Terhesség

Csodát tesz a várandósság a hajkoronával

Babavárás idején a legtöbb kismama örömmel tapasztalja, hogy a haja dúsabb, erősebb lesz, mint előtte valaha is volt. Ám a szépséges hajkorona miatt érzett boldogság sajnos mulandó, és szülés után meg kell válni tőle.
2009. Június 02.

A várandósság alatt átalakuló hormonháztartás egyik jótékony hatása, hogy szinte minden kismamának megerősödik, és gyönyörűvé, csillogóvá válik a haja. A babavárás hónapjaiban a hormonháztartás megváltozása hatással van a hajszálak életperiódusára is. Nemcsak a meglévő hajszálak élnek hosszabb ideig, hanem sokkal több hajszál kezd növekedni, mint általában. Ezért míg korábban akár napi 50-100 hajszálnak is búcsút kellett inteni, addig áldott állapotban ez a szám kivételesen a töredékére csökken. A haj szerkezete is átalakulhat, ezért fordulhat elő, hogy a vékony szálú haj erőssé, a száraz, töredezetté, zsírossá válik, vagy éppen fordítva.

Óvatosan a vegyszerekkel

A haj festése, dauerolása másállapotban sem tilos, legalábbis az eddigi vizsgálatok nem mutatták ki, hogy ártana a magzatnak. Az azonban bizonyos, hogy a haj megváltozott struktúrája miatt nem minden esetben sikerül a megálmodott színt, formát elérni. Az óvatosság pedig sosem árt, ezért a terhesség első három hónapjában célszerű természetes alapanyagú hajfestékeket, színezőket használni, illetve a dauerolást a belélegezhető káros gázok miatt érdemes későbbre halasztani.

Itt szép, ott zavar

Elszomorító hír, hogy nemcsak a fej ékessége, a hajkorona lesz dúsabb, hanem a testen lévő többi szőrszál is megerősödik, sőt, olyan helyen is megjelenhet szőrzet, ahol eddig sosem volt. Az eddigi tapasztalatok nem utalnak arra, hogy másállapotban ne lehetne valamilyen kozmetikai eljárással eltüntetni a zavaró szőrszálakat. Ám ha a várandósság második, harmadik trimeszterében visszeressé válnak a lábak, akkor azért tanácsos – különösen meleggyantázás előtt – bőrgyógyász vagy szülészorvos véleményét kérni.

A terhesség utolsó heteiben a leendő anyukának érdemes ellátogatni a fodrászához, hiszen a baba megszületése után úgysem lesz könnyű elszabadulni otthonról. Egy kellemes fejmasszázs és egy nőies, praktikus frizura pedig kényeztetésnek sem utolsó, a rövidesen beköszönő új életszakasz előtt. Ám korántsem biztos, hogy a szülés előtt érdemes levágatni a hosszú fürtöket, hiszen egy festett, rövid frizurát bizony gyakran kell fodrász szakértő kezére bízni, és napi szinten is több figyelmet igényelhet, mint egy lófarokba fogott vagy kontyba tekert hosszú haj.

Csodát tesz a várandósság a hajkoronával

Terhesség alatt megszépül a hajkorona

Hullik a hajam!

A terhesség alatti szépséges hajzuhatag azonban nem örök életű, ugyanis a terhességi hormon jelentős részét a placenta termeli, ezért amikor szülés után megszűnik az utánpótlás, akkor a hormon által védett hajkorona gyérülni kezd. Minden valószínűség szerint téves az a feltevés, amely a hajhullást a szoptatással hozza összefüggésbe, mivel olyan édesanyáknak is megritkul a hajuk, akik sohasem szoptattak.

Ezekben a hetekben akár napi több száz hajszáltól is megválik az újdonsült anyuka. Ez természetesen nem valódi kopaszodás, csupán azok a hajszálak is most hullanak ki, amelyeknek a babavárás idején kellett volna. Akármilyen szomorú is a fésűben maradó vagy a kád lefolyójában rekedő hajcsomó látványa, ez a hormonális eredetű hajvesztés sajnos elkerülhetetlen. Igazából semmilyen “varázsszerre” nincsen szükség, persze a kiegyensúlyozott táplálkozás és az optimális vitaminbevitel enyhítheti a tüneteket. A gondos hajápolás – heti egy hajpakolás, minden hajmosás utáni balzsamozás, egy-egy alapos fejmasszázs – pedig elősegítheti a fejbőr és a haj regenerálódását, és az sem árt, ha elkerüljük, hogy hajszárítás közben túl sokáig túl forró levegőnek tegyük ki a hajszálakat.

A baba megszületése után általában 2-3 hónappal kezd megfogyatkozni a hajkorona, és nagyjából 6-9 hónap után áll meg ez a folyamat. Ám ha a hajhullás ennyi idő elteltével sem mérséklődik, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen számtalan egyéb oka is lehet a hajszálak elvesztésének: így például az idegeskedés, a vitaminhiány és a gyulladás sem tesz jót a frizurának.

Forrás: HáziPatika.com