Terhesség

Fogápolás a várandósság alatt

Amikor a kismama jelentkezik a terhesgondozóban, alaposan megismerkedik a várandósság hónapjaira szóló tennivalókkal, s ezek között szerepel az is, hogy ajánlatos rendszeresen felkeresnie a fogorvost is.
2004. Május 12.

A védőnővel tisztázhatja, vajon van-e a környezetében olyan fogorvosi rendelő, ahol kismamáknak külön ellátást biztosítanak. Ha ilyen nincs, akkor bátran felkeresheti megszokott fogorvosát, vagy ha eddig ilyen szolgáltatásra nem volt szüksége, akkor kérje háziorvosa segítségét, melyik rendelést javasolja a fogak karbantartására.

Tájékozatlan kismamák

Dr. Bethlen Anna fogorvos tapasztalatai szerint a kismamák hajlamosak kiikszelni a feladatok közül a rendszeres fogászati kontrollt.

– Ennek oka elsősorban a tájékozatlanság – mondja. – Sokan azt sem tudják, hogy a fogak állapotának felmérése ingyenes, és ahhoz, hogy a terhesség a legoptimálisabb körülmények között folyjon, szükség van a fogak karbantartására is. Tévhit, hogy a baba vonja el a fogaktól és a csontoktól a szükséges kalciumot, és ezért kezdenek el romlani.

Az ok sokkal prózaibb: a terhes nők többsége nem sokat törődik a helyes étkezéssel: “megkívántam valamit, és akkor meg is eszem” felkiáltással sokan tömik magukba az édességet, mit sem törődve a súlygyarapodással, és azzal, hogy ezt a rossz szokást a fogak sínylik meg a legjobban.

– Vannak azonban olyan kismamák is, akik azért nem járnak kezelésre, mert attól tartanak, hogy a fájdalomcsillapítók, érzéstelenítők rossz hatással lehetnek a magzatra.

– Valóban igaz, hogy egyes érzéstelenítők átjutnak a magzatburkon, és ez okozhat problémákat a magzat fejlődésében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a nő közölje orvosával a terhesség fennálltát, hogy a megfelelő gyógyszerelést használhassuk. Ha erre nincs lehetőség és komoly beavatkozásra lenne szükség, akkor mód van ennek elhalasztására is a szülés utánig. Az azonban biztos, hogy nem a várandósság ideje alatt kell protézist vagy fogbeültetést készíttetni!

Panaszok és tanácsok

– Melyek a leggyakoribb panaszok a terhesség ideje alatt?

– Már a korai szakaszban is észrevehető, hogy az íny kissé fellazul, vérzékennyé is válhat. Ezt elkerülendő, a kismama, ha lehet, ne fogyasszon édességet, és mosson naponta többször is fogat, különös gondot fordítva az azok között meglapuló ételmaradékok gondos eltávolítására. Előfordulhat fogínyvérzés is, ennek megelőzésére a legjobb, ha naponta többször is gyengéden megmasszírozza a kismama az ínyét az ujjbegyével, az addig használt fogkefét pedig a terhesség idejére felcseréli egy puhább sörtéjűre.

A rendszeres fogorvosi kontroll hamar felfedezi, ha valamelyik fog sérült, és ennek kezelése ilyenkor nem jelent túl sok gondot. Nagyobb a baj, ha már úgy érkezik az orvoshoz a kismama, hogy több foga is kilyukadt, s a helytelen táplálkozás következtében a fogak szinte szétporladnak. A terhesség alatt tehát kötelező a rendszeres fogorvosi kontroll, amely nemcsak a kismama egészségét őrzi meg, de jó közérzetet is teremt.

Kapcsolódó cikkek:

  • Egy gyerek – egy fog?
  • Babavárás = ínygyulladás?
  • A fogszuvasodás “fertőző”?
  • Így kell fogat mosni, ha babát vársz!
  • VII.évf./1.sz.

    Forrás: Baba Magazin