Terhesség

Így kell fogat mosni, ha babát vársz!

Gondos, rendszeres, napi többszöri fogápolással egész sor fogászati problémát megelőzhetsz!

Így kell fogat mosni, ha babát vársz!

Mit tehetsz a fogaidért?

Dr. Piskóty Ildikó: Valószínűleg a szokásosnál valamivel hosszabb időt érdemes fordítani szájápolásra! A terhességi hormonok hatására ugyanis megduzzad az íny, mélyebb fogtasak alakul ki, amelyben több lepedék és baktérium halmozódik fel, ugyanakkor nehezebb kitisztítani. Gyakoribb ilyenkor a vérzés, ami az ínygyulladás első tünetének számít.

Ha fogmosáskor azt tapasztaljuk, hogy vérzik és érzékeny az íny, nem szabad “kímélő üzemmódba” váltani, hanem annál nagyobb gondot kell fordítani a fogmosásra és az íny körkörös dörzsölésére a fogkefével, hiszen csak így távolíthatjuk el viszonylag hatékonyan a lepedéket, amely a későbbi fogkőképződés alapanyaga és az ínygyulladás okozója. Erre a műveletre alkalmas például a masszírozófejes elektromos fogkefe.

A napi fog- és szájápolás helyes sorrendje tehát ez lehetne: fogmosás gondos, alapos, körkörös dörzsöléssel, amely az ínymasszírozást is magában foglalja, nyelvtisztítás speciális nyelvtisztító eszközzel, öblítés fluoridos szájvízzel, fogselymezés. Aki nem tudja, hogyan kell a vékonyka szálat használni, kérje meg fogorvosát, hogy mutassa meg, mert a szakszerűtlen fogselymezés több kárt okoz, mint hasznot.

Végül a speciális fogtisztítók használata következik, ezekkel a fogak, fogpótlások közti különböző méretű réseket lehet kitisztítani. Ilyen az egycsomós kefe, az interdentális kit vagyis fogköztisztító kefe. Súlyosabb ínygyulladás esetén már nem elegendő a fluoridos szájöblítő, a fogorvos másikat fog ajánlani helyette, például az itt bemutatott termékek valamelyikét. A gondosan kivitelezett fogápolás jelentősen csökkenti a fogkőképződést, de azért arra is legyen gondunk, hogy azt, ami mégis keletkezik, rendszeresen távolíttassuk el körülbelül félévente!

Kapcsolódó cikkeink:

Szaktanácsadó: dr. Piskóty Ildikó fogorvos

Forrás: Kismama magazin