Terhesség

Jön a baba, megy a fog?

Csaknem minden kismamának meggyűlik a baja a fogaival. A gyakori fogínygyulladást és fogínyvérzést nem szabad félvállról venni, hiszen nemcsak a fogak, hanem a baba egészségére is hatással lehetnek.
2011. Május 28.

Az egyik leggyakoribb tévhit szerint a kismamák fogainak állapota azért romlik a várandósság alatt, mert a baba elvonja a fogakból a kalciumot.

Jön a baba, megy a fog?

Dr. Szűts Gábor fogszakorvos ezt egyértelműen cáfolja.

A baba nem tud semmit „elszívni” a fogakból. A kalciumot sem ő, sem a szervezet nem tudja kioldani onnan. A kismamák általában az úgynevezett terhességi fogínygyulladással szembesülnek, amit hormonális változások okoznak. A megnövekedett progeszteronszint miatt a fogíny erei kitágulnak, és fokozódik a kiserek képződése, az ösztrogén mennyiségének növekedése pedig fokozza a szövetek vízmegtartását, ezáltal a fogíny duzzadt és vörös lesz. Az ínygyulladás általában a várandósság második-harmadik hónapjában kezdődik, és a nyolcadik hónapban éri el a csúcspontját. Van, akinél az egész fogínyt érinti, másoknál csak egy-egy helyen alakul ki gyulladás. Fontos megjegyezni, hogy ínygyulladás csakis lepedékképződéstől alakul ki, tehát a szájhigiéniai szabályok fokozott betartásával megelőzhető – mondja az orvos.

A babára is veszélyes lehet

A fogínygyulladást baktériumok okozzák, amelyek a véráramba bekerülve akár koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethetnek.

– A fogínybetegségek lepedékképződéssel kezdődnek – magyarázza dr. Szűts Gábor. – Az étkezés után egy-két órával a lepedék, ez a baktériumtömegből álló massza rátapad a fogakra. Ez a nyálban lévő mészsóktól megkeményedik, így fogkő alakul ki, amelynek durva felszínén még több baktérium megtapad. Ezek a baktériumok az ínyen keresztül bejutnak a véráramba, és az egész szervezetre hatással vannak. Mivel a kismamáknál a fokozott progeszterontermelés kitágítja az ereket, a baktériumok még könnyebben bekerülnek a véráramba. Tudjuk, hogy a koraszülések mintegy 50 százalékát valamilyen fertőzés okozza, ezért a fogínygyulladásra érdemes odafigyelni. A legjobb, ha a kismamák még a várandósságuk előtt felkeresik a fogorvost, így számos problémát megelőzhetnek.

Így előzd meg!

A fogínygyulladást egyedül a lepedék mechanikus eltávolításával lehet megelőzni, ezért a kismamáknak célszerű gyakrabban és alaposabban fogat mosniuk. Naponta legalább kétszer, de inkább háromszor, a főétkezések után érdemes beiktatni egy-egy fogmosást. Fontos, hogy körültekintően tisztítsd meg a fogaidat. Válassz jó minőségű hagyományos vagy elektromos fogkefét, és körkörös mozdulatokkal, legalább 3-4 percig dörzsöld a fogaidat.

A fogmosás után mindig használj fogselymet is, hiszen a fogak közötti fogfelszín majdnem akkora, mint a külső, látható rész. Ezért ha ezt a fázist kihagyod, olyan, mintha csak a fogaid felét tisztítottad volna meg. Szájvizet is bátran használhatsz, de a fogorvos szerint ezzel önmagában nem előzöd meg az ínygyulladást. A lényeg, hogy a lepedéket maradéktalanul távolítsd el a fogaidról.

– Ha már kialakult a fogínygyulladás, akkor a gyulladt területet is alaposan meg kell tisztítani – tanácsolja a fogorvos. – Ha vérzik az íny, akkor sem szabad megkímélni, hiszen a vérzés gyulladásra utal, a gyulladást pedig baktériumok okozzák. Addig kell dörzsölni, gyötörni azt a részt, amíg a gyulladás el nem múlik. Ha nem múlik el, akkor fogorvoshoz kell fordulni, mert ha sokáig fennáll a vérzéses folyamat, akkor a fogat tartó csont és az íny is véglegesen károsodhat.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Terhesség = fogáldozat?
  • Fogselyemmel a termékenységért
  • Így kell fogat mosni, ha babát vársz!
  • Egy gyerek – egy fog?