Terhesség

Hajfestés terhesség alatt

A várandósság idején sokan lesznek még tudatosabbak azzal kapcsolatban is, hogy milyen szépségápolási termékeket, kozmetikumokat használhatnak. Sok kismamában merül fel az a kérdés is, hogy vajon festetheti-e a haját a terhesség idején.
2021. Április 23.
Hajfestés terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Biztonságos a hajfestés a terhesség idején?

A tartós és a félig tartós (ideiglenes) hajfestékek nem erősen mérgezőek, és a legtöbb kutatás – bár ezek korlátozottak – azt mutatja, hogy a hajfestés biztonságos a terhesség alatt – írja az nsh.uk weboldala. Megjegyzik, hogy sokan kivárják a terhesség első 12 hetét a hajfestéssel, amikor sokkal kisebb a kémiai anyagok káros hatásának kockázata.

A whattoexpect.com szerint a terhesség alatt is lehet hajat festeni, mindaddig, amíg a várandós anyuka megtesz néhány óvintézkedést, és a fodrászának is megemlíti, hogy babát vár.

Mire javasolt odafigyelni?

  • Várj a második trimeszterig. A hajfestés terhesség alatti biztonságosságával kapcsolatos kutatások korlátozottak, de sok szakember tanácsolja azt, hogy a kismamák várjanak a második trimeszterig. Az első 12 hétben jelentős fejlődésen megy keresztül a magzat: formálódnak a szervei, alakulnak az izmai és hangszalagjai, kezdenek fejlődni a körömágyak és a szőrtüszők. Annak ellenére, hogy a festékben található vegyi anyagok nagy része nem jut be a szervezetbe, és nincsenek erős bizonyítékok arra, hogy ezek a vegyi anyagok valóban károsak lennének a babára, jobb az óvatosság.
  • Alternatív technikák. A tőfestés és a hajtőtől a hajhosszig terjedő teljes hajszínváltás során a festék a hajra és a fejbőrre is kerül, ahol a bőr pórusai felszívhatják a kemikáliákat, amelyek bejuthatnak a véráramba. De léteznek olyan technikák, amelyeknél a színt közvetlenül a hajszálra festik – mint például a highligts (világos melír, kiemelések), vagy a lowlights (a hajszínnél sötétebb melír), stb.
  • Kíméletesebb festék. Ha van rá lehetőség, válassz inkább ammóniamentes festéket. Léteznek növényi és henna alapú festékek is, akár ezekről is érdemes megkérdezni a fodrászodat.

Otthoni hajfestéskor figyelj arra, hogy feltétlenül viselj kesztyűt, amikor felviszed a festéket. A hajfestéked a minimális hatóideig javasolt a hajon hagyni, nem tovább, és a lejárta után alaposan mosd meg a hajadat. Jól szellőző helyiségben fess hajat!

Azt is fontos megjegyezni, hogy a várandósság – illetve az ezzel járó hormonális változás – hatással lehet a haj állapotára. Például a szokottól eltérően reagálhat a haj a festésre vagy dauerolásra, nem a megszokott lehet a tartósság, a színeredmény, stb. A választott hajfestéket érdemes lehet egy hajtincsen kipróbálni.

Forrás: nhs.ukwhattoexpect.com