Terhesség

A terhesség 17 mérföldköve 

A terhesség kilenc hónapja tele van számos fontos mérföldkővel, kezdve attól, hogy megtudod, várandós vagy, egészen addig, hogy a karodban tartod a babádat.  
2022. Augusztus 30.

A terhesség önmagában egy mérföldkő, de az igazság az, hogy a terhesség negyven hetében számos mini mérföldkő is van. Íme, néhány nyilvánvaló és néhány kevésbé kézenfekvő a Verywellfamily nyomán – egy átlagos várandósságban persze.  

1.  Pozitív teszt

Akár régóta várod, akár teljes meglepetésként ér, amikor először tartasz a kezedben egy pozitív terhességi tesztet, az mindenképp felér egy sokkhatással. Ne lepődj meg rajta, ha az érzelmek széles skáláját járod végig pár perc alatt az szorongástól a pánikon át a kitörő örömig – majd újra elölről… Nem csoda, egy baba születése valóban hatalmas dolog!

2. Reggeli rosszullét

Talán furcsa ezt olvasni, de még egy rosszullét is lehet elsőre kellemes élmény. Hiszen az első belső bizonyítéka annak, hogy babád lesz. Furcsa megerősítése valaminek, amit addig csak a terhességi teszten keresztül láttunk. Ehhez képest az émelygés és hasonlók már nagyon is valóságosak.

3. Első orvosi vizsgálat

Az otthoni terhességi tesztek megbízhatósága ellenére semmi sem hasonlítható ahhoz a bizonyossághoz, amikor a terhességet külső forrásból is megerősítik. Hallod, amint a szülésznő vagy az orvos kimondja a következő szavakat: „Ön terhes”. Ettől olyan őrülten valóságos érzés lesz az egész!

4. Elmondod valakinek

Ez valójában több mérföldkő, hiszen elmondod vélhetően a párodnak, anyukádnak, apukádnak, a tesódnak, a legjobb barátnődnek… mind meghatározó élmény lesz, bármit szólnak is hozzá. Pozitívan fog reagálni az illető? Vagy hűvös fogadtatásban részesül majd a bejelentésed? Ezek mind gyakori gondolatok, amikor ehhez a mérföldkőhöz érünk.

5. Az első trimeszter vége

Az, hogy az első trimeszter mögötted van, sokat jelent. Innentől drasztikusan csökken a vetélés kockázata, ami sajnos azért előfordul. Innentől már nyugodtabban élvezheted a várandósságot, nem kell folyton aggódnod. A „mókás” részek pedig még csak ezután következnek! Arról nem beszélve, hogy egyre kevesebb a rosszullét is.

6. Az első babaholmi

Vannak babonás családok, akik semmit nem vesznek a babának, amíg meg nem születik. Mások ellenkezőleg: azonnal a boltba rohannak, ahogy meghallják a hírt. Mindegy, hogy egy kiságy lesz az első vagy egy rugdalózó: érezni fogod, hogy mérföldkőhöz érkeztél.

7. Az első szívhang

Ez az egyik kedvenc, és nem is hinnéd, milyen hamar eljön! Fantasztikus meghallani a kis élet hangját a hasadban. Más, mint amilyenre általában számítunk, mégis gyönyörű. Ráadásul ez annak a jele, hogy a baba jól van, és minden a legjobb úton halad. Mindenképpen vigyél magaddal valakit, hogy együtt éljétek át ezt az örömöt!

8. Az első kismamaruha

Valójában a pocak sokkal később kezd látszódni, mint gondolnánk. Sokan még a hatodik hónapban sem veszik észre, és bizony, sokszor akkor még alig gömbölyödik. Úgyhogy ha már kismamaruhát kell hordanod, biztos lehetsz benne, hogy igazán közel került a szülés időpontja!

9. Egy idegen is meglátja

Amikor az emberek mosolyognak rád az utcán, amikor átadják a helyet, amikor megkérdezik, mikorra várod… lehet zavaró egy idő után, de első alkalommal biztos, hogy öröm lesz!

10. Megmozdul

Valójában már addig is mozgott, csak nem érezted. Sokat írnak a legkorábbi jelekről, például egy pillangó repkedéséhez hasonlítják, de ezeket a finom mozgásokat még nem mindenki érzi. Sokszor olyan mintha, aztán mégsem, és bizonytalan vagy… na de lesznek azok a mozgások, amik már nem véleményesek, sőt, nemsoká videóra is veheted majd, mert kívülről is mozog az egész hasad! Nagyon vicces látni.

11. Kívánós leszel

Nem mindenki kíván szokatlan dolgokat, mondjuk fagyit savanyú uborkával, de szinte mindenki nagy éhségérzetről és hatalmas evésekről számol be. A biokémia bizony érdekes dolog, és meg tud tréfálni minket!

12. Megtudod a nemét

Igen, ez vitán felül hatalmas mérföldkő. Nem mindenki akarja tudni előre, de a többség jobban szereti tudni, hogy ki is lakik a hasában, egy kisfiú vagy egy kislány. Innen már könnyebben lehet neveken gondolkodni, és van idő elfogadni azt is, ha nem pont olyan nemű kicsire vágytál… mert hát ez is előfordulhat.

13. Már más is érzi, hogy mozog

Igen, ez nagyon más, mint mikor te érzed. Általában egy-két hónap a különbség, és hatalmas öröm, amikor megoszthatod ezt az élményt a pároddal, anyukáddal vagy barátnőddel.

14. A harmadik trimeszter kezdete

Míg a kilenc hónap nagyon hosszú időnek tűnik a negyedik hét körül, amikor a teszt pozitív lesz, az igazság az, hogy az idő nagyon gyorsan tud repülni. Sok anyuka megjegyzi, hogy a harmadik trimeszter eleje igazi sokk a számára, amikor rájön, hogy a terhesség kétharmada már véget ért.

 15. A babaszoba befejezése

Mindegy, hogy egy külön szoba vagy egy cuki sarok a szülők szobájában: sokat foglalkozunk vele, hogy igazán szépen és rendezetten fogadja a lakóját. Amikor késznek nyilvánítjuk, akkor kicsit a szívünk is készen áll az érkezésére.  

16.Vizsgálatok már hetente

Igen, eljön ez az idő is, amikor már nem havonta vizsgál az orvos, hanem hetente. Ez az az orvosi vizsgálat, amire mindenki szívesen megy. Minden héten többet tudsz meg a babádról, és minden héten megnyugodhatsz, hogy minden rendben, jó kezekben vagy.

17. A kiírt hét

Üdvözlet a végállomáson! Amikor eljön a negyvenedik hét, akkor tudjátok, hogy bármi megtörténhet. Mindenki készenlétben áll, mindenki izgul, és csak az első jelekre vár. Igen, a babád hamarosan a karodban lesz!

Forrás: Gyerekszoba.hu