Terhesség

Egy gyerek – egy fog?

Elterjedt tévhit ez, de természetes nem kell így történnie. Igaz, a babavárás idején gyakoribbak bizonyos fogászati problémák, de arról, hogy csak a foghúzás volna a megoldás, szerencsére szó sincs!
2013. Január 10.

A legjobb megoldás persze az, ha már a baba tervezésekor gondolsz a fogorvosra, és a gondolatot tett is követi. Jó, ha időben felhívod a figyelmét arra, hogy babát terveztek, és szeretnéd addigra minél jobb állapotban tudni a fogaidat. Így időben sor kerülhet az amalgámtömések cseréjére, egy állapotfelmérő fogröntgenre, a kisebb-nagyobb lyukak betömködésére és az esetleg szükséges kezelések elvégzése.

Ez utóbbiak közül talán a legfontosabb a fogkövek alapos, gondos eltávolítása. Arra sem felesleges szót és időt vesztegetni, milyen technikával érdemes fogat mosni, hogy minél tökéletesebben el lehessen távolítani a lepedéket és az ételmaradékokat.

Ínygyulladás – fogágybetegség

A kismamák közel ötven százalékánál alakul ki enyhébb-fokozottabb ínygyulladás a terhességi hormonok miatti fokozott vérbőség következtében. Az íny duzzadtabb, pirosabb, összességében érzékenyebb. Jellemző, hogy könnyen, már egy alma elrágcsálásától is vérezni kezd, és fogmosáskor is könnyen megsérül. Emiatt azonban nem szabad elhanyagolni a fogmosást, mert akkor a fogakon marad a lepedék jelentős része, amely melegágya az eleinte csak ínygyulladást, majd fogágybetegséget okozó baktériumoknak.

Az érzékeny fogtasakokból nehezebb eltávolítani a lepedéket, ezért különösen fontos a kiegészítő eszközök, a fogselyem és a fogköztisztító kefék használata. Az íny és a fogak körkörös, határozott, de nem durva végigdörzsölése abban az esetben is fontos, ha vérzik tőle az íny.

A lepedék és a belőle képződő fogkő eltávolítása azért is nagyon fontos, mert több vizsgálat is összefüggést talált a koraszülés és a fogágybetegség között. Az íny vérzését, érzékenységét speciális fogkrémmel, szájvízzel is enyhítheted.

Rosszul vagyok a fogmosástól!

Ha te is az émelygős kismamák táborába tartozol, könnyen lehet, hogy már a fogkefe gondolatára is öklendezni kezdesz, nem is beszélve a megszokott és amúgy kedvelt fogkrémedről. Válts másikra, kaphatók gyógynövényes, mentolmentes, cseppet sem édes fogkrémek is. Jó megoldás lehet, ha egészen kicsi fejű gyerekfogkefét vagy elektromos fogkefét vásárolsz. Ezzel jobban hozzá tudsz férni a hátsó fogakhoz, és talán elviselni is kellemesebb.

Fogtisztító rágás

A fogak tisztaságának és jó állapotának megőrzéséhez nagyon fontos, hogy sokat és alaposan rágj. Ezért mindennap többször is egyél nyers gyümölcsöt, zöldséget, olyanokat, amelyek viszonylag alacsony cukortartalmúak, és van mit rágni rajtuk! Az édességeket, cukortartalmú ételeket nagy ívben kerüld, nem csak azért, mert alaposan megzavarhatják a cukorháztartásodat, hanem azért is, mert a fogak romlását is elősegítik.

Fáj a fogam!

Minden gondosság és a megfelelően gyakori fogorvos-látogatás esetén is előfordulhat, hogy tönkremegy egy-két fog. Ezeknek a kezelését semmiképp sem szabad halogatni. Fogröntgenre a biztonság kedvéért csak akkor kerüljön sor, ha elkerülhetetlen, és inkább csak a második harmadtól kezdve, bár a sugárdózis több nemzetközi állásfoglalás értelmében is veszélytelen a magzatra.

Az antibiotikumos kezelés a terhesség alatt sem tilos, és a fájdalomcsillapító injekcióról sem kell lemondani. Igaz, a magzat is kap a hatóanyagból a lepényen keresztül, de ez közel sem veszélyezteti annyira, mint az a stressz és ijedtség, amit az esetleg fájdalmas kezelés miatt élne át az anya.

Kapcsolódó cikkek:

  • Jön a baba, megy a fog?
  • Így kell fogat mosni, ha babát vársz!
  • Babavárás = ínygyulladás?
  • Koraszülést okozhat a rossz fogíny