Terhesség

Mikortól érzi először a kismama, hogy mozog a baba a hasában?

A babavárás egyik legizgalmasabb momentuma, amikor az anya elkezdi érezni a babája mozgását. Vajon meddig kell erre várni?
2024. Április 22.
nagytesó a várandós anyával

Első terhességnél általában a 18-20. terhességi hét között lehet először érezni a magzat mozgását, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lennének olyan kismamák, akik ennél korábban vagy épp ennél később kezdik érezni a magzat mozgását.

Többedik terhességnél általában az anyák már korábban felismerik a magzat mozgásait, ami annak is köszönhető, hogy pontosan tudják, mire is kell figyelniük.

Tévedés azonban azt gondolni, hogy a magzat korábban nem mozog: már a koraterhességi ultrahang vizsgálatok is mutatják, hogy a magzat (vagy akkor még embrió) különböző mozgásokat végez. A 8-10. hét környékén például már nyújtózkodik, forgolódik, ebből azonban az édesanya még semmit sem érez.

A magzat mozgásának észlelését az anya és a magzat közötti kommunikációnak vélik szakemberek. Ezért fordulhat elő az, hogy ha valaki nem tud a terhességéről egészen a szülés beindulásáig, akkor a magzat mozgását sem észleli a 9 hónap alatt. 

A magzatmozgások számolásából következtetni lehet a magzat méhen belüli állapotára is. Evés után, fekve, kb. óránként kb. 10 alkalommal mozdul meg a magzat.

A magzat mozgásának észlelését az anyák különbözőképpen írják le:

  • olyan érzés, mintha buborék pukkanna a hasban,
  • mintha egy pillangó szárnyaival belülről simogatna,
  • mintha valaki kaparászna,
  • mások szerint olyan, mint a tenger hullámzása,
  • mint egy finom rebbenés vagy mintha bugyborékolna a víz

Abban valószínűleg minden anya egyetért, hogy semmihez sem hasonlítható az érzés, amit a magzat mozgása kivált. Tulajdonképpen a mozgás érzésének megjelenésétől sokkal kézzelfoghatóbbá válik a terhesség.

A 20.hét környékén, amikor a legtöbben már észlelik a magzat mozgását, beindul a ficánkolós időszak, hiszen ilyenkor még bőven van helye a magzatnak a mozgásra. Ahogy nő, úgy válik erőteljesebbé a mozgása: rúgások, könyöklések sem ritkák. Ilyenkor már a külső szemlélő számára is egyértelmű a mozgás, ugyanis kívülről is jól látszik, ahogy mozog a magzat odabent.

Mivel a kicsi folyamatosan kortyolgat a magzatvízből, előfordulhat az is, hogy csuklik, amit bizony a mama is érzékel.

Az igazi aktivitás a 30. hét környékére tehető, ilyenkor már igen erőteljesek a mozgások, nyomhatja a baba a húgyhólyagot, belekönyökölhet a bordák közé. Lassan azonban kezdi kinőni a helyét, és az erőteljes mozgások helyett inkább fészkelődést érez odabentről a kismama.

Nyitókép: Getty Images