Terhesség

Tippek, ami segíthetnek enyhíteni a terhességi rosszullétet

A várandóssággal járó egyik gyakori tünet az émelygés, hányinger, reggeli rosszullét – ami valójában bármikor jelentkezhet a nap folyamán. Mi segíthet enyhíteni ezt a panaszt?
2023. Április 28.
terhesség reggel hányinger rosszullét
(Kép forrása: Getty Images)

Gyakori étkezések

Az üres gyomor súlyosbíthatja az émelygést, mondta el Jessica Costa ápoló-szülésznő a Cleveland Clinic-nek. Ez nem azt jelenti, hogy nagy étkezéseket kellene tartanod néhány óránként, csak valami egyszerű, könnyű harapnivalót, például egy kis kekszet vagy egy marék magvat.

Próbáld kerülni azokat az ételeket, amelyek gyakran váltanak ki hányingert

A csípős, túl fűszeres, zsíros, és nehéz ételek gyakran kiválthatják az émelygést, hányingert. Az egyszerűbb, könnyebb ételek jobban eshetnek ilyenkor a gyomornak, mint például a banán, a rizs, a pirítós, az almaszósz, a tejtermékek, a főtt zöldségek, a főtt tészta, a kekszek, a könnyű levesek, és hasonlók.

Egyél fehérjében gazdag ételeket

A tanulmányok szerint a fehérjében gazdag ételek hosszabb ideig enyhíthetik az émelygést, mint a magas szénhidráttartalmú vagy zsíros ételek. Ezért érdemes kisétkezésekre, nassolnivalónak is ilyen ételeket választanod, mint például a joghurt, a cottage cheese, a túró, a dió vagy más magvak.

A savanyú ízek is segíthetnek

A savanyú ízek gyakran segíthetnek az émelygés megszüntetésében. Próbálj ki egy citromos cukorkát, vagy egy-két szelet/gerezd citrusfélét megenni a hányinger enyhítésére.

Maradj hidratált

A dehidratáltság hozzájárulhat az émelygéshez, de ha egyszerre sok vizet iszol, attól kellemetlen teltségérzeted lehet. Ezért érdemes figyelned a folyamatos folyadékpótlásra nap közben, kisebb adagokban.

Maradj függőleges helyzetben

Az evés utáni elfekvés a gyomorsav felfelé áramlását okozhatja. „Ez akadályozza az emésztést, és hozzájárul ahhoz a kellemetlen érzéshez” – mondta el Costa.

Ezért, ha úgy érzed, hogy az evés utáni fekvés ront a panaszokon, érdemes egy kicsit állva/ülve maradnod.

Várj egy keveset a fogmosással

Az evés utáni fogmosás is kiválthat öklendezést, ezért érdemes az étkezést követően fél órát várnod, mielőtt megmosod a fogad.

Próbáld megfigyelni és kerülni a kiváltó szagokat

A várandósság alatt olyan illatok, szagok is kiválthatnak émelygést, amelyekkel korábban nem volt problémád, aminek hátterében szintén a terhességi hormonok állhatnak. Ez lehet akár parfüm vagy más tisztálkodószer, étel, vagy bármilyen kellemetlen szag miatt. A terhességi rosszullét időszakában próbáld megfigyelni azokat az illatokat/szagokat, amelyek ezt nálad kiválthatják, és kerüld ezeket.

A terhességi hányinger leküzdésében segíthetnek bizonyos ételek is. Ebben az írásunkban összegyűjtöttünk néhány olyan fogást, amit érdemes ilyenkor fogyasztani.