Terhesség

Pocakos szerelem

Természetesen egy házasság nemcsak lelki, hanem testi kapcsolat is. Ezen mit sem változtat az a tény, hogy magzatot hordunk szívünk alatt. A várakozás hosszú ideje alatt sem tiltott a szerelem és a szex.
2002. Október 06.

Az első időszak (trimeszter) alatt előfordulhat, hogy a kismama rosszullétekkel küzd, fáradékonyabb, aluszékonyabb, így kevésbé vágyik férje testi közeledésére. Az első egy-két hónap fokozottan a lelki életről szól: a csodáról, annak megéléséről.

A testiség igénye

Bár lehetséges, hogy magát a közösülést nem is kívánja annyira a fiatalasszony, a testiséget, a szeretetteljes összebújást nem érdemes száműznie életükből. Ez sokat jelenthet a férjnek, aki – mint már említettük – kicsit összezavarodott lehet az új állapottól.

Az esetek döntő többségében a nők a terhesség harmadik hónapja után fokozott vágyat érezhetnek. Ez magyarázható azzal, hogy a terhesség félidejében a hüvelyi szövetek vérrel bőven telítődnek, a váladéktermelés növekszik, így – ha nemcsak testileg, de lelkileg is egészséges a kismama – úgy érezheti: soha több kedve nem volt a nemi élethez, mint most. Pocakja domborodik ugyan, de feszes, ugyanakkor érzékeny keblei kezdenek sosem látott méreteket ölteni. Mindezek mellett kezdeti idegesebb pillanatai nyomtalanul eltűnnek. A kismama ebben az időszakban vidám, kiegyensúlyozottabb, mint valaha, de még fürge és energikus.

Biztonságban van a magzat

Néhány férfinak a baba megmozdulása – amely szintén a második trimeszterre esik – problémát jelenthet. Úgy érezheti, szerelmeskedésük a baba életterébe való betolakodás. Ha így van, a kismama megmutathatja a szakkönyvekben található ábrákat, elmagyarázhatja férjének, hogy még meg nem született babájuk tökéletes biztonságban van. Általában elmondhatjuk, hogy a várandósság időszaka jó pillanatot jelenthet ahhoz, hogy a házaspár testiségükről beszéljen. Sajnos ez ma még mindig nem szokás, még a “leglazább” házaspár is tabu témának tekinti.

Saját szexszótár

Ha azt mondjuk: nem várhatjuk el a másiktól, hogy kitalálja: arra vágyunk, hogy elmosogasson helyettünk, a leghelyesebb, ha inkább elmondjuk neki – erre a legtöbben egyetértően bólogatnak.

Nem így, ha a szex kerül szóba. Pedig párunk ugyanúgy nem biztos, hogy ki tudja szavak nélkül találni, mire vágyunk, mi jó nekünk. Jelezni igyekszünk ugyan a másiknak, de a jelzések gyakran félreérthetőek. Szavakat kéne találnunk. Miután az obszcén szavak és az orvosi kifejezések között nemigen akadhatunk megfelelőkre, saját szótárt kell kialakítanunk. Ez pajkos összekacsintásokra adhat alkalmat, és szorosabban összekötheti a házastársakat. (Talán még a félrelépés is nehezebb, ha mindketten tudják: kizárólag párjuk értheti, mit akarnak kifejezni.) Ha eddig nem történt ilyesmi, a megváltozott helyzetben, amikor egyébként is több szó esik a testiségről, talán könnyebb elkezdeni az erről való beszélgetést.

Meddig szeretkezhetünk?

A terhesség utolsó egy-két hónapjában, a szülésre való felkészülés időszakában ismét árnyaltabbá válik a szex kérdése. Ha a kismama bizonytalan, inkább piruljon el, de kérdezze meg nőgyógyászát: meddig szeretkezhetnek. A baba növekedése indokolttá teheti, hogy a pár olyan testhelyzetet válasszon, amely az asszony alhasára a legkisebb terhelést jelenti.

Az utolsó hetekben sem kell egymásnak hátat fordítva elaludni, bár ilyenkor már valószínűleg szintén “csak” átölelésre, bátorításra, önbizalmának erősítésére vágyik a kismama. (Ami a “kispapának” sem árthat!)

A szülés előtti hónapokban jó indok lehet az asszony derék- és hátfájása ahhoz, hogy néhány alapvető masszázstechnikát megtanuljanak (remek szakkönyveket lehet kapni), ez a későbbiekben nemcsak gyógyíthat, de szexuális életüket színesítheti is. A fentiekben kizárólag a komplikációmentes terhességről, az egészséges kismamáról szóltunk.

Betegség esetén alapvetően másként telik a gyermekvárás időszaka, ám a legfontosabb nem változik: mindent el kell követnünk, hogy a lehető legkellemesebbé, harmonikussá tegyük ezt az időszakot. Igyekeznünk kell kölcsönösen odafigyelni a másikra, szorosra fűzni a testi és lelki kapcsolatot amennyire csak lehet, hogy az élet nehezebb időszakaiban is átsegíthessenek minket a közös emlékek.

Kapcsolódó cikkeink:

Egészségesebb a terhesség, ha sokat szexelnek a szülők

Szex pocakkal? Szabad!

IV.évf./6.sz.

Forrás: HáziPatika.com