Baba

Ezért van több csontja egy babának, mint egy felnőttnek

A kisbaba csontjai nem sokkal a fogantatást követően elkezdenek fejlődni, de ez a folyamat csak felnőtt korában fejeződik be. Nehéz elhinni azt is, amikor a babára nézünk, hogy ennek az aprócska embernek bizony több csontja van, mint egy felnőttnek.
2022. Június 07.
Ezért van több csontja egy babának, mint egy felnőttnek (Fotó: Getty Images)

Azonban mégis ez a helyzet. Mi ennek az oka?

Hány csontja van egy kisbabának?

A whattoexpect.com portál szerint a babák 270-300 csonttal születnek, azonban idővel a csontjai egy része összeolvad, összenő – így mire eléri a 20-as éveit, nagyjából 206 csontja lesz. Tehát születésekor a babának közel 100-zal több csontja van, mint felnőttkorban!

A terhesség alatt a baba csontváza porcból, a csontnál lágyabb és rugalmasabb szilárd szövetből indul ki. Ez lehetővé teszi a baba számára, hogy átférjen a szülőcsatornán, és a növekedését a születése után.

Ahogy egyre több kalciumot vesz fel (kezdetben az anyaméhben, majd később az ételekből), a porcok fokozatosan csontosodnak, kemény csonttá alakulnak. Nagyjából a kisgyermek 2-3 éves korára egyes csontjai összeolvadnak, a folyamat azonban teljesen csak felnőttkorra fejeződik be.

A portál szerint tehát amikor a baba megszületik, néhány “csontja” technikailag porcból áll, amely a növekedése során csonttá keményedik. Némi porcos rész a felnőtteknél is van, de sokkal kevesebb, mint az újszülötteknek. Felnőttként a porcok nagyrészt a csontok végén találhatók, hogy az ízületeknél segítsék a simább, egyenletesebb csúszást.

Egy példa egy olyan csontra, amely porcként kezdődik, a térdkalács (patella), amely csak 2-6 éves kor között kezd jelentős mértékben csonttá keményedni.

Hogyan fejlődnek a baba csontjai a terhesség során?

  • Az 1. hónapban, nem sokkal a fogantatás után az embrió három sejtrétegre különül el. A középső rétegből (mezoderma) fejlődnek a baba csontjai, szívizmai, veséi és nemi szervei.
  • A 2. hónapban kezd kialakulni a kulcscsont és a gerinc egyes részei, miközben az idegcső is kifejlődik – az idegrendszer egyes részeinek, valamint a gerincnek és a koponyának a forrása. Nagyjából a 6. héten kinőnek a karok és a lábak csírái. Az egyetlen, ami nem növekszik, az ebihal-szerű farok, ami zsugorodik, és végül eltűnik (csak a farokcsont marad belőle a gerinc végében).
  • A 3. hónapban sokat fejlődik a csontváz, kifejlődnek a felismerhető karok és a lábak, hajlítható ízületekkel, és jól körülhatárolhatók az ujjak és a lábujjak is.
  • A 4. hónapban a méhlepényen keresztül átjutó kalcium segíti a csontok keményedését, megerősödését és meghosszabbodását. Ez a kalcium-átvitel folytatódik a születésig.
  • Az 5-6. hónapokban a baba már tudja mozgatni a végtagjait, és nagyjából a 18. hét környékén már akár a mozgását is érezheti a kismama.
  • A kalcium nagy része, amelyet a baba kap az édesanyától, körülbelül a 7-8. hónapban, a harmadik trimeszterben kerül átadásra – nagyjából napi 250 milligramm. A baba szervezete a porcok csonttá alakításával, továbbá az izomzat fejlesztésével és a védő zsírréteg felépítésével van elfoglalva.
  • A 9. hónapban, nagyjából a terhesség 36. hetében van az anya-baba kalciumátadás csúcspontja, amikor a terhesség végéig nagyjából napi 350 milligrammot is átad a fejlődő babának a kismama. A baba összes csontja készül a születésre, de ez különösen igaz a koponyára: ez több különálló csontlemezből áll, amelyek elmozdulhatnak és összenyomódnak, miközben a fejével a kijárat felé halad.

A születés után ahogyan a baba növekszik, úgy folyamatosan növekedni fognak a csontjai is.

A csontok változása még felnőttkorban sem ér véget. A korai felnőttkorra tehát 206 csontja lesz az embernek, és ugyan a csontok szilárdnak és változatlannak tűnnek, folyamatosan újjáépülésen mennek keresztül (de a számuk általában nem változik ezután), írja a healthline.com.

A folyamat során új csontszövet képződik, és az idősebb csont kalciumra és más ásványi anyagokra bomlik, amelyek a véráramba kerülnek. Ezt reszorpciónak nevezik, ami a csontműködés teljesen normális és egészséges része, amely egész életünk során történik.

Néhány dolog felgyorsíthatja a csontvesztést, például:

  • a menopauzával összefüggő hormonális változások
  • a túlzott alkoholfogyasztás
  • az életkor előrehaladása

Ennek a leggyakoribb állapota a csontritkulás, amely során a csontok veszítenek a sűrűségükből, és sebezhetőbbek lesznek a törésekkel szemben.

Forrás: whattoexpect.comhealthline.com