Terhesség

A terhesség 9. hónapja

A terhesség 9. hónapjába érve már tényleg csak nagyon keveset kell várnod, hogy végre találkozz a kisbabáddal, akit a szíved alatt hordasz.
2021. Április 30.

Mit érdemes tudni a várandósság utolsó heteiről? Milyen gyakori tüneteket, fizikai változásokat lehet tapasztalni a 9. hónapban?

Milyen gyakori tünetekre, fizikai változásokra lehet számítani a 9. terhességi hónapban?

  • Fáradtság és kényelmetlenségérzet. A 9. hónapban már alig várja a legtöbb anyuka, hogy találkozzon a babájával, és részben azért is szeretnék, hogy a pici végre megérkezzen, mert már egyre kényelmetlenebb lehet az állapotuk, gyakran fáradtak, kimerültek, szorongóak ekkor a kismamák. Tapasztalhatsz akár aranyeret, ödémát, és alváspróblémákat is, amik megnehezítik az utolsó heteket a szülés előtt.
  • A fészekrakó ösztön. Van, aki nem fáradtságot érez, éppen ellenkezőleg, nagyfokú energiája is lehet, és erős késztetése arra, hogy a baba szobája tökéletesen rendben legyen, az egész lakás legyen ragyogóan tiszta és bababiztos.
  • Kismedencei nyomás. Ahogy a baba készülődik a születésre, egyre lejjebb ereszkedik a medencében – gyakran nevezik ezt úgy, hogy “leszáll a pocak”. Ez kellemetlen nyomást okozhat a medence, a csípő területén, a húgyhólyagban. A jó oldala viszont az, hogy a tüdőre és a rekeszizomra már nem gyakorol nyomást a baba, így ismét könnyebben tudsz lélegezni.
  • Hátfájás. Van, aki a szülésig tapasztal hátfájást, amelyért a pocak miatt megváltozott súlypont és a medenceízületeket ellazító hormonok kombinációja is lehet a felelős.
  • Gyakori vizelési inger. A hólyagra nehezedő egyre nagyobb nyomás miatt tapasztalhatod.
  • Visszeresség. A növekvő méh nyomást gyakorol a vena cava inferiorra (alsó üres visszér), a test legnagyobb vénájára, ez pedig korlátozhatja a vér visszaáramlását. Emiatt kialakulhat visszér.
  • Ödéma. A vízvisszatartás miatt ödéma, illetve a boka és a láb duzzanata is kialakulhat.
  • Braxton Hicks összehúzódások. A jóslofájásoknak is nevezett kontrakciók nem valódi méhösszehúzódások.
  • Kolosztrum szivárgása. A kolosztrumnak is nevezett előtej már a várandósság alatt termelődik a terhesség végén tapasztalhatod akár azt is, hogy egy kevés kolosztrum szivárog a melleidből.

Mi történik a babával a 36-40. terhességi héten?

A 36. terhességi héten a szopásban segédkező izom, és a zsírszövet lerakódása az arc bőre alatt hozzájárul ahhoz, hogy a baba arca elnyerje végleges formáját. A baba hossza ekkor nagyjából 46-48 cm, a súlya átlagosan megközelítőleg 2750 gramm, a növekedése kezd lelassulni. Csontjai már erősek, de ahhoz még elég lágyak, hogy a szülőcsatornában deformálódni tudjanak, a könnyebb születés érdekében. A baba számos szempontból elég érett már a külvilágban való élethez, a vérkeringését is tökéletesítette, immunrendszere is elég fejlett, azonban például az emésztésének még érnie kell.

Ha a baba a 37. terhességi héten születne, már nem számítana koraszülöttnek. A súlya természetesen még gyarapszik – de ne felejtsük azt sem, hogy a születési súly és hossz tekintetében igen nagy egyéni változatosságok mutatkoznak. Ekkorra már annyira fejlett a koordinációs készsége, hogy ujjaival bármit meg tud ragadni – az anyaméhben például a lábujjait vagy az orrát. A hüvelykujját valószínűleg gyakran szopja, felkészülve a születés utáni evésre. A kinti életre való felkészülés során gyakorolja a légzést is úgy, hogy magzatvizet lélegzik be, pislog, ha fényt érzékel a méhen belül, arrafelé fordítja az arcát, és az egyik oldalról a másikra fordul.

A 38. terhességi hétben a baba súlygyarapodása elérheti a napi 28 grammot, fejének és hasának kerülete nagyjából azonos. Ha a gyermek fiú, a herék a herezacskóból megérkeztek a hasüregbe, ha lány, teljesen kifejlődtek a nagyajkak. A lanugo ekkor már valószínűleg kihullott, és a magzatmáz is inkább foltokban borítja a baba bőrét. A kicsi tüdeje megerősödött, hangszálai kialakultak, így készen áll a sírással való kommunikációra.

A baba magzatvizet is nyel, amelynek egy része a belekbe jut, elhullott sejtekkel, epével és salakanyagokkal együtt, amiből az első bélmozgás, a mekónium termelődik. A tüdő még mindig érik, és egyre több felületaktív anyagot termel, amely megakadályozza, hogy egymásnak tapadjanak a léghólyagocskák, amikor lélegezni kezd a gyermek.

A 39. terhességi hétben a baba súlya már 3 kg feletti, a magassága pedig nagyjából 50 cm. Érdekesség, hogy a köldökzsinór már körülbelül 50 cm hosszú, és közel másfél cm vastag. A tüdő továbbra is termeli a felületaktív anyagot, az erősödő izmai gyakorolják a légzőmozgást. A baba agya elképesztő fejlődésen megy át, 30 százalékkal nagyobb, mint alig négy hete volt. A méhlepényen keresztül az anyai szervezet antitestekkel, az immunrendszer első védelmi vonalával látja el a magzatot – ez segíti majd az élet első fél évében a fertőzésekkel szembeni küzdelemben.

A 40. terhességi hétre a baba teljesen megérett a méhen kívüli életre – azt azonban érdemes tudni, hogy a kismamáknak csupán az 5 százaléka szül a kiírt időpontban. Ha a várandósság túlhordási szakaszba lép, a baba tovább gyarapszik, a haja és a körmei tovább nőnek, és az egyre kevesebb magzatmáz miatt bőre ráncosabb lesz (mint nekünk egy fürdőzés után).

Források: babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/36-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/37-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/38-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/39-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/40-het

scarymommy.com

momjunction.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com