Terhesség

Várandósgondozás: ez fog történni pontosan

Hazánkban a várandósgondozás a szülész-nőgyógyász szakorvos, a háziorvos, a védőnő és a szülésznő együttes feladata, ők segítenek majd neked az elkövetkezendő negyven hét során. De pontosan hogyan?
2023. December 12.
várandósgondozás
Fotó: Getty
Dr Jáger Emőke_ kép_Uránia Medical Center 002

Dr Jáger Emőke – Fotó: Uránia Medical Center

A terhesség negyven hetének, vagyis a három trimeszternek az eseményein Dr. Jáger Emőke, az Uránia Medical Center szülésznőgyógyász szakorvosa vezet végig, hogy tisztában legyél, mi is fog történni veled és a babáddal.

Az I. trimeszter

A várandósságod I. trimesztere a 12. terhességi hét végéig tart. Ebben az időszakban számos vizsgálat végzendő. Először is a nőgyógyászod rögzíti a kórtörténetedet, és megállapítja a várandósságod. Ez az úgynevezett nulladik szűrés. Elvégzi a rizikóbesorolást, és ha szükségesnek tartja, elküld egy genetikai tanácsadásra. Ha nincs egy éven belüli negatív rákszűrési eredményed, akkor azt is szükséges megcsináltatni.

Ezt követően fel kell keresned a háziorvosod, valamint a lakóhelyed szerint területileg illetékes védőnőt. A háziorvosod elvégzi a szükséges fizikális vizsgálatokat (vérnyomás, pulzus) és készít egy EKG-felvételt. A védőnő a szociális adataidat fogja végigkérdezni, és kiadja a várandós kiskönyved, aminek szerepe nagyon fontos; ebbe kerül majd feljegyzésre minden adat a várandósságoddal kapcsolatban! Őrizd meg jól, és minden orvosi megjelenés alkalmával vidd magaddal (a vizsgálatok sorrendjében segít az Anyafalva Kismama Applikáció.).

Ezt követően szükséges még meglátogatnod egy fogorvost , aki felméri a fogaid állapotát, és ha szükséges, ellátja a szuvas fogakat, mert ezeknek negatív hatásuk lehetne a terhességre.

Nagyon fontosak az I. trimeszteri laborvizsgálatok – a következő értékekre lesz szükség:

 • Vérkép
 • Karbamid
 • Kreatinin
 • Májfunkció (GOT, GPT, GGT, AP, SeBi)
 • Éhgyomri vércukor
 • LDH
 • Nátrium, Kálium, Vas
 • Összfehérje
 • Vércsoport és ellenanyag szűrés
 • INR
 • APTI
 • Általános vizeletvizsgálat
 • HBsAg szűrés
 • Treponema szerológia
 • TSH

Az úgynevezett TORCH szűrés tanácsolt kiegészítése a laborvizsgálatnak, négyféle egyéb vírusos fertőzöttséget szűr; a Toxoplasmát, a Rubeolát, a Cytomegalo-és a Herpes simplex vírust.

Az I. trimeszteri gondozás következő, elengedhetetlenül fontos része az első genetikai ultrahang szűrővizsgálat, ami a 11-13. terhességi hét között végzendő, és aminek az elkészítése egy ultrahang-specialista feladata. Ez a vizsgálat az egyik legfontosabb a magzat esetleges súlyos fejlődési rendellenességeinek, kromoszomális eltéréseinek minél korábbi diagnosztikájában.

Ezennel véget is ért az I. trimeszterben végzendő vizsgálatok sora.

A vizsgálatok elkészültével, a leleteid birtokában, a nőgyógyászoddal a megbeszéltek szerinti időközönként kell találkoznod. Ilyenkor fogja majd elvégezni a szükséges ellenőrző vizsgálatokat, ultrahangokat. Az ultrahangvizsgálatok az I. trimeszterben a magzat optimális vizsgálhatósága érdekében még hüvelyen keresztül történnek.

A II. trimeszter

A várandósságod a betöltött 12. hét után a II. trimeszterbe lép, és ez az időszak egészen a 24. terhességi hétig tart.
Általában négyhetente kell jelentkezned a nőgyógyászodnál várandósgondozáson, hacsak ő máshogy nem javasolja.

Minden gondozás alkalmával történik testsúly-, vérnyomás- és pulzusszám-mérés, valamint egy gyors vizeletvizsgálat, amelynek során fehérje, genny, cukor és aceton esetleges jelenlétét mutatják ki. Ezt követően a nőgyógyászod ellenőrzi a leleteidet, megvizsgál, ultrahang vizsgálatot készít, leméri a magzat méreteit, ellenőrzi fejlődésének ütemét. A II. trimeszterben már hasi ultrahanggal is jól látható és vizsgálható a magzatod.

Ebben az időszakban kerül sor a második genetikai ultrahangvizsgálatra. A legideálisabb időpontja a terhesség 18-22. hete közé tehető. A magzat fejlődésének vizsgálhatósága szempontjából nagyon fontos időszak ez, mert ekkora minden szerve kifejlődik, és a méretük már lehetővé teszi az ultrahanggal való minél alaposabb vizsgálatukat. Ami esetleg az I. trimeszterben még nem látszott, az mostanra jól vizsgálható.

Abban az esetben, ha ezen a II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálaton felmerül bármilyen szívfejlődési rendellenesség gyanúja vagy a kezelőorvosod a kórelőzményed miatt indokoltnak tartja, akkor kiegészítő magzati szívultrahang végzendő.

A várandósság 24-28. hete között jön a következő laborvizsgálat, amely egy vérkép- és vizelet-, valamint egy terheléses vércukorvizsgálatból (OGTT) áll, illetve a várandósgondozást végző nőgyógyászod által esetlegesen szükségesnek vélt egyéb értékek teszteléséből.

A terheléses vércukorvizsgálat a következőképpen zajlik:

A vizsgálatra korán reggel kell érkezni, az azt megelőző tizenkét órában vízen kívül mást nem szabad fogyasztani. Megtörténik az első, úgynevezett „0” perces vérvétel, majd 75 gramm vízben feloldott tiszta glükózt kell meginni, utána 120 perc elteltével még egy vérvétel következik.

terhesvizsgálat

Fotó: Getty

A III. trimeszter

A III. trimeszterben, a 30. terhességi héttől már háromhetente szükséges várandósgondozásra járni. Minden alkalommal történik szülészeti kontroll. Az ultrahang és a magzati szívhangellenőrzés mellett a már említett vérnyomás- és pulzusszámmérésre valamint vizeletvizsgálatra is sor kerül a terhességi toxémia korai felismerése, kizárása céljából. Minden alkalommal ellenőrzik a testsúlyodat is.

A 29. – 31. hét között kell elvégezni a III. trimeszteri genetikai ultrahang szűrővizsgálatot. Ekkor elsősorban a magzat méretei, fejlődésének üteme, méhen belüli helyzete, a méhlepény érettsége és a magzatvíz mennyiségének vizsgálata lesz fókuszban.

A 36. héten több fontos vizsgálat elvégzése szükséges!
Ekkor következik az utolsó laborvizsgálat, amely a következő értékeket tartalmazza:

 • Vérkép
 • Karbamid
 • Kreatinin
 • Májfunkció (GOT, GPT, GGT, AP, SeBi)
 • Éhgyomri vércukor
 • LDH
 • Nátrium, Kálium, Vas
 • Vércsoport és ellenanyag szűrés
 • INR
 • APTI
 • Általános vizeletvizsgálat

A 36. terhességi héten történik az úgynevezett B csoportú Streptococcus szűrés hüvelyváladékból, amely az adott típusú baktérium esetleges jelenlétét vizsgálja. Ennek pozitivitása esetén aggodalomra nincsen ok, a szülés során antibiotikum szükséges majd a magzatod megóvása érdekében.

A 36. héten kerül sor az első CTG (cardio-tocografia) – NST (non-stressz-test) vizsgálatra is, aminek célja a magzat szívműködésének és a méhizom aktivitásának párhuzamos észlelése. Ez külsőleg, a hasra helyezett két érzékelő segítségével történik. Innentől kezdve ez a vizsgálat, valamint a várandósgondozás hetente végzendő a terhesség végéig.

Ekkor a mostanra már talán megszokottá vált vizsgálatok mellett a nőgyógyászod a méhszájad állapotát is vizsgálni fogja, valamint az ultrahang (IV. ultrahangszűrés) során történik flowmetria is, más néven áramlásmérés, ami a magzati keringés ellenőrzésére szolgál.

Ha esetleg a babád a 40. hét végéig sem érkezik meg, ezek a vizsgálatok kétnaponta végzendők.

Szerző: Jansik Aisha

Az Anyafalva Kismama Applikációban személyre szabottan követheted a várandósságodat, a magzatod fejlődését, a vizsgálataidat vagy akár a leleteidet, sőt utóbbihoz leletmagyarázót is találsz. Töltsd le az ország első és egyetlen egészségügyileg hitelesített kismama alkalmazását!