Terhesség

A trendi testnek a gyerek fizeti meg az árát

Divatdiéták? Karcsúság mindenáron? Fogyimániás tinik, cérnavékony kismamák? Császár kérésre, mielőtt túl nagyra nő a pocak? Unokáink is bánni fogják!
2011. Augusztus 30.

Szívbetegség, rák, diabétesz. Csupán néhány az egész életet meghatározó krónikus betegségek közül. Néhány kórokot ismerünk, például az artériák elmeszesedését, a vérnyomás megemelkedését vagy az inzulinrezisztencia kialakulását, de miért van az, hogy egyeseknél nagyobb eséllyel jelentkeznek, mint másoknál?

Az elhízás, a dohányzás és a stressz mind-mind közrejátszhat, a géneknek is van szerepük, azt azonban ezek sem magyarázzák, miért volt száz évvel ezelőtt ritka a szívkoszorúér-betegség, most pedig világszerte a leggyakoribb halálok. A krónikus betegségek megelőzésére irányuló kutatások nagyrészt kudarcot vallottak. Hamarosan 250 millió cukorbeteg lesz a világon, sokan közülük nem túlsúlyosak, sőt rendszeres testmozgást is végeznek.

A magzat megfelelő fejlődése a biztos alap

A legújabb kutatások szerint a krónikus betegségekben szenvedő emberek gyakran az átlagtól eltérően fejlődtek az anyaméhben és gyermekkorukban. Születési súlyuk általában a normális tartomány alsó határán van. Úgy tűnik, az emberek is olyanok, mint az autók. Tönkremehetnek, ha rázós úton közlekednek, a lerobbanásnak azonban sokkal nagyobb az esélye, ha eleve rosszul szerelték össze őket. Magzati fejlődésünk előrevetíti alkatunkat, azt, hogy milyen sérülékenyek leszünk a bennünket érő negatív tényezőkkel szemben, és hogyan tudjuk legyőzni azokat életünk további részében.

A többi élőlényhez hasonlóan az ember anyaméhen belüli és csecsemőkori fejlődését is a környezete alakítja, különösen a tápanyagellátása. Nem a fogantatáskor dől el, hogy kivé, mivé válunk, hanem a hozott gének és a fejlődés során kapott, illetve nem kapott tápanyagok kölcsönhatása révén. Ha a tápanyaghiány miatt egyes létfontosságú gének nem kapcsolódnak be a magzati fejlődés során, az maradandóan megváltoztathatja a test felépítését és működését egész életére. Ez magyarázza azt, hogy a krónikus betegségek összefüggésben állhatnak az alacsony születési testsúllyal.

Kismamák, ne fogyózzatok!

A krónikus betegségek megelőzése jórészt a lányok és fiatal nők megfelelő táplálkozásán múlik. Napjainkban sok magzat az anyaméhben egészségtelen vagy elégtelen étrendet kap világszerte. A szívkoszorúér-betegség, a 2-es típusú diabétesz, az emlőrák és a többi krónikus betegség nem szükségszerűen alakul ki.

Előfordulásukért nem csak az evolúció évezredein keresztül ránk örökített gének felelnek. A krónikus betegségeket nem szabad az emberiség elkerülhetetlen sorsaként felfogni, sokkal inkább az emberi fejlődés változó törvényszerűségeinek eredménye. Meg is előzhetnénk ezeket a rendellenességeket, amennyiben hajlandók lennénk rá. Ha nem, unokáink hamar elveszítik majd szüleiket.

Ha odafigyelünk a terhesség alatt, nagyob az esély, hogy egészséges lesz a baba

Forrás: Medipress- babaszoba.hu