Terhesség

Hajfestés terhesség alatt – Biztonságos?

Ha máskor nem, babaváráskor a legtöbb nő igen tudatossá válik azzal kapcsolatban, hogy a szépsége megőrzése érdekében használt kozmetikumai milyen összetevőket rejtenek. A hajfestéssel kapcsolatban megoszlanak a szakértői vélemények.
2017. Február 23.

Hajfestés terhesség alatt is?

A hajfestéshez használt anyagok különféle kemikáliákat tartalmaznak. Minden termék más, ezért ha babát vársz, használat előtt érdemes tüzetesen átnézni az összetevőlistát – írja a babyMed.

A nők nagyon régóta hódolnak a hajfestés divatjának, ám mára sokkal megfontoltabbak lettek mindennel kapcsolatban, amit a terhesség alatt tesznek vagy használnak. Ide tartozik a hajfestékek alkalmazása is. Tehát a kérdés jogosan merül fel szinte minden anyukában: szabad-e hajat festetni terhesség alatt?

Sajnos egyértelmű válasz nincs, hiszen az igazság az, hogy nem lehetünk száz százalékig biztosak benne, hogy a hajfestékek használata teljesen biztonságos. Vannak orvosok, akik szerint igen, mások azonban óva intenek a használatuktól.

– A hajgöndörítő termékek legtöbbje keratin-csökkentő és hullámosító összetevőket (többnyire karbonsavat vagy telítetlen szénhidrogénből származó sókat) tartalmaznak. Valamilyen oxidáló anyag pedig általában a göndör fürtök fixálásáért szerepel ezekben a készítményekben.

– A hajegyenesítő termékekben gyakran nátrium- vagy kálium-hidroxid, esetleg kalcium-hidroxid és guanidin-karbonát keveréke található. A szőkítő készítmények pedig egytől egyig hidrogén-peroxiddal működnek.

– Néhány hajszínező ólom-acetátot tartalmazhat, mely oldhatatlan fekete ólom-szulfidokká alakul, mikor az ólom a hajban található hidroszulfid csoporttal találkozik. Amennyiben előírás szerint használják a készítményt, az így felszabaduló ólom, a levegőből és ételből bevitt megengedett napi ólombevitel mindössze 0,5%-át teszi ki. Mi több, egy vizsgálat szerint ez a mennyiség nem befolyásolja negatívan sem a magzati, sem a születés utáni fejlődést.

Nehéz megmondani, hogy ezeknek a kemikáliáknak van-e bármilyen káros hatása a terhességre, ugyanis egyértelmű teratogenitásról (magzatkárosító hatásról) általában nem tudnak beszámolni a kutatók. Azokban a tesztekben, amiket patkányokon végeztek, bizonyos összetevők pl. az aminofenol, nem bizonyultak magzatkárosító hatásúnak.

Ezzel szemben egyes színező készítmények alkalmazását születési rendellenességekkel hozták összefüggésbe egereken végzett kísérletekben. Azt azonban tudnunk kell, hogy ezekben a kísérletekben általában igen nagy mennyiséget kapnak a résztvevő állatok. Emberek esetében tehát szinte lehetetlen megjósolni, hogy ugyanezen összetevők külsőleges alkalmazásakor milyen mértékű lehet a hatás.

Egy kérdőíven alapuló tanulmányból kiderült, hogy azoknak a nőknek a körében, akik hosszú órákon keresztül dolgoztak szőkítő és dauer készítményekkel, gyakoribb volt a spontán vetélések száma. Azoknál, akik formaldehid-alapú fertőtlenítőszereket használtak, szintén duplájára nőtt a vetélések előfordulása. További epidemiológiai (járványtani) kutatásokat is végeztek a témában, melyek egyaránt hoztak pozitív és negatív eredményeket.

Tippek a terhesség alatti hajfestéshez

1. Ha mindenképpen szeretnénk hajat festetni, tegyük ezt az első trimeszter utánra.

2. Kerüljük az olyan beavatkozásokat, melyek a fejbőrrel érintkeznek.

3. Részesítsük előnyben az ideiglenes hajszínezőket.

4. Festés helyett melíroztassunk.

5. A természetes, növényi festékek sem feltétlenül biztonságosak (pl. henna).

6. Ne ilyenkor akarjuk kiszőkíttetni a hajunkat és állandóan fodrászhoz járni.

Kapcsolódó cikkeink mit nem szabad terhesség alatt csinálni témában: