Terhesség

Fogápolási 1×1

A terhesség alatt különösen oda kell figyelni a fogápolásra. Tanácsainkkal elkerülheted a fogorvost.
2013. Augusztus 10.

A terhesség alatti hormonális változások hatással vannak az ínyre és gyulladást okozhatnak. Megnövekedhet a plakk mennyisége, ami fogszuvasodáshoz vezet. Terhesség alatt a fogak állapotára az is hatással van, hogy általában megnövekszik a szénhidrát fogyasztás. Ezen kívül a nyál összetevői savasabbak lesznek, ami szintén fogszuvasodást eredményezhet. Ezért nagyon fontos, hogy terhesség alatt fokozottan figyeljünk a szájápolásra.

Hogyan és milyen gyakran mossunk fogat?

Legalább naponta kétszer, de lehetőség szerint minden étkezés után. A legjobb, ha körkörösen mossuk fogunkat, az íny vonalánál 45 fokos szögben megdöntve a fogkefét. Így elkerülhetjük, hogy sérüljön az íny.

Elektromos vagy hagyományos?

Mindkét típusnál a megfelelő technika a legfontosabb. Ha a hagyományos fogkefe mellett döntünk, mindenképp puha sörtéjűt, kis fejűt válasszunk.

Valóban szükséges a fogselyem?

Igen. Naponta legalább egyszer használjunk fogselymet, lehetőleg lefekvés előtt. A legjobb még fogmosás előtt, a selyem ugyanis kissé eltolja a fogakat egymástól, így a fogkrémekben lévő fluorid könnyebben be tud épülni.

Rágcsálni szabad?

A fogak tisztaságának és jó állapotának megőrzéséhez nagyon fontos, hogy sokat és alaposan rágjunk. Ezért mindennap többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldséget, olyanokat, amelyek viszonylag alacsony cukortartalmúak, és van is mit rágni rajtuk!

Kapcsolódó cikkeink:

Egy baba – egy fog?

Babavárás = ínygyulladás?

Így kell fogat mosni, ha babát vársz!

Fogápolás a várandósság alatt