Terhesség

Koraszülés és stressz

A koraszülés kockázata 18 évesnél fiatalabb, illetve 35 évesnél idősebb kismamák, valamint ikerterhesség esetében nagyobb, s hasonló hatású lehet a dohányzás, a fokozott stressz vagy valamilyen krónikus betegség is.
2007. Szeptember 04.

Ám előfordul, hogy olyankor is korábban jön világra a magzat, amikor semmilyen látványos okot sem találunk. A koraszülések leggyakoribb közvetlen kiváltója a stresszhatás, és a hüvelyből jóformán észrevétlenül a méhbe terjedő fertőzés. A szervezet jelzéseire figyelve mindkét esetben sokat tehetünk azért, hogy a magzat mindaddig bent maradjon, amíg éretté válik a kinti életre.

A lelki gondok rendszerint rejtve maradnak, ezekkel a kismamának gyakorta egyedül kell megküzdenie. Jobb, ha keres valakit, akivel megoszthatja aggodalmait. A legtöbb várandós állapota előrehaladtával is ugyanolyan teljesítményt akar nyújtani, mint korábban – munkahelyén és a háztartás terén is. Merjük bevallani, hogy elfáradtunk, iktassunk be egy kis pihenőt, kérjünk segítséget rokonainktól. Ha a has keményedését érezzük, légző- és relaxációs gyakorlatokkal próbáljunk ellazulni.

A szülés során jól jön, ha ezeket elsajátítjuk – a magzat oxigénellátása is javul tőle. Kellemes meleg fürdő is segíthet eldönteni, induljunk-e a kórházba vagy sem: a stressz okozta összehúzódások oldódnak a kádban, ám a valódi fájások felerősödnek. Kérjük meg partnerünket, hogy néhány csepp levendulaolajjal masszírozza meg gyengéden derekunkat, lábunkat.

Ha nyugalom van, öleljük át hasunkat, és beszélgessünk a babával. Forduljunk orvoshoz, ha bőségesebb vagy jellegzetes színű, szagú folyás jelentkezik, égő, viszkető érzést tapasztalunk a nemi szervek táján, mert ez fertőzésre utal. Gondoljunk arra, hogy a stressz sokszor karöltve jár a fertőzéssel, hiszen gyengülhet a szervezet védekező képessége.

Ezeket is olvasd el:

  • 5 kockázati tényező, ami koraszülést okozhat
  • Mi okozhat koraszülést?
  • Így védheted ki a terhesség alatti stresszt
  • Forrás: Kismama magazin