Terhesség

Babavárás = ínygyulladás?

Tévhit, hogy a kismamasággal törvényszerűen együtt jár az ínygyulladás. Valóban gyakoribb, de csak a hajlam fokozódik. A hormonhatások következtében ugyanis nemcsak a lábunk, kezünk, arcunk duzzad meg a terhesség idején, hanem az ínyünk is.
2007. Szeptember 06.

Terhesség alatt még fontosabb a fogápolás

Ilyenkor mélyebb a tisztítandó ínybarázda, így több időt és figyelmet igényel alapos tisztítása. Ha ezt elhanyagoljuk, fogágybetegség alakulhat ki.

Ez a fogakat tartó szövetek (íny, szalagok, fogakat tartó csontmeder) gyulladásos megbetegedése, melynek kialakulásában genetikai hajlam is szerepet játszik. Eleinte csak fogmosáskor, később már magától is vérzik a duzzadt, vörös, érzékeny íny. Rossz a lehelet, ínysorvadás lép fel, előrehaladott állapotban a csont is pusztul, így a fogak mozgathatóvá válnak, gennyes váladékozás kezdődik az ínyszélnél. Ha ilyen súlyos a helyzet, műtétre, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Mit tehetünk a megelőzésért, illetve a gyógyításért?

– Legfontosabb az étkezések utáni alapos és helyes fogmosás!

– A nyelv tisztítása is a szájápolás része!

– Az íny körkörös masszírozása ne maradjon el! Ha vérzik az íny, ne ijedjünk meg, annál alaposabban mossuk!

– A fogselyem helyes használatához kérjük fogorvosunk segítségét!

– Fogköveinket rendszeresen, körülbelül félévente távolíttassuk el! Kismamák háromhavonta menjenek fogorvoshoz. Nem csak az a fontos, hogy a kiskönyvbe belekerüljön a fogorvos pecsétje, a kezeléseket tanácsos igénybe venni!

– Használjunk szájöblítőt! Az általános szájápoláshoz elegendő a fluoridos öblítő használata, súlyosabb esetben fogorvosa egyéb készítményt fog ajánlani.

Fontos tudni, hogy a fogágy állapota szervezetünk egészére hat. A legújabb ismeretek szerint a fogágybetegség, mivel állandó gyulladásos góc a szervezetben, a koraszülés kockázatát is tíz százalékkal növeli.

Forrás: Kismama magazin