Terhesség

8 dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexről

Attól a pillanattól kezdve, hogy kiderül, babát vár, más lesz a szexhez való viszonya is. Az addig semmihez nem hasonlítható testi és lelki állapottal kapcsolatos, megválaszolásra váró kérdései egyike: hogyan hat a szeretkezés - hármójukra?
2014. Szeptember 01.

Sok minden változik a szervezetében és az életében is, a többi között a szexuális szokásrendszer. Hiszen már nem csupán ketten vannak ott az ágyban.

1. Jobban kívánhatja a szexet, mint bármikor

Sok állapotos asszony érzi, szexuális élete jobb, mint korábban bármikor. Ennek oka, hogy a megváltozott hormonháztartás érzékenyebbé tesz, fokozza a nemi vágyat, erőteljesebbé válik a szexuális kielégülés akarása. A hormonok aktivitása mindemellett azt is eredményezi, hogy szeretne minél jobban, csinosabban, sőt egyre kívánatosabban kinézni. Nem véletlen, hogy sok kismama attraktívabb külsőt ölt, mint terhessége előtt. Mégis néhányan lelkifurdalást éreznek, hogy élvezik a szexet, pedig ez teljesen normálisnak mondható a gyermekvárás állapotában is.

2. Teljesen elutasíthatja a szeretkezést

Megtörténhet, hogy az állapotos elfojtja szexuális vágyait, és a szeretkezés a legutolsó, ami ilyenkor az eszébe jut. Annak is sok oka van, hogy a kismamák egy része ilyenkor ódzkodik a szextől. Eleinte a hányingerek, a fáradtság veszi el a kedvét, a hangulatát a szextől. Ha a társa nem tudja mire vélni tartózkodását, kedvesen, de határozottan magyarázza el neki, hogy ez időben nem a szex szerepel vágyai toplistáján. Miután a kezdeti kellemetlen kísérőjelenségek elmúlnak, kedvezően változhat a szexhez való viszonya. Ha nem így történik, ne aggódjon, hogy nem vágyik az ölelkezésre. Semmi baj nincs, most már valóban a gyermeke születésére koncentrál.

3. A partnere jobban kívánja a szeretkezést, mint bármikor

Merthogy ez is megtörténhet. Mégpedig azzal a szándékkal, hogy a szexuális gyönyör korábban nem tapasztalt magasságaiba emelje önt – és persze önmagát, azért, mert sok férfi még szebbnek, kívánatosabbnak találja áldott állapotban lévő párját. A terhesség a férfiaknak szexuálisan izgatóbb lehet. Mindkettőjük szenvedélyét, vágyakozását növelheti az, hogy ezúttal nincs gond fogamzásgátlással, a nem kívánt terhességtől való félelemmel.

Valóban csak az örömszerzésre figyelhetnek. Sok asszony úgy tapasztalja, hogy a párja figyelmesebb, gondosabb és nem szűnő nemi vággyal veszi őt körül csak azért, mert szerelmesebb, mint valaha. Az apaság érzése pedig ugyanolyan izgalmas a férfiaknak, mint a nőknek az anyaság.

Sokat változhat terhesség alatt a szex

4. A párja szüneteltetné a szexuális együttléteket

Nem minden férfi fogadja lelkesen a párja terhességével együtt járó testi térfogatváltozást. Előfordulhat, hogy nem szívesen öleli pocakos kedvesét, zavarja az állapota, és sajnos úgy érzi, hogy így cseppet sem kívánatos. Más férfiakat nem zavarnak a megnövekedett keblek, a nagy pocak, mégis igyekeznek elzárkózni a terhesség alatti szextől. Többségük attól tart, hogy sérülést okoz a babának. Mások úgy érzik, hívatlan vendégek az ágyban, és alaposan csökkentik a szexuális repertoárt.

Persze kilenc hónapig fokozottabban gondoskodónak és kedvesnek látja a párját, de előfordulhat, hogy ő a pocakja miatt nem találja önt túl szexisnek. Ez kissé elkedvetlenítheti önt, de ilyenkor mindenképpen beszéljenek az érzéseikről, beleértve az eddigi szexuális szokások esetleges megváltoztatásáról.

5. Először lehet része a sokrétű élvezetben

Itt a nagy pillanat a csodálatos együttlétekre. A várandósság alatt az ösztrogének érzékenyebbé teszik a nőket, segítve ezzel a gyors és többszöri kielégülést. Az orgazmusok, az izmok összehúzódása segítenek a majdani vajúdásban. A terhesség alatt a hormonok számának növekedése, működésük intenzitása a szokottnál jóval érzékenyebbé teszik a nemi szervet. Egyes nőknél ez az extra érzékenység kényelmetlen, másokat viszont az egekbe röpíthet a szeretkezés közben.

6. Az orvosa eltanácsolhatja a szextől

Előfordulhat, hogy az orvos teljesen eltilthatja paciensét a szextől. Ha korábban volt már vetélése, óvatosnak kell lennie a szexszel. Különösen az egykori menstruációs időszakban. Tartsa magát távol a szextől akkor is, ha bármilyen vérzés lép fel, erről egyébként is tájékoztatnia kell orvosát, aki minden probléma esetén ellátja tanácsokkal. A tapasztalatok szerint a nők a terhességük korai időszakában és a szülés előtti néhány hétben kerülik a szexuális érintkezést. Ritkán fordul elő, hogy a kismama szenvedne az elől fekvő méhlepénytől, amikor az a méhnyak és a baba között helyezkedik el, ami miatt elkerülendő lehet a testi együttlét.

7. Korábban elképzelhetetlen pózokkal próbálkozhatnak

Ha a megszokott misszionárius póz már kényelmetlen ebben az állapotában, kipróbálhatnak más technikákat. A legegyszerűbb, hogy ön van felül, ami lehetővé teszi, hogy figyeljen a behatolás mélységére, ritmusára. A lovaglóüléstől kezdve sokféle helyzetet kereshetnek és próbálhatnak. A legfontosabb, hogy megtalálják azt, amelyik a legkényelmesebb mindkettőjüknek. Mi több: mindhármójuknak. Igaz, nagy próbatétel egy párnak, de nem szükségtelen próbálkozás az olyannyira várt harmadik érdekében.

8. Ne aggódjon, a szex nem árthat a babának

A terhesség alatti szexuális élet általában biztonságos a kicsi szempontjából, akit a magzatvíz véd. A terhes nő azonban a saját érdekében mégis tartózkodjon az erős, “nyomatékos” szextől. Ez fájdalommal, a vagina horzsolásos sérülésével járhat, amelynek pedig sérülésmentesnek, minden szempontból épnek kell lennie a szülésre.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Anyák Lapja