8. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

8 hetes terhesség

A méh eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de az először szülő nőkön gyakran még mindig nem látszik semmi. Ha már van gyermeked, a szalagok és az izmok lényegesen lazábbak lehetnek, és a 8. héten megjelenhet az árulkodó “pocak”.

Szintén általánosak a bőrön kialakuló elváltozások. A kismama joggal érezheti magát ismét serdülőnek, sőt, van, akinél a tünetek még annál is rosszabbak: az arcon éktelenkedő pattanások nem ritkán valóságos “konglomerátumokat” képezhetnek a képet száraz, hámló területek és vörös foltok tarkíthatják az arcon.

A hajat sem kerüli el a változás: noha a terhesség ideje alatt gyorsabban nő és dúsabb lesz a hajkorona – rossz hír: szülés után a gyönyörű felesleg kihullik -, szárazsága miatt nehezebb kezelni. Lehet, hogy ezek a szépséghibák az első trimeszter végén visszahúzódnak, de előfordulhat, hogy egészen a szülés időpontjáig keserítik a reggeli találkozásokat a tükörrel.

8 hetes magzat

A cseresznye nagyságú embrió (hivatalosan még embriónak hívjuk) ujjai és lábujjai a 8. hétre már elkülönülnek egymástól, sőt, a könyék és a csukló tájékán már hajlítani tudja a karját.

Az arc folytatja az erőteljes fejlődést: a szemek körüli lebernyegek lassan szemhéjakká formálódnak, és kialakul a felső ajak. Folytatódik a külső és a belső fül fejlődése is. Az íny alatt megkezdődik a fogfejlődés.

Az emésztőrendszer növekedése folytatódik, és a kezdetleges keringési rendszerben megindult a vérkeringés. A szívben ekkor már kialakultak a pitvarok és a kamrák, és e kis pumpa percenként 140-150-et ver: kétszer annyit, amennyit az anyáé!

8 hetes magzat 8 hetes terhesség

Jó tudnod

A nyolcadik hétre általában már megtörtént az első orvosi vizsgálat. A terhesség megállapítása után a szülész-nőgyógyász szakorvos illetve a védőnő terhesgondozási kiskönyvet állít ki. Ez nem csak azért fontos, mert tartalmazza a terhesség során elvégzett összes vizsgálat eredményét, de ennek birtokában igénybe lehet venni az anyasági támogatást a szülés után.

Ha a kismamának nincs társadalombiztosítási jogviszonya (nem munkavállaló, felsőoktatásban részt vevő nappali tagozatos diák vagy nem vesz igénybe GYES-t, GYED-et), akkor érdemes most gondoskodnia róla, mert a CSED, GYED feltétele, hogy az anyának a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. A GYES alanyi jogon jár.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória