Terhesség

7 dolog, amit tudnod kell a terhesség alatti szexről

Terhesség alatt minden megváltozik, többek közt az intimitás is. Vannak párok, akiknél ez tabuidőszak, másoknál megmarad a vágy, de aggódnak.
2022. Szeptember 14.
 1. A nők libidója változik a kilenc hónap alatt. Van, aki egyáltalán nem kívánja a szexet, főként, ha rosszullétek gyötrik, de esetleg több ölelésre, összebújásra van szüksége. Mások ellenkezőleg: jobban vágynak rá, mint máskor. Persze itt az is kérdés, hogy a partner hogyan viszonyul ehhez – ez szintén többféle lehet. Van, aki el sem tudja képzelni, hogy ilyenkor a párjához érjen ilyen módon, másokat pedig inspirál ez az állapot. A kettőt kell összhangba hozni, ha lehetséges.
 2. Az is jellemző, hogy ez a teljes időszak alatt sem egyforma. A legtöbbeknél a második trimeszterben fokozódik a nemi vágy. Ennek egyébként az a magyarázata, hogy a terhesség alatt a hüvely vérellátása javul, ettől pedig érzékenyebbé válik.
 3. A párok többségét az tartja vissza a cselekvéstől, hogy féltik a babát. Emiatt nem kell aggódni, ő nagyon biztonságos helyen van. Óvja a magzatvíz és a magzatburok, a méhszáj pedig zárva van.
  Képes kapcsolódó cikkek: Szex: csak ha eleget aludtál?TörlésSzerkesztés
 4. Az egészből a baba legfeljebb egy kis ringatózást észlel. Az orgazmus ugyan jár összehúzódásokkal, de ezek nem olyan erősek, hogy netán beindítsanak egy szülést (még az utolsó hetekben sem), amitől szintén tartani szoktak.
 1. A kivitelezés persze nem egyszerű ilyenkor, főleg a hetedik hónap után. Néhány pozíció kiesik, de azért maradnak lehetőségek…
 2. Nincs akadálya az orális szexnek, de az anális nem javasolt, hiszen ilyenkor nagyobb a fertőzésveszély. Nem árt esetleg óvszert használni, főként, ha bármilyen nemi betegség esélye fennáll, ha új a partner vagy nem monogám a kapcsolatunk.
 3. Vannak azért kockázati tényezők, amelyek mellett óvatosabbnak kell lenni:
 • ha fájdalmat érzünk szeretkezés közben
 • ha tartós vérzés alakul ki
 • ha gyulladásunk van
 • ha már volt koraszülésünk vagy vetélésünk, esetleg ezek orvosi kockázata fennáll
 • ikerterhesség esetén
 • lombikeljárás után
 • magzatvíz-szivárgásnál
 • részlegesen nyitott méhszáj mellett

Ha az orvos mást nem tanácsol, akkor normál lefolyású terhességnél olyan gyakran szeretkezhetünk, amilyen gyakran csak mindkettőnknek megfelel.

Címlapkép: Getty