Terhesség

Ezért jön vissza a terhességi rosszullét a 3. trimeszterben

A terhességi rosszullétek általában az első trimeszterben jelentkeznek, de sajnos előfordulhat, hogy később visszatérnek.
2022. Szeptember 04.
reggeli rosszullet harmadik trimeszter

A legtöbb kismamánál a reggeli vagy terhességi rosszullét inkább az első trimeszterben jelentkező panasz, ami a második harmadra el is múlik. Egyeseknél azonban előfordulhat, hogy elhúzódik a második, vagy akár a harmadik trimeszterig – de az is lehetséges, hogy elmúlik ez a tünet, majd később visszatér. Mi lehet ennek az oka?

A terhességi rosszullét általánosságban a várandósság 6-8. hetében kezdődik, nagyjából a 12. héten tetőzik, és általában a 16. hét környékén elmúlik, magyarázta a Romper portálnak Kathryn Wright, szülész-nőgyógyász. „Ezen az időszakon belül azonban naponta, vagy akár egy napon belül is javulhat vagy rosszabbodhat. Gyakran azt is észreveheti egy anya, hogy (a tünet – a szerk.) szinte eltűnik, de napokkal később ismét rosszul érzi magát.”

A rosszullét a legtöbbeknél nem állandó, és egyes napokon vagy hetekben rosszabb lehet a panasz, mint máskor.

Miért térhet vissza a harmadik trimeszterben a rosszullét?

A terhesség későbbi szakaszában, általában a harmadik trimeszterben sokaknál ismételten megjelenik a hányinger. Dr. Wright szerint hacsak nem múlt el már egyszer, ez technikailag nem is terhességi rosszullét, hanem egy olyan panasz, amit a nyelőcső-záróizom ellazulása, illetve a hasüregben megnövekedő nyomás okoz a terhesség előrehaladtával. „A (nyelőcső – a szerk.) ellazulását olyan hormonok okozzák, amelyek segítenek ellazítani a méhet is (ami szintén simaizomzat, mint a nyelőcső záróizma), hogy megelőzzék a koraszülést.”

A harmadik trimeszterben az ismételten előforduló hányinger (és néha hányás) oka lehet gyomorégés és savas reflux is.

Amennyiben gyomorégés, reflux okozza a tüneteket, a Healthline által javasolt következő tippek, életmódbeli szokások is segíthetik enyhíteni a panaszt:

  • egyél gyakrabban, kisebb mennyiségű adagokat, és étkezés közben kerüld a folyadékfogyasztást
  • egyél lassan, és alaposan rágd meg az ételt
  • lefekvés előtt néhány órával lehetőleg már ne egyél
  • kerüld azokat az ételeket, amelyek tipikusan kiváltják a gyomorégést – ilyenek lehetnek a csokoládé, a zsíros és fűszeres ételek, a savas ételek (pl. a citrusfélékből vagy paradicsomból készült ételek), a szénsavas italok és a koffeines italok
  • segíthet, ha étkezés után egyenes testhelyzetben vagy, például sétálj egyet nyugodt tempóban
  • inkább kényelmes, laza ruhákat viselj, mint szűk darabokat
  • alvás közben emeld meg a felsőtested párnákkal
  • étkezés után segíthet a rágózás is, mert fokozza a nyáltermelést

Ha valamilyen savlekötő gyógyszerre lenne szükség, azt feltétlenül az orvossal egyeztesd, ő tud segíteni abban, hogy melyiket szedheted biztonsággal.

Bár nem atipikus, hogy a terhességi rosszullét tünetei kiújuljanak, mégis javasolt felhívni az orvost is. Ugyanis a harmadik trimeszterben a hányinger és hányás, különösen ha lázzal, vizesedéssel/ödémásodással, vagy fejfájással együtt jelentkezik, az a preeklampszia elsődleges tünete is lehet.

Felhasznált források: romper.com, healthline.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu