Terhesség

Lidocain a terhesség alatt – Igen vagy nem?

Elvégezhető-e fogászati beavatkozás a terhesség alatt? Kaphat-e fájdalomcsillapítót a kismama vagy nem?
2021. Február 04.
Lidocain a terhesség alatt - Igen vagy nem? (fotó: Getty Images)

A fogászati szűrés a hazai terhesgondozás része. Az első trimeszterben a fogászati szűrővizsgálat arra irányul, hogy mielőbb kiderüljön, ha valamilyen probléma van. A fogágygyulladás gyakoribb terhesség alatt, a súlyos gyulladás pedig növeli a koraszülés kockázatát, ezért fontos a mielőbbi felismerése.

Tévhit, hogy a terhesség során a magzat “elszívja” az anyai szervezetből azokat az anyagokat, amelyek biztosítják az anya fogainak egészségét. Nem a magzat az oka annak, hogy terhesség alatt fogproblémák, fogromlások következnek be, a valódi ok az, hogy a hormonok megváltozása hatással van a nyál összetételére, a fogágy hormonális háztartására, a szájban található baktériumflórára. Terhesség alatt kifejezetten gyakori a fogágygyulladás, az ínygyulladás, az ínyvérzés. A tüneteket kezelni érdemes, oda kell figyelni a szájhigiéniára.

A második trimeszterben érdemes azokat a fogászati beavatkozásokat elvégezni, amelyek feltétlenül szükségesek, de ha nem életbevágók a problémák, akkor érdemes megvárni a 6-7. hónapot vagy a baba megszületését.

Fájdalomcsillapítók, röntgen a terhesség alatt

Az első trimeszterben tehát elsősorban az állapotfelmérésen van a hangsúly, érdemes megvárni a komolyabb beavatkozásokkal a második trimesztert, de ezt követően szinte bármilyen beavatkozás megengedett.A várandósok fogászati ellátására vonatkozó irányelvekben a következőképpen fogalmaznak: “A szájüregi megbetegedések prevenciója, diagnózisa és kezelése, beleértve a fogászati röntgenfelvételeket és a helyi érzéstelenítők alkalmazását, sokkal több előnnyel jár, amennyiben összevetjük a kezelés elmulasztásából adódó hátrányokkal. Az orális egészség védi az anya jólétét, és csökkenti a patogén baktériumok átadásának lehetőségét a magzat részére.” Tehát a szükséges fogászati kezelések előnyei messze felülmúlják a lehetséges veszélyeket. Bár egyetlen gyógyszer sincs, aminek nem lehet káros hatása, a fogászati esetek és fertőzések elhanyagolása nagyobb veszélyt jelent, mint bármelyik, a fogászatban használatos gyógyszer.A Food and Drug Administration (FDA) öt terhességi rizikócsoportot állított fel a várandósok gyógyszerszedésével kapcsolatosan. Az öt csoport a gyógyszereket a veszélyességük alapján osztályozza. Az A és B kategóriás gyógyszereket alkalmasnak tartják a terhesség alatt való alkalmazásra is. A C szerekkel óvatosnak kell lenni. A D és az X kategóriás szereket tanácsos elkerülni. A Lidocain az osztályozás szerint a B kategóriába sorolódott, tehát alkalmazható terhesség során is.A helyi érzéstelenítés elhagyása olyan stressznek, nagy fokú fájdalomnak teheti kis a kismamát, ami sokkal nagyobb kockázatot jelent rá és a magzatra is, mint amekkora kockázatot hordoz a gyógyszeres érzéstelenítés.A röntgen sem tilos: szabad a kismama szájáról röntgenfelvételt készíteni. Kismértékű sugárdózissal jár egy szájüregi röntgen, kisebb kockázatot jelent, mint amivel egy komolyabb fogászati probléma járhat.Már a terhesség tervezésénél érdemes fogorvoshoz látogatni, mert bár a terhesség során is elvégezhetők a beavatkozások, sokkal kevesebb stresszel, kockázattal jár, ha egészséges fogakkal vágunk bele a gyermekvállalásba.(Cikk forrása: kamara.fogorvos.hu, semmelweis.hu, pharmaonline.hu)