Terhesség

Családi előzmények

A kilenc hónap alatt különösen fontos az egészség. Nem árt annak is utánanézned, hogy milyen családi előzményekkel kell szembenézned.
2013. Április 27.

A babavárás természetes folyamat, jó eséllyel minden gond nélkül megszületik majd a kisbabád. Különösen igaz ez manapság, amikor számos betegség, probléma kialakulása megelőzhető, vizsgálatokkal kimutatható, és sok esetben orvosolható is. Vannak azonban olyan családi előzmények, amelyekre nem árt figyelned, és amelyekről célszerű az orvosodat, védőnődet is tájékoztatni, mégpedig azért, mert előfordulhat, hogy a betegség kialakulásában genetikai tényezők is közrejátszanak.

Ha tudtok ezekről a kockázati tényezőkről, szinte biztosan elkerülhető, hogy rossz állapotba kerülj miattuk akár te, akár a baba. Jó példa erre a magasvérnyomás-betegség vagy a kettes típusú diabétesz. Ha előfordultak ilyen eltérések a családban, nem árt, ha te is sokkal óvatosabb vagy.

Ügyelj arra, hogy a cukorháztartásodat ne befolyásolják negatívan táplálkozási kilengések, és hogy része legyen mindennapjaidnak a minél intenzívebb mozgás, ha más nem, akkor legalább a rendszeres, legalább napi egyórás gyaloglás. A babavárás miatt ne kapcsolj a kelleténél jóval több lustálkodásra! Mindez nem is elsősorban a pluszkilók elkerülése miatt fontos, hanem főként azért, hogy megmaradjon az anyagcseréd intenzitása, és az elfogyasztott táplálék ne felesleges kalóriákhoz, hanem minőségi tápanyagokhoz juttasson.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Örökségünk árnyékában
  • Már a herpeszt is befolyásolják a gének?
  • 5+1 szuper mozgásforma várandósoknak
  • Terhestorna – a lebegés öröme