezekből van a legkevesebb.

VI.évf./8.sz.

Forrás: Baba Magazin