Terhesség

Szex pocakkal? Szabad!

Igen, egészséges terhesség alatt a durvaságtól mentes szex nem jár kockázattal. Ha az orvos eltiltja a párt a szextől pusztán a várandósság ténye miatt, ideje másik szülészt keresni!
2012. Január 18.

Veszélyeztetett terhesség esetén is érdemes időről időre rákérdezni a részletekre. Meddig érvényes a szextilalom? Lehet, hogy csak óvatosságból javasolta az orvos a szexmentességet, de néhány hét múlva zöld jelzést ad. Még egy fontos kérdés: a „semmi szex” csak a közösülésre vonatkozik, vagy minden szexuális tevékenységre kiterjed? Esetleg csak az orgazmus tilos? Szinte biztos, hogy nem szükséges a kilenc hónap éjszakáit egymásnak hátat fordítva tölteni, még veszélyeztetett terhesség esetén sem. Az érintésre, összebújásra szükségetek van, talán jobban, mint valaha! Persze ehhez az szükséges, hogy bátran, találékonyan, az előítéleteket félretéve viszonyuljatok a témához.

Mikor jogosak az óvintézkedések?

– a jelenlegi terhességet megelőző sorozatos vetélések, illetve koraszülés esetén

– vérzés, folyás, alhasi görcsök esetén

– ha szivárog a magzatvíz

– ha kinyílt a méhszáj

– ha a placenta a méhszájon vagy annak közelében tapad

Semmi kedvem!

Van, aki a várandósság teljes idejére elveszti szexualitás iránti érdeklődését. A rossz közérzet, a fáradtság, esetleg a korábban átélt vetélések emléke vagy más lelki teher is közrejátszhat ebben. Sem az egyszerű elutasítás, sem a „legyünk már túl rajta” típusú gyors menetek nem mozdítják elő a kapcsolatotokat. Ha eddig ez nem ment, most igazán itt az ideje, hogy beszélgessetek a szexről, mondjátok!

Nonstop vágyak

Valljuk be, egy gömbölyödő kismamáról inkább jut eszünkbe a szinte szűzies visszafogottság, mint a tomboló vágy. Pedig a hormonok igazán erre serkentik! Sőt, sokan ilyenkor a legfelszabadultabbak. Csak semmi szégyenkezés, kényeztesd apát! Nem ritka, hogy a kismama álmaiban megjelenik a szexualitás – míg azelőtt ez sosem fordult elő, és a szülés után sem tapasztal ilyet. Ne ijedj meg ettől, inkább kamatoztasd. A párod biztosan nem haragszik meg, ha hajnalban hozzábújva beszámolsz ezekről, persze csak „szalonképes” formában – ahogy a kapcsolatotok megengedi.

A negyven első randi

A fogantatástól kezdve számolhattok azzal, hogy hihetetlenül változatos lesz a szexuális életetek – nem mindig jó értelemben. A várandósok többsége hullámzó szexuális étvágyról számol be. Az első trimeszterben a kismama életét megnehezíti a fáradtság, a telt mellek, a gyakori vizelési és hányinger. Ebben az állapotban inkább a kispárnájával szeretne összebújni. A második harmadban többnyire megnő a szexuális étvágy, javul a közérzet, s még nem nehezül el a test. A terhesség előrehaladtával kényelmetlenségek adódnak, a növekvő pocak útban van, a gondolatok már a szülés körül forognak.

Nemcsak a szexuális étvágy, de az anya testének érzékenysége is folyton változik. Ami őrjítően szexi volt tegnap, az ma már fájdalmas lehet. Ennek tudatában nem túlzás, ha az apa minden együttlétet úgy kezel, mint a tapintatos szerető az első randit, hiszen minden alkalommal egy „ismeretlen” nőt tart a karjaiban.

Amikor apa szárnyal

Van, aki még kívánatosabbnak látja a belső békétől, boldogságtól sugárzó kismamát. Csillogó tekintete, fényes, megerősödött haja, kisimult arca tovább fokozza apa szerelmét és vágyakozását. Sokan figyelmesebbek, gondoskodóbbak, még szorosabbnak érzik a párjukhoz fűző lelki köteléket. A növekedő pocak vonzó számukra, amely tovább fokozza szenvedélyüket és ragaszkodásukat.

Nagy megkönnyebbülést jelent, hogy – a fogamzásgátlás gondolatától szabadon – az örömszerzés az egyedüli cél.

Amikor apa aggódik

A fentiektől gyökeresen ellentétes érzelmeket él át. A növekvő felelősségtudattól, egzisztenciális kérdésektől, az előtte álló feladatok sorától aggódó apának kisebb gondja is nagyobb a szexnél. Van, aki a babát és a párját is félti, más esetben a növekvő pocak és mell zavarja a férfit, nem érez vágyat, ha megváltozott külsejű párjára néz.

Bármi legyen is az ok, a kismama kedvét szegi az elutasítás. Az őszinte beszélgetés, esetleg pszichológus, orvos tanácsai segíthetnek, és a szex újból kellemes, élvezetes együttlétet hoz a pár életébe. Ne add fel!!!

A baba és az ő agyrázkódása

Nem ritka, hogy a férfi attól fél, hogy a magzatnak fájdalmat okoz, esetleg a kicsi a heves szeretkezéstől agyrázkódást kap. Kedves gondolat ekkora erőt tulajdonítani a pénisznek, de ha megvizsgáljuk a baba helyzetét, beláthatjuk, hogy szinte lehetetlen normális szex során kárt tenni a kicsiben. Az utódot a magzatvízzel telt magzatburok, a hüvely felőli erős izomzat, valamint a nyákdugó védi a sérüléstől. Ezzel együtt minden durvaságot kerülni kell, ami fájdalmat okoz, esetleg a hüvely vagy a méhszáj sérüléséhez vezethet.

Anya és apa szexelnek

Ez az egyik legtöbbször előforduló mítosz, miszerint a magzat tudatában van annak, sőt érzi is, mi történik odakint… A baba mit sem sejt az egészből. Csak nem gondolod, hogy ilyesmi jár az eszében: „A mama és a papa szexelnek, hát nem undorító?”, jobb esetben: „A mama és a papa szexelnek, hát nem csodálatos?” Természetesen az anya testének biokémiai változásai a szex során hatnak a magzatra, érzi az orgazmus hatására beindult izomösszehúzódásokat, de nem von le végzetes következtetéseket mindebből.

Így a legjobb!

Azok a testhelyzetek, amelyek eddig beváltak, nem feltétlenül tartoznak majd a kedvencek közé. Próbáljatok újakat, adunk néhány ötletet!

A negyedik hónap körül már kellemetlen lehet a hanyatt fekvés. A növekvő méhre nehezedő súly miatt ekkortól célszerű olyan testhelyzetet választani, amelyben a behatolás mélységét és ritmusát a várandós mama is irányíthatja. Erre legalkalmasabb, ha a nő van felül. A hasra semmiféle nyomás nem nehezedik az oldalfekvő pozíciónál, amikor a nőt hátulról, oldalt fekvésben öleli a férfi.

A térdelő és ülő pozíció sokaknak azért kedvező, mert itt sincs a hasra nehezedő nyomás, a pocak védve van. A lehetőségek tárháza végtelen, a kísérletező párok olyan helyzeteket is találhatnak, amelyek a későbbiekben is a kedvencek közé tartoznak majd.

Kellemes szülésindítás

Amíg a méhnyak nem érett – vagyis amíg nem jött el a szülés ideje –, addig az anya szervezete nem reagál a szexuális együttléttel járó „szülésindító” ingerekre. Ám ha eljött az idő, bizony besegíthet egy kis szeretkezés. A spermában található a prosztaglandin nevű anyag, amit mesterséges szülésindításhoz is fel szoktak használni. Maga a szeretkezés és a gyönyör átélése pedig oxitocin felszabadulásával jár. Sokkal jobb érzés, mint infúzióban kapni. Nem ritka, hogy közvetlenül a szülés előtti napokban az anya nagyon kívánja a szexet. A természet mindenre gondol.

Ezeket is olvasd el:

  • “Kívánós” kismamák
  • A terhesszex 12 pontja