Terhesség

A fogágybetegségek sikeres kezelése csökkenti a koraszülés valószínűségét

A Pennsylvania Egyetem Fogorvosi Karának kutatói bizonyították a kapcsolatot a fogágybetegségek és a koraszülések között. Az eredményekről a nemzetközi szülész-nőgyógyászati lapban, a BJOG -ben számolnak be.
2010. November 05.

Számos tényezőt kapcsolatba hoztak már a koraszülés gyakoriságának emelkedésével. Ilyen például az alacsony BMI, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is. Jelen kutatásból kiderült, hogy a szájüregi fertőzések szintén hozzájárulnak a kockázatnövekedéshez.

232 fogágybeteg terhes adatait vizsgálták. A kismamák fele csak szájápolási tanácsokat kapott, a többieknek leszedték a fogkövét, és kifertőtlenítették a fogágyát. A koraszülés gyakorisága mindkét csoportban magas volt, 52,4 százalék a kezeletlen és 45,6 százalék a kezelt csoportban. A különbség azonban statisztikailag nem számít jelentősnek. A kutatók ekkor megvizsgálták azt, hogy a kellően hatékony kezelések összefüggtek-e a koraszülési gyakorisággal.

A résztvevőket 20 héttel a kezelést követően is megvizsgálták. A kezelt 160 nő közül 49 százaléknak volt csak sikeres a kezelése, közülük mindössze 8 százaléknak született meg a 37. terhességi hét előtt a gyermeke. Ezzel szemben a 111 nőnél, akinél a fogászati kezelés nem volt kellően hatékony, 69, illetve 62 százalék volt a koraszülési gyakoriság. Tehát azoknál, akiknél a fogászati kezelés nem nyújtott kielégítő végeredményt, sokkal magasabb volt a koraszülés gyakorisága, mint azok között, akik a kezelést követően meggyógyultak. A felmérésbe bevont kismamák átlagéletkora 23,7 év volt, 90 százalékuk nem járt még fogorvosnál depurálási (fogkő-eltávolítási, fogágykezelési) céllal.

“Az első, ami a felmérésből kiderült, hogy terhesen is biztonságos a fogágybetegségek kezelése” – nyilatkozta Marjorie Jeffcoat professzor, a cikk szerzője. “Ugyanakkor az is kiderült, hogy a magas rizikójú terhesek esetében a sikeres fogászati kezelés hozzájárultak a szülészeti gondozás mellett a koraszülések gyakoriságának csökkentéséhez”.

A további kísérletek a fertőtlenítő hatású szájvizek koraszülésre gyakorolt hatásait vizsgálják majd. Tudósok korábban kapcsolatot találtak a fogágybetegségek, valamint a prosztaglandin és tumor nekrózis faktor megnövekedett szintje között, melyek a koraszülés beindulásában szerepet játszanak. Jelen felmérésből világos, hogy csak a kellően hatékony fogágykezelés csökkenti a koraszülés gyakoriságát. Fontos kiemelni, hogy a kismamák 69 százalékánál a kezelés nem volt kellően hatékony. Sokkal hatékonyabb kezelésre van szükség, mert csak teljes gyógyulás vezet a koraszülés kockázatának csökkenéséhez.

Forrás: Medipress