24. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

24 hetes terhesség

A 24. de legkésőbb 28. hétig végeznek vizelet- és vérvizsgálatot is. A vérvizsgálat során nézik többek között a hemoglobint, hematokritot, fehérvérsejtszámot, vvt indexeket, a vizeletben pedig a fehérjét, acetont, üledéket, cukrot, gennyt s az urobilinogént.

Erre a hétre (de legkésőbb a 28. hétre) esik a cukorterheléses vizsgálat, amely sok kismama számára kicsit kellemetlen. A vizsgálat indokoltságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a statisztikák szerint lassan minden tizedik várandósnál kialakul a terhességi cukorbetegség, ami az összes diabéteszes esetek 5%-át teszi ki. Noha a terhességi diabétesz a gyermek születésekor rendszerint megszűnik, ezeknél a nőknél nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség a terhességet követő 5-10 évben (és később).

Az ő szűrésük remek lehetőség arra, hogy diétával és egészséges életmódra való neveléssel csökkentsék a betegség újbóli megjelenésének esélyét. A vizsgálaton éhgyomorral kell megjelenni, az első vérvételt követően el kell fogyasztani egy pohár cukros oldatot (ami 75 g glükózt tartalmaz), majd két óra múlva ismét levesznek egy kémcsőnyi vért.

Érdemes olvasnivalót vagy kísérőt vinni a kórházba, mert a várakozási idő alatt történő mozgás befolyásolja a végeredményt. A vizsgálat eredménye akkor kóros, ha az éhgyomri vércukorszint 5,8 mmol/l, illetve a kétórás 7,8 mmol/l feletti értéket mutat. A várandósság alatti cukorbetegség az újszülött vércukorszintjének csökkent értékeihez vezethet, és a diabéteszes anyák gyermekei általában jóval nagyobb születési súllyal jönnek világra, ami császármetszést tehet szükségessé.

A kóros eredmény további vizsgálatokat von maga után. Az esetek nagy részében elegendő a szigorú GI-diéta, ám előfordul, hogy a vércukorszintet inzulin segítségével kell a normál tartományban tartani.

24 hetes magzat

Ha a baba ezen a héten születne meg, már lenne esélye az életben maradásra, igaz, csak a koraszülött intenzív osztályon, speciális ellátás mellett. A legnagyobb gond a koraszülött babák esetében a tüdő éretlensége. A magzati tüdő csak ezen a héten kezd szörfaktánst termelni. A tüdő léghólyagocskáit, amelyeket keresztül a gázcsere végbemegy, egy szappanbuborékhoz lehet hasonlítani, és a szörfaktáns – angolul surfactant – az az anyag, amely nem engedi, hogy ezek a buborékok összeessenek és összetapadjanak kilégzés közben. Ha erős a gyanú arra, hogy a kicsi ekkortájt születik meg, az anya egy szteroid injekciót kap, amely erősíti a tüdő érési folyamatát.

A belső fülben található félkörös ívjáratok segítenek szervezetünk egyensúlyozásában. A magzatban ezek az ívjáratok erre a hétre már teljesen kifejlődtek, ezért a kicsi érzékeli, ha fejjel lefelé fordul a méhben.

Megkezdődik a fehérvérsejtek termelése, amelyek a fertőzések és betegségek kivédésében, illetve az ellenük vívott harcban játszanak jelentős szerepet. Ha az édesanya eddig nem is érzett apró, rángatózó mozgásokat, most lehet, hogy ezek jelentkeznek: a baba egyre “látványosabban” csuklik.

Jó tudnod

Vannak szülők, akik megvívják a következő világháborút a gyermek nevének kiválasztásakor, vannak, akik számára a kicsi neve már rég eldöntött kérdés. Ha eddig nem gondolkodtatok el rajta, a második trimeszter vége felé közeledve érdemes elkezdeni a válogatást, hiszen a név olyan ajándék, amelyet a kicsi tőletek kap, de élete végéig viselni fogja.

Ha nem tudjátok a baba nemét, készítsetek egy listát a lehetséges fiú- és lánynevekből – külön-külön. Cseréljétek ki, és “vétózzátok meg” azokat a neveket a másik listáján, amelyek számotokra szóba se jöhetnek. Ha marad pár lehetőség, amely megúszta a hadjáratot, az már egy jó kezdet a névválasztás szempontjából. Ne feledjétek: ha a vezetéknév “elbírja”, két keresztnevet is adhattok a babának: az egyik legyen a mama, a másik a papa választása.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória