Terhesség

Mennyire számít testmozgásnak a szex?

Amikor átforrósodva izzad az ember a lepedőn, akár úgy is érezheti, hogy épp testedzésen vesz részt. De vajon a szex beleszámít a napi 30 perc ajánlott testmozgásba? És mi a helyzet azzal, ha egyedül érezzük jól magunkat?
2016. Április 22.

Kevin Netto, a Curtin Egyetem munkatársa úgy véli, hogy a szex és az önkielégítés nem csupán kellemes tevékenység, de a napi testmozgásnak is fontos, releváns részét képezi. Mindez annak köszönhető, hogy a szervezet fiziológiai reakciója a szexre hasonló ahhoz, mint amikor tornázunk. Az egyetlen különbség az, hogy a hatások nem tartanak olyan hosszú ideig, mint a konkrét testmozgás esetében, ezért érdemes hagyományos értelemben vett sporttevékenységgel is kiegészíteni az ágytornát.

Már az 1960-as években végeztek kutatásokat, amelyek rámutattak arra, hogy szex során a légzés felgyorsul, a szívverés szaporább lesz, továbbá a vérnyomás is megemelkedik. Mindez azt mutatja, hogy a szervezet ilyenkor keményebben dolgozik, akárcsak sporttevékenység esetén. Az elmúlt években már több kutatás is megerősítette ezeket a feltételezéseket.

A friss kutatás szerint, mely fiatal, heteroszexuális kanadai párok szexuális aktivitását figyelte, kiderült, hogy a szex egy edzés során tanúsított aktivitás 75 százalékának felel meg. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy a szexuális tevékenységgel töltött átlagos idő – 33 perc – alacsonyabb stressz-szinten történt, mint az edzés, ezért jóval többet kellene szexelnünk ahhoz, hogy a testmozgásra szánt ideális idő meglegyen egészségünk érdekében.

Kiderült az is, hogy ezek a pozitív élettani hatások rövidebb ideig tartottak, ezért Netto szerint a szex – és a hasonló hatással járó önkielégítés – ugyan hasznos egészségünk szempontjából, de érdemes egy-egy klasszikus sporttevékenységet is választani mellé.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mennyi ideig tart a szex átlagosan?
  • Egyre több harmincas férfi nem kívánja a szexet
  • A férjem megkímél a szextől
  • De azért néha szexelünk is, biztosan…
  • Forrás: Medipress