Terhesség

A koraszülés másként gátolható fiú- és lánymagzatok esetében

A University of Adelaide-en végzett kutatás szerint a magzat neme befolyásolja a stresszfaktorokra adott választ és a magzat túlélési esélyét.
2010. Május 09.

Az eltérő nemű magzatok más-más növekedési illetve fejlődési ütemet követnek, amennyiben édesanyjuk megbetegszik, esetleg dohányzik vagy pszichés megterhelés éri. Ez derült ki a Robinson Institute’s Pregnancy and Development Group által a Lyell McEwin Kórházban végzett kutatásból.

A kutatás vezetője, Dr. Vicki Clifton docens szerint: “eredményeink az mutatják, hogy a méhen belüli stressz hatására az eltérő nemű magzatok növekedési üteme más-más módon változik.”

A kisfiúk, ha édesanyjukat stressz éri, nem lassítják növekedésüket, ezzel szemben a lányok növekedése kicsit az átlag alá lassul, még ha nem is kerül kóros tartományba.

A következő stresszfaktor hatására (mely lehet megegyező vagy eltérő is, mint az azt megelőző volt) viszont  a leány magzatok a lassult ütemnek megfelelően tovább növekednek, míg a kisfiúk alkalmazkodó képessége már kisebb, náluk megnő a koraszülés, a növekedésbeli elmaradás, és a méhen belüli elhalás esélye.

A fenti, nem által meghatározott különbség megfigyelhető asztmás, preeklampsziás (magas vérnyomás, ödéma, fehérjeürítés tünetei a terhesség során), és dohányzó kismamák esetén, de megfigyelték pszichés stressz hatására is.

A kortizol az a stresszhormon, mely a lepényi funkciók révén befolyásolja a növekedést. Leány magzatoknál a megnövekedett kortizol szintje a lepényi funkciók megváltoztatásával vezet a növekedés lassulásához, míg fiús édesanyák esetén ugyanez a kortizol szint nem eredményezi  a lányoknál megfigyelt változást a lepényi funkciókban.

Clifton docens szerint a közölt eredmények eltérő kezelési sémákhoz vezethetnek a  különböző nemű koraszülöttek és a koraszülések esetében. Ráadásul megkönnyíti a nőgyógyászok számára a magzatok növekedésének és fejlődésének megítélését a patológiás terhességek esetében. “Azt kutatjuk, hogy mely események befolyásolják a méhen belüli növekedést, mi ennek az oka, és azt, hogy ez milyen hatással lesz a terhesség kimenetelére illetve a magzatokra” – nyilatkozta a docens asszony.

A témához kapcsolódó cikkek:

  • Amit a koraszülésről tudni kell
  • Koraszülés elleni gyógyszer a láthatáron!
  • Mikor dönt a baba a megszületés mellett?
  • Forrás: Medipress