Terhesség

A terhesség 3. hónapja

Mire számíthatsz a terhesség 3. hónapjában? Milyen tüneteket tapasztalhatsz, és mi történik a babával ebben az időszakban?
2021. Február 21.
A terhesség 3. hónapja (Fotó: Getty Images)

Mi történik a 3. terhességi hónapban?

Ha éppen a várandósság 3. hónapjában vagy, azt jelenti, hogy lassan a végére érsz az első trimeszternek, a terhesség egyik legizgalmasabb időszakának. Ebben a hónapban ér véget az embrionális szakasz, és kezdetét veszi a magzati periódus.

A 3. terhességi hónapban olyan tüneteket jelentkezhetnek, mint:

 • hányinger, hányás
 • székrekedés, puffadás, gyomorégés
 • a mell változásai (méretének növekedése, viszketés, a mellbimbók sötétedése)
 • fáradtság
 • szédülés, fejfájás
 • növekvő étvágy
 • hangulatingadozás
 • a hüvelyváladék megnövekedett mennyisége
 • ételek iránti sóvárgás (de bizonyos ételekkel szemben érezhetsz akár undort is)

Ha ez az első várandósságod, előfordulhat, hogy a pocakod még nem látszik a 3. hónapban – van, akinek csak a 4-5. hónapban kezd megmutatkozni. Ha egy kismama korábban is szült, valószínűleg korábban látszódhat a pocakja. De mindez a magasságodtól, a testalkatodtól is függ. Ahány édesanya, és ahány várandósság, annyira különböző lehet az is, mikor látható a pocak, ezért nem is érdemes mással összehasonlítani.

Mi történik az 9-12. héten?

A harmadik hónap elején a várandósság tünetei közül sokan tapasztalnak puffadást és székrekedést – ennek részben az egyre nagyobb méh az oka, másrészt a relaxin hormon hatására lassuló bélmozgás. Az emésztőrendszeri panaszok közül gyomorégés is előfordulhat, amiről érdemes konzultálni az orvosoddal. Gyógyszert ő írhat fel neked, amennyiben szükség van rá, vény nélkül kapható készítményeket nem tanácsos szedni a terhesség alatt.

A terhesség 9. hetére a fejlődő babánál eltűnik az embrionális farok a gerincoszlop alsó szakaszán, és tovább növekszik a feje. Az emésztőrendszer fejlődése folytatódik, és megkezdődik a belső nemi szervek kialakulása, akárcsak az ízületek és csontok fejlődése. Ezen a héten a baba már megkezdheti a mozgást is – de ezek még nagyon apró mozgások, így arra még egy ideig várni kell, hogy érezd a rugdosását.

A terhesség 10. hetére az embrionális szakasz befejeződik, így ekkortól már magzatnak nevezzük a fejlődő kisbabát. Ekkorra kialakult a magzat összes létfontosságú szerve, melyek megkezdik összehangolt működésüket. A magzat külső fejlődését tekintve pedig kifejlődött a legtöbb ízülete, az ujjai és a lábujjai is.

A terhesség 11. hetén a magzat gyors növekedésnek indul: most nagyjából 50 mm hosszú és 8 gramm súlyú, de a 20. hétre elérheti a 15 cm-es hosszúságot és a 250 grammos súlyt. A baba feje ilyenkor a teste hosszának felét teszi ki. A hét végére pedig a külső nemi szervek is felismerhetők.

Az első trimeszter vége felé várhatóan egyre ritkábban lehet émelygést tapasztalni, és megjelenhet a bizonyos ételek utáni sóvárgás. Általában a terhesség 12. hetében történik meg az első ultrahang-szűrés is. A magzatnál folytatódik az agy intenzív fejlődése, feje pedig egyre jobban hasonlít az újszülöttéhez, álla és orra is kialakul. A belső szervei is jelentős változáson mennek át, és a magzat szervezete először választ ki vizeletet.

Néhány tipp a 3. terhességi hónapra

 • Ügyelj az egészséges, vitaminokban és tápanyagokban gazdag táplálkozásra, hiszen erre a baba fejlődése miatt is szükséged van. Javasolt várandósvitamint is szedni (erről érdemes az orvosoddal is egyeztetni).
 • Beszélj az orvosoddal arról, milyen testmozgást célszerű folytatnod, amely biztonságos a várandósságod ezen időszakában.
 • Pihenj és aludj, amennyit tudsz – a baba fejlődése miatt a kismamák gyakran tapasztalhatnak nagyobb fokú fáradtságot is ebben a trimeszterben.
 • Ha még nem látszik a pocakod, hamarosan biztosan fog, ezért érdemes lehet azon gondolkodnotok, hogyan szeretnétek majd bejelenteni a baba érkezését.
 • Fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a pároddal (és ha már ők is tudják a baba érkezését, a közeli családtagjaiddal, barátaiddal) beszélsz-e az esetleges félelmeiddel, problémáiddal kapcsolatban, hiszen ők azok, akik meg tudnak nyugtatni és támogatni.

Forrás:

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/9-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/10-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/11-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/12-het

healthline.com