Terhesség

Egy baba – egy fog?

A kilenc hónap alatt különösen nagy hangsúlyt kap a fogápolás. Érdemes már a baba tervezésekor felkeresni a fogorvost, hogy ne kerüljön sor komolyabb beavatkozásra a várandósság alatt.
2013. Július 16.
Egy baba - egy fog? (fotó: Getty Images)

Tévhit, hogy a baba vonja el a fogaktól és a csontoktól a szükséges kalciumot, ezért kezdenek el romlani. Az ok sokkal prózaibb: a terhes nők többsége nem sokat törődik a helyes étkezéssel: “megkívántam valamit, és akkor meg is eszem!” felkiáltással sokan tömik magukba az édességet, mit sem törődve a súlygyarapodással és azzal, hogy ezt a rossz szokást a fogak sínylik meg a legjobban.

A terhesség alatti hormonális változások főleg az ínyt érintik. A kismamák közel ötven százalékánál alakul ki ilyenkor enyhébb-súlyosabb ínygyulladás a fokozott vérbőség következtében. Az íny duzzadtabb, pirosabb, érzékenyebb. Jellemző, hogy könnyen, már egy alma elrágcsálásától is vérezni kezd, és fogmosáskor is könnyen megsérül. Emiatt azonban nem szabad elhanyagolni a fogmosást, mert akkor a fogakon marad a lepedék nagy része, amely melegágya a baktériumoknak.

Gyakori, hogy az émelygés miatt gondolni sem tud a fogmosásra a kismama. Ilyenkor érdemes másik fogkrémre (gyógynövényes, mentolmentes, nem édes típusra) váltani. Jó megoldás lehet az egészen kicsi fejű gyerekfogkefe vagy az elektromos fogkefe, mert ezzel jobban hozzá lehet férni a hátsó fogakhoz, és talán elviselni is kellemesebb.

Azonban minden gondosság és megfelelően gyakori fogorvos-látogatás esetén is előfordulhat, hogy tönkremegy egy-két fog. Ezeknek a kezelését semmiképp sem szabad halogatni. Fogröntgenre a biztonság kedvéért csak akkor kerüljön sor, ha elkerülhetetlen, és inkább csak a második harmadtól kezdve, bár a sugárdózis több nemzetközi állásfoglalás értelmében is veszélytelen a magzatra. A fogászati érzéstelenítés nem vagy csak kis mértékben jut át a placentán, ezért, ha nem tűr halasztást egy beavatkozás, akkor nyugodtan elvégezhető a terhesség alatt is.