Terhesség

Koraszülés elleni gyógyszer a láthatáron!

Amerikában az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) gyorsított eljárásban engedélyezett egy koraszülés megelőzésére alkalmas gyógyszert. Az újdonság szedését olyan kismamáknak javasolják, akiknek már volt koraszülése.
2011. Február 17.

Az új gyógyszertől a koraszülés arányának csökkenését várják. A koraszülés az Egyesült Államokban is komoly gond, minden nyolcadik újszülött a terhesség 37. hete előtt jön a világra, háromnegyed részük a terhesség 34. és 36. hete között. Ráadásul az arány 35 százalékkal emelkedett az elmúlt 25 évben. Az új gyógyszer remélhetőleg csökkenteni fogja a koraszülések számát. Szedését azoknak ajánlják, akiknél magas a koraszülés kockázata, például olyan, nem ikerterhes kismamáknak, akiknél korábban már előfordult koraszülés. A gyógyszert nem javasolják ikerterhességek esetén, vagy más olyan tényezők fennállásakor, melyek koraszülésre hajlamosítanak.

„A leggyakoribb hajlamosító tényező az, ha az előzményekben már előfordult ilyen” – nyilatkozta Dr. Alan Fleischman, a March of Dimes orvosigazgatója. „ Ez az első gyógyszer az ismételt koraszülés megelőzésére nem többes terhességekben. Hatására jelentősen csökken majd a koraszülési arány”.A gyógyszer története ellentmondásokkal teli. 2006-ban használatát összefüggésbe hozták a terhesség második harmadában bekövetkezett elhalásokkal. A gyógyszer már korábbról ismert készítmény melyet az FDA 1956-ban a nők hormonzavarainak kezelésére és rákos megbetegedések gyógyítására hagyott jóvá. 2008-ban üzleti megfontolásból kivonták a forgalomból.Dr. Gene Burkett, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának professzora szerint „a szert már korábban is használtuk azoknál a kismamáknál, akik hajlamosak voltak a koraszülésre, majdnem azt mondhatni, hogy az elmúl öt-hat évben ez számított a koraszülés megszokott kezelésének”.A mostani engedélyezés feltétele az volt, hogy a gyártók olyan vizsgálatokat végezzenek, melyek igazolják a gyógyszer klinikai hatékonyságát. Az engedélyezésben szerepet játszott egy 463 magas koraszülési kockázatú kismamán végzett klinikai vizsgálat, mely a gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálta. A gyógyszert szedők között 55 százalékról 37 százalékra csökkent a koraszülési arány.Egy másik kutatás során a megszületett gyerekek fejlődését vizsgálták. Két és fél, majd 5 évvel a megszületést követően a gyógyszert szedő illetve nem szedő kismamák gyerekei között nem tapasztaltak semmilyen fejlődésébeni különbséget. Egy hasonló, jelenleg is zajló utánkövetéses vizsgálat 2018-ban fog véget érni, és ismét több száz gyerek adatait tartalmazza majd.Az új gyógyszert, amely a terhesség alatt termelt hormon mesterségesen előállított változata, hetente egyszer kell beadni injekció formájában a terhesség 16. és 37. hete között. Mellékhatása lehet az injekció helyén fellépő fájdalom, duzzanat vagy viszketés, csalánkiütések, hányinger vagy hasmenés. A komoly mellékhatások ritkák, csak egyszer jelentettek tüdőtembóliát, és egyszer az injekció beadásának helyén kialakuló fertőzést.

Szakértőnk, dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász G1 Intézet véleménye:Koraszülés elleni gyógyszer a láthatáron!

“Magyarországon is megoldást jelenthet az Amerikában az elmúlt napokban engedélyezett koraszülést megelőző gyógyszermegjelenése.

Hazánkban népbetegségnek számít a koraszülés. A szülések száma sajnos már nem éri el a százezret sem, ugyanakkor a koraszülések aránya 8,5 százalék. Ezzel a számmal jócskán meghaladjuk az Európai Unió átlagát, az 5,5 százalékot, tehát tennivalónk bőven akad.

A koraszülés problémája érdekes módon a társadalom két pólusán elhelyezkedő nőket sújtja legjobban, azaz érinti a magasan képzett, értelmiségi nőket, de egyúttal kiemelkednek a hátrányos helyzetű csoportok is.A koraszülöttek között lényegesen több a haláleset és a megbetegedés. A betegségek sokszor maradandóak: kialakulhat vakság, süketség, agyi károsodás illetve anyagcsere-betegségek is.

A koraszülések 70 százaléka a terhesgondozás precíz kivitelezésével, megfelelő orvosi vizsgálatokkal megelőzhető. 30 százalékuk azonban sajnos a legnagyobb odafigyelés ellenére is bekövetkezik.

A probléma tehát súlyos, az új gyógyszer viszont megelőzheti a koraszülések ismétlődését, így azoknak a nőknek, akik veszélyeztetettek és már átesetek koraszülésen, megoldást jelenthet az újonnan engedélyezett készítmény. Reméljük, hogy a gyártó vállalat mihamarabb Európában is engedélyezteti, és így a magyar nők számára is segítséget jelenthet a koraszülések megelőzésében.”

Forrás: Medipress- babaszoba.hu