Terhesség

Várandósság – szülés – szex

Egy családban mérhetetlen boldogságot jelent, ha kiderül, a feleség várandós. Akár első, akár többedik gyermek megszületését várják, a pár a kilenc hónap alatt is harmonikus kapcsolatra vágyik - szexualitásban is. És akkor jönnek a tévhitek...
2003. Március 23.

Lehet-e szex a másállapot előtt és után? Némely vélekedés szerint megváltozik a nők nemi vágya a terhesség kilenc hónapja alatt. Ilyenkor ugyanis a női szervezetben lejátszódó változások érintik a szexhez való viszonyt is.

Némely vélemény szerint a másállapot alatti vérbőség fokozza a szexuális örömet, ugyanakkor tartja magát az a közvélekedés, hogy a várandós nő szexuális élete kedvezőtlenül befolyásolja a magzat fejlődését. Hitek és tévhitek ütköznek csakúgy, mint annak megítélésében, hogyan változik a párok szexuális aktivitása, szenvedélye az apás szülés után. Ezekről a ritkán emlegetett kérdésekről szól összeállításunk, melyből egyébként az is kiderül, hogy a terhesség elindítja a párok szexuális fantáziáját.

Meg kell maradni szeretőnek

Áldott állapotban fokozatosan csökken a nemi vágy, ám a várandós nők kisebb csoportjában érzékelhetően növekszik. A kilenc hónap alatt gyakoriak a szexuális zavarok, sokan a magzatra veszélyesnek is ítélik ilyenkor a szeretkezéseket. A férfiak nemi ösztöneinek működése sem tisztázott még ebben a helyzetben. Ezekről is beszélgettünk dr. Szeverényi Péterrel, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum és Szülészeti Nőgyógyászati Klinikájának docensével.

Mi jellemzi a nő és a férfi nemi vágyait a terhességidőszaka alatt, miként működik ekkor a libidó?

– A köznyelvben és a szakirodalomban is egyre ritkábban használjuk a “libidó” megjelölést. Ez ugyan klasszikus mélylélektani fogalom, de napjainkban nagyon nehéz meghatározni, mit is jelent pontosan. Maga a szó vágyat, kívánságot jelent. Ennek szinonimájaként gyakran hallhatjuk a nemi ösztön, a nemi vágy, a nemi késztetés elnevezést. Ez utóbbi inkább bizonyos energiamennyiséget, hajtóerőt jelent, ami bizonyos viselkedésformára késztet. Itt azonban már nem csupán szexuális viselkedésről van szó.

Maradjunk tehát a nemi vágy megjelölésnél: módosul-e az áldott állapot kilenc hónapjában?

– Leegyszerűsítve elmondható, hogy a nemi vágy fokozatosan csökken a várandós nők között. A másállapot előrehaladásával a csökkenés egyre kifejezettebbé válik. Ez jellemző az állapotos nők többségére, és ez független minden más egyéb történéstől.

A várandósok egy kisebb csoportjánál azonban fokozódik a nemi vágy, de e növekedés csak az állapot némelyik szakaszára terjed ki. A várandósság kilenc hónapját három harmadra, trimeszterre osztjuk. A megfigyelések arra utalnak, hogy egy-egy trimeszterben előfordul a nemi vágy növekedése, de ez csak átmeneti jellegű. A szakirodalmi megfigyelések általában a középső harmadot említik, azaz a pozitívnak tekinthető változás, a nemi vágy növekedése elsősorban a terhesség középső szakaszában figyelhető meg. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezt nem sikerült minden kutatónak megerősítenie.

A nemi késztetés csökkenését az állapotos nőknek kóros jelenségként kell megélniük?

– Nem. A csökkenés, a negatív irányú változás normális, egészséges terhesség során is gyakran előfordul. Erre az állapotra jellemző dologról van szó, tehát semmiképpen nem jelent kóros dolgot, és főleg nem jelenti azt, hogy a szerelem, a szeretet ereje csökkent volna.

Mi a helyzet ezzel kapcsolatban a férfiakkal? Milyen irányban módosulnak ilyenkor a nemi ösztöneik?

– Erre a kérdésre még nehezebb egyértelmű választ adni. Sajnos a szakma is keveset foglalkozik a férfiakban bekövetkező változásokkal, pedig azok biztosan fontosak. A másállapottal összefüggő testi, hormonális változások nyilván kevésbé érintik a férfiakat. Ennek megfelelően a nemi vágy változásai is kevésbé tetten érhetők.

Egy általunk végzett kérdőíves felmérés adatai szerint a nők 42 százaléka érezte azt, hogy a kilenc hónap alatt megváltozott a partner szexuális magatartása. A nők megítélése szerint a partner nemi vágya az esetek 22 százalékában csökkent, és csak 7 százalék vélte úgy, hogy partnere nemi késztetése fokozódott ez idő alatt.

A párok között gyakran megfigyelhető egy olyan közös érzelmi összhang, ami a szexben is észlelhető. Ez azt jelenti, hogy a párokban egymáshoz hasonló érzelmi változások következnek be. Például a másállapottal, a szüléssel kapcsolatos félelmek mértéke és tartalma mintegy igazodik egymáshoz. Ehhez hasonlóan együtt változik a szexhez való érzelmi viszony, a nemi vágy, a kielégülésre való készség is. Ezt az érzelmi összhang megnyilvánulásaként is értékelhetjük.

A kilenc hónap idején a nő szervezetében lejátszódó változások hogyan érintik a szexualitáshoz való viszonyát?

– Az élettani változások mellett előfordulhatnak kóros testi változások is, melyek a szexuális élet szempontjából sem kedvezőek. De hát mindenféle betegség negatívan hat a szexuális kapcsolatra. A kérdés más szempontból is fontos.

A várandósság alatti egészséges élettani változások, a szülés önmagában is befolyásolja a szexualitáshoz való viszonyt. Azt is tudjuk, hogy gyakoriak a szexuális zavarok a másállapot alatt vagy a szülés után. Ebben testi (biológiai, hormonális) és lélektani tényezőknek van szerepük. A bekövetkezett jelentős változások miatt a párnak szinte újra kell kezdenie a nemi kapcsolatot. Gyakran még akkor is, ha a kilenc hónap során harmonikus örömforrás maradt a szex.

Ilyenkor és a szülés után is gyakran gyors testi változások következnek be, amit tudomásul kell venni, és amihez érzelmileg alkalmazkodni kell. Már nem csupán a férfi és a nő létezik, ott van már a bébi is. A kettős kapcsolatból hármas kapcsolat lett, a nő-férfi viszony mellett megjelent a szülő-gyermek kapcsolat is. Ideális esetben a nő egyensúlyt tud tartani a gyermek és a partner között.

Sok nő azt gondolja a szülés után, hogy minden idejét és energiáját, szeretetét a baba felé kell fordítania, mert az a dolga. Ez nem helyes felfogás, mert így a partner kiesik a figyelméből. Nem szabad megfeledkezni a férfiról sem! Másképpen fogalmazva: a nőnek nemcsak anyának kell lennie, hanem meg kell maradnia továbbra is “szeretőnek”, szexuális partnernek. Szükséges egyeztetni az anyai, szülői feladatokat a párkapcsolati funkciókkal.

Befolyásolja-e valamilyen irányban a másállapot a női orgazmust?

– A babavárás és a szex kölcsönhatásának elemzésekor alapvetően két kérdés adódik: hogyan befolyásolja a szexuális működéseket és van-e a szexuális aktivitás bizonyos szintjének kedvezőtlen szülészeti hatása? A szexuális aktivitást általában a nemi vággyal, az együttlétek gyakoriságával és az orgazmusra, kielégülésre való készséggel lehet jellemezni. Ezek a mutatók a közösüléssel is járó, ún. koitális aktivitás leírására is szolgálhatnak.

A szexuális játék ennél azonban sokkal színesebb, változatosabb. Sok olyan finom mozzanat is van, ami nem mérhető, pedig nagyon fontos, mert jelentősen befolyásolja például az elégedettséget. Említettük, hogy a másállapot során gyakran csökken a nemi vágy. Ezzel összefüggésben a megfigyelések arra utalnak, hogy csökken az együttlétek gyakorisága és a kielégülésre való készség is. A csökkenés magyarázható a jellemző testi és hormonális változásokkal és jelentős a lélektani, érzelmi tényezők szerepe is. Az olyan pároknak, akiknél a másállapotot megelőzően is harmonikus, mindkettőjüknek örömet jelentő, kielégítő a nemi kapcsolatuk, valószínűleg kevésbé kell félniük attól, hogy a terhesség alatt negatív változások lépnének fel.

A pozitív irányú változás viszont ebben a csoportban gyakrabban észlelhető. A kilenc hónap alatti változások szempontjából nagyon lényeges tehát az azt megelőző nemi kapcsolat minősége. Van olyan megfigyelés is, ami arra utal, hogy a kismedencében lévő szervek, a hüvely szöveteinek másállapot alatti vérbősége fokozza a szexuális örömet, az orgazmusra való készséget.

A másállapot alatti szexuális élet növeli-e a terhességi szövődmények bekövetkezésének esélyeit?

– Az alapvető kérdés az, hogy lehet-e a szex kedvezőtlen a terhesség szempontjából. Önmagában az átlagosnak tekintett, normális szexuális aktivitásnak biztosan nincs kedvezőtlen hatása. A szexre is ugyanaz vonatkozik, mint másra: el kell hagyni a szélsőségeket. Ha például a várandós nő sportoló, csökkenteni kell az edzésadagot, és nem célszerű versenyeken indulni. Ha valaki nehéz fizikai munkát végez vagy éjszakai műszakban dolgozik, ki kell emelni abból a munkakörből. Ugyanígy, ha a szexuális kapcsolatban is van valamilyen szélsőség, ami az átlagosnál nagyobb megterhelést jelent, arról le kell mondani.

Mikor nem tanácsos szexuális életet élni?

– Két esetben lehet veszélyes a közösülés: fenyegető vetélés és fenyegető koraszülés, azaz vérzés és alhasi fájdalom esetén. Ilyenkor valóban indokolt és szükséges a szex átmeneti felfüggesztése, illetve az orvos megkérdezése. Az orvosok könnyen megtiltják a szexet és aztán időnként elfeledkeznek a tilalomról. Ha már panaszmentessé vált a nő, és az orvos nem oldotta fel a tilalmat, ne legyenek szégyenlősek a párok, kérdezzék meg újra az orvost.

Melyek a párok leggyakoribb kérdései a témával kapcsolatban? Egyáltalán: jellemző-e, hogy kikérik erről a szakember véleményét?

– Én sajnos azt tapasztalom, hogy a téma még mindig tabu. A várandós nők, az orvosok, a védőnők sem beszélnek eleget a terhesség alatti szexuális változásokról, az esetleges gondokról. Ezen a területen nem következett be változás az elmúlt tíz-tizenöt évben.

A közelmúltban közvetlenül a szülés utáni időszakban végeztünk kérdőíves felmérést. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy kivel beszélgetett a nő a nemi élet terhesség alatti változásairól. A következő válaszokat kaptuk: férjével beszélgetett a 49, orvosával 11, a védőnővel 6, más személlyel pedig 14 százaléka. Tehát a nők több mint 20 százaléka még a partnerével sem tudja megbeszélni az esetleges nehézségeket. Keveset beszél erről a terhesgondozást végző orvos és a várandós nő is.

Sajnálatos módon az orvosok ritkán kezdeményeznek beszélgetést a szexuális élettel kapcsolatos várakozásokról. Megkérdeztük a nőktől azt is, miért nem beszélgetnek erről az orvossal és a következő jellemző válaszokat kaptuk: a gondozóban erre nem volt alkalmas a helyzet, nem mertem szóba hozni a kérdést, úgy éreztem, az orvos nem akar beszélni erről, nem tartottam fontosnak a változást.

Ön mire figyelmezteti a párokat, amikor szóba kerül a várandós szex?

Legfontosabb az egymásra való kölcsönös figyelés, a jelzés és visszajelzés a másiknak szóban és gesztusokban, a szexuális játék alatt és azután is. Ha a pár foglalkozik ezekkel a kérdésekkel és igyekszik alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz, ez mindenképpen kedvező lehet nekik.

Kapcsolódó cikkeink:

12 meglepő tény a terhes szexről

8 dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexről

“Kívánós” kismamák

Terhesség és szex – tévhitek és igazságok

IX. évf. / 1. szám

Forrás: HáziPatika.com