Terhesség

5 érdekesség az anyaméhben fejlődő babáról a terhesség alatt

Számtalan lenyűgöző dolog történik a fejlődő babával a pocakban a terhesség alatt. Ezek közül mutatunk most néhány érdekességet!
2023. Július 13.
kismama ultrahanggal
(Kép forrása: Getty Images)

A baba látása már az anyaméhben kifejlődik, és hallani is tud a pocakban

Ugyan az anyaméhben sötét van, de a babák már valamennyire képesek látni, mielőtt világra jönnek. „Általában a látás az egyik utolsó érzékszerv, amely a babánál kifejlődik. A baba retinái már a 18. héten érzékelik a fényt” – mondta el a Romper portálnak Dr. Roohi Jeelani, reproduktív endokrinológus és meddőségi specialista. Sőt, amellett, hogy lát, pislogni is tud a kicsi!

Nagyjából a 18. hétre a babák hangokat is tudnak hallani, és a 24. hétre érzékenyebbek lesznek a különböző hangokra. A 25-26. hét környékén pedig már felismerheti a hangod, és reagálhat rá.

A babáknak sok csontjuk van

A babák több csonttal születnek, mint amennyi a felnőtteknek van – nagyjából 300 csonttal! Ennek az oka az, hogy egyes csontok idővel egyesülnek. „Valójában néhány nem igazi csont, hanem porc, amelyekből végül csontok lesznek” – mondta Dr. Jeelani. Így végül 206 csontjuk lesz.

A tapintás már nagyon hamar kifejlődik

A tapintás az egyik legelső érzékszerv, ami kifejlődik. A szakértő szerint a 8. héten már vannak szenzoros receptorok a magzat arcán, és a 11. hét környékén már a szájával, a lábával és a kezével is elkezdi ellenőrizni a környezetét és magát. Sőt, ha a kismama a hasára teszi a kezét, finoman dörzsöli a pocakot, akár azt is érezheti a baba.

Az ujjlenyomat is kialakul az anyaméhben

Nagyjából a terhesség felénél már a baba egyedi azonosítója, az ujjlenyomata is kialakul. Dr. Jeelani szerint ez nagyjából a 20-24. hét környékén történik. Ebben az időben alakulnak ki a lábon látható vonalak és barázdák is.

Már az anyaméhben ki tudja nyitni a szemeit

Ugyan a fényt már sokkal korábban tudja érzékelni, igazán csak a 33. hét környékén nyitja ki a szemeit a kisbaba. „Körülbelül 33 hetes korban a pupillák összehúzódnak és tágulnak, és a baba különféle formákat tud kivenni” – mondta el Dr. Jeelani. Ugyan a látás már az anyaméhben kifejlődik, azonban még nem tökéletes a születés után – legalább hat hónap kell, hogy teljesen éles legyen.