Terhesség

Terhességi ultrahangvizsgálat időpontok – Így készülj!

A jelenleg érvényben lévő terhesgondozási protokoll három ultrahangvizsgálatot ír elő, ami a valóságban négyet jelent.
2022. Július 13.
Terhességi ultrahangvizsgálat időpontok - Így készülj! (fotó: Getty Images)

Nulladik ultrahangos vizsgálatnak tekintjük a pozitív terhességi teszt utáni ultrahangvizsgálatot, amikor a nőgyógyász arra kíváncsi, hogy a terhesség a méhen belül van-e, élő várandósság áll fenn.

Az első – ez már a protokoll által előírt – ultrahangvizsgálatra az első trimeszter 11-13. hetében kerül sor, ez egy magzati szűrővizsgálat: a fejlődési rendellenességek kiszűrése az elsődleges célja (itt nagyon fontos a vizsgálatot végző felkészültsége és műszer érzékenysége, a részletes anatómiai szűrés azonban nem része a vizsgálatnak, a legmagasabb szintű genetikai vizsgálatok nem ingyenesek). Ekkor pontosítják a terhesség korát is.

A második ultrahangvizsgálatra a 20. hét környékén kerül sor. Ez egy részletes anatómiai vizsgálat, fő célja a fejlődési rendellenességek kiszűrése.

A harmadik ultrahangvizsgálatra a 30.hét körül kerül sor, ez már inkább állapotszűrés, a méhlepény működését nézik, a magzat növekedésének ütemét, a magzatvíz mennyiségét, kisebb anatómiai eltéréseket keresnek.

Hüvelyi ultrahang esetén (ez a nulladikra biztosan igaz) az üres hólyag segíti a vizsgálatot, míg hasi UH esetén a teli húgyhólyag, de ezt érdemes előre tisztázni az orvossal, szonográfussal. Egyéb speciális előkészületet nem igényelnek az ultrahang vizsgálatok.